Seberapa Besar Gigabyte, Terabyte, dan Petabyte?

Anda sudah pasti mendengar istilah gigabyte, terabyte, atau petabyte yang dilemparkan sebelumnya, tetapi apa sebenarnya maksudnya dari segi penyimpanan dunia nyata? Mari kita perhatikan lebih dekat saiz simpanan.

Kata-kata seperti byte, megabyte, gigabyte, dan petabyte semuanya merujuk kepada jumlah penyimpanan digital. Dan kadangkala mereka keliru dengan istilah seperti megabit dan gigabit. Adalah berguna untuk mengetahui dengan tepat apa maksud istilah ini (dan bagaimana kaitannya antara satu sama lain) ketika membandingkan ukuran penyimpanan pada cakera keras, tablet, dan peranti penyimpanan kilat. Ia juga berguna ketika membandingkan kadar pemindahan data jika anda membeli perkhidmatan internet atau peralatan rangkaian.

Bits, Bytes, dan Kilobyte

Pertama, mari kita lihat asas penyimpanan digital dengan beberapa kapasiti tahap yang lebih rendah.

Unit penyimpanan terkecil disebut bit (b). Ia hanya mampu menyimpan satu digit binari — sama ada 1 atau 0. Apabila kita merujuk sedikit, terutamanya sebagai sebahagian daripada kata yang lebih besar, kita sering menggunakan huruf kecil “b” di tempatnya. Sebagai contoh, satu kilobit adalah seribu bit, dan satu megabit adalah seribu kilobit. Apabila kita memendekkan sesuatu seperti 45 megabit, kita akan menggunakan 45 Mb.

Satu langkah dari sedikit adalah bait (B). Satu bait adalah lapan bit, dan mengenai perkara yang anda perlukan untuk menyimpan satu watak teks. Kami menggunakan modal "B" sebagai bentuk bait yang dipendekkan. Sebagai contoh, diperlukan sekitar 10 B untuk menyimpan kata rata-rata.

Langkah seterusnya dari bait adalah kilobyte (KB), yang bersamaan dengan 1.024 bait data (atau 8.192 bit). Kami memendekkan kilobyte menjadi KB, jadi, misalnya, diperlukan sekitar 10 KB untuk menyimpan satu halaman teks biasa.

Dan dengan pengukuran yang lebih kecil itu, kami kini dapat melihat istilah yang lebih mungkin anda dengar ketika membeli alat anda.

Megabait (MB)

Terdapat 1.024 KB dalam satu megabait (MB). Pada sekitar tahun 90-an, produk pengguna biasa seperti cakera keras diukur dalam MB. Berikut adalah beberapa contoh berapa banyak yang dapat anda simpan dalam julat MB:

 • 1 MB = Buku 400 halaman
 • 5 MB = Lagu mp3 rata-rata 4 minit
 • 650 MB = 1 CD-ROM dengan 70 minit audio

Anda akan melihat bilangan 1,024 banyak dalam beberapa bahagian seterusnya. Biasanya, selepas peringkat kilobyte, setiap pengukuran penyimpanan berturut-turut adalah 1.024 dari ukuran pengukuran yang lebih rendah. 1,024 bait adalah satu kilobait; 1.024 kilobyte adalah satu megabait; dan sebagainya.

Gigabait (GB)

Oleh itu, tidak mengejutkan bahawa terdapat 1.024 MB dalam satu gigabait (GB). GB masih sangat biasa apabila merujuk kepada tahap penyimpanan pengguna. Walaupun kebanyakan pemacu keras biasa diukur dalam terabyte hari ini, perkara seperti pemacu USB dan banyak pemacu keadaan pepejal masih diukur dalam gigabait.

Beberapa contoh dunia nyata:

 • 1 GB = sekitar 10 ela buku di rak
 • 4.7 GB = Kapasiti satu cakera DVD-ROM
 • 7 GB = Berapa banyak data yang anda gunakan setiap jam semasa streaming video Netflix Ultra HD

Terabyte (TB)

Terdapat 1,024 GB dalam satu terabait (TB). Sekarang ini, TB adalah unit pengukuran yang paling biasa ketika membincangkan ukuran pemacu keras biasa.

Beberapa contoh dunia nyata:

 • 1 TB = 200,000 lagu 5 minit; 310,000 gambar; atau filem bernilai 500 jam
 • 10 TB = Jumlah data yang dihasilkan oleh Teleskop Angkasa Hubble setiap tahun
 • 24 TB = Jumlah data video yang dimuat naik ke YouTube setiap hari pada tahun 2016

Petabyte (PB)

Terdapat 1.024 TB (atau sekitar satu juta GB) dalam satu petabyte (PB). Sekiranya tren berlanjutan, petabyte kemungkinan akan menggantikan terabyte sebagai ukuran standard untuk penyimpanan tingkat pengguna pada masa akan datang.

Contoh dunia nyata:

 • 1 PB = 500 bilion halaman teks ditaip standard (atau 745 juta disket)
 • 1.5 PB = 10 bilion foto di Facebook
 • 20 PB = Jumlah data yang diproses oleh Google setiap hari pada tahun 2008

Exabytes (EB)

Terdapat 1,024 PB dalam satu exabytes (EB). Raksasa teknologi seperti Amazon, Google, dan Facebook (yang memproses jumlah data yang tidak dapat difikirkan) biasanya satu-satunya yang bimbang dengan ruang penyimpanan seperti ini sekarang. Di peringkat pengguna, beberapa (tetapi tidak semua) sistem fail yang digunakan oleh sistem operasi hari ini mempunyai had teori mereka di suatu tempat di exabytes

Contoh dunia nyata:

 • 1 EB = 11 juta video 4K
 • 5 EB = Semua perkataan yang pernah diucapkan oleh manusia
 • 15 EB = Jumlah anggaran data yang dipegang oleh Google

Senarai ini tentu saja boleh diteruskan. Tiga kapasiti seterusnya dalam senarai (bagi anda yang ingin tahu) adalah zettabyte, yottabyte, dan brontobyte. Tetapi secara jujur, exabytes yang lalu, anda mula memasuki kapasiti penyimpanan astronomi yang tidak mempunyai banyak aplikasi dunia nyata sekarang.

Kredit gambar: sacura / Shutterstock