Cara Menghidupkan atau Mematikan Terjemahan di Chrome

Google Chrome membolehkan anda menerjemahkan laman web secara automatik yang tidak ditulis dalam bahasa lalai penyemak imbas anda. Seperti kebanyakan perisian terjemahan dalam talian, ia agak tidak boleh dipercayai. Sekiranya anda tidak memerlukannya — atau jika anda menggunakan perkhidmatan terjemahan yang lain — berikut adalah cara mematikan Chrome.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Terjemahan

Perkara pertama yang ingin anda lakukan ialah menghidupkan Chrome, klik ikon menu, dan kemudian klik pada "Tetapan." Sebagai alternatif, anda boleh  chrome://settings/ memasukkan bar alamat anda untuk pergi terus ke sana.

Setelah berada di menu Tetapan, tatal ke bawah dan klik "Lanjutan."

Tatal ke bawah sedikit lagi sehingga anda melihat tajuk Bahasa, kemudian klik pada "Bahasa".

Secara lalai, Chrome telah mendayakan terjemahan. Sekiranya anda ingin mematikan ciri ini, klik butang togol ke posisi mati. Sekiranya anda akan terus menggunakan ciri terjemahan, jangan buat apa-apa.

Semasa menavigasi ke laman web yang diterjemahkan secara automatik oleh Chrome, ikon Terjemahan Google muncul di Kotak Omni. Untuk melihat apa yang tersedia untuk laman web atau pilihan khusus bahasa, klik ikon Terjemahkan.

Dari sini, anda boleh memilih untuk "Tunjukkan Asal" untuk menterjemahkan halaman kembali ke bahasa asal, atau anda boleh mengklik butang dropdown "Pilihan" untuk beberapa pilihan lain, seperti selalu menerjemahkan bahasa, tidak pernah menerjemahkan bahasa, atau tidak pernah menterjemahkan laman web semasa. Anda juga boleh menukar tetapan bahasa.

Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu bahasa yang ditambahkan pada penyemak imbas anda, Chrome biasanya akan menawarkan untuk menerjemahkan laman web ke bahasa utama penyemak imbas anda. Secara lalai, terjemahan Chrome bahasa tambahan yang ditambahkan dimatikan, tetapi jika anda lebih suka Chrome mengendalikan bahasa ini juga, klik lebih banyak (tiga titik di sebelah bahasa) di sebelah bahasa, dan tandakan "Tawaran untuk menterjemahkan halaman dalam ini bahasa ”tetapan. Ini membolehkan Chrome menterjemahkan bahasa tertentu untuk anda pada masa akan datang.