Cara Menggunakan Hotspot Peribadi iPhone Anda untuk Menambat PC atau Mac

Sekiranya anda keluar dan tidak ada Wi-Fi percuma, anda boleh menggunakan sambungan internet iPhone anda pada peranti lain, seperti komputer riba atau tablet. Fitur ini disebut "Personal Hotspot" di iPhone (juga dikenal sebagai "tethering"), dan Anda dapat menggunakannya melalui Wi-Fi atau USB.

Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Penambatan

BERKAITAN: Cara Menambat Telefon Android Anda dan Berkongsi Sambungan Internetnya dengan Peranti Lain

Pertama sekali: tidak setiap pembawa selular menyertakan ciri ini dalam setiap rancangan. Sekiranya rancangan data selular anda tidak membenarkan penambatan, Anda mungkin tidak melihat pilihan Hotspot Peribadi sama sekali di layar tetapan iPhone anda. Anda mungkin perlu membayar lebih banyak untuk mendapatkannya.

Kedua, penting untuk diingat bahawa apabila anda menggunakan iPhone sebagai sambungan data, anda menggunakan pelan data mudah alih anda dan dengan demikian, jika anda mempunyai cap data, maka itu akan diambil kira. Sekiranya anda mempunyai data tanpa had atau had yang besar, maka ini mungkin tidak menyusahkan anda, tetapi anda pasti ingin memperhatikan apa yang anda gunakan untuk komputer anda ketika disambungkan ke iPhone anda sebagai hotspot.

Walaupun anda mempunyai data tanpa had, ada kemungkinan anda mempunyai jumlah data penambatan yang terhad - atau, paling tidak, data penambatan berkelajuan tinggi. Pembawa anda mungkin akan mengenakan bayaran tambahan jika anda memerlukan lebih banyak data penambatan. Periksa pelan selular anda untuk maklumat lebih lanjut mengenai keupayaan hotspot atau penambatan rancangan anda.

Terakhir, penambatan Wi-Fi juga akan menghabiskan bateri telefon anda dengan lebih cepat. Sekiranya boleh, sambungkan iPhone anda ke sumber kuasa - atau pasangkannya ke komputer riba melalui kabel USB - semasa menambat. Pastikan juga melumpuhkan hotspot semasa anda tidak menggunakannya.

Cara Menghidupkan Hotspot Peribadi iPhone Anda

Terdapat tiga cara untuk menyambung ke iPhone anda dan menggunakan sambungan datanya: Wi-Fi, Bluetooth, dan USB. Apabila anda menghidupkan Hotspot Peribadi, ia akan membolehkan anda menggunakan salah satu daripada tiga pilihan ini - anda tidak perlu mengubah tetapan apa pun.

Pertama, buka aplikasi Tetapan dan ketuk "Hotspot Peribadi" untuk mengakses tetapan Hotspot Peribadi.

Sebelum melakukan perkara lain, anda boleh (dan harus) mengetuk "Kata Laluan Wi-Fi" untuk menukar kata laluan hotspot anda. Tanpa kata laluan yang kuat, sesiapa sahaja yang berada dalam jangkauan berpotensi menyambung ke telefon anda. Oleh itu, anda harus menambahkan kata laluan yang kuat di sini walaupun anda tidak merancang untuk menyambung melalui Wi-Fi, kerana menghidupkan Hotspot Peribadi akan menyiarkan rangkaian Wi-Fi tanpa mengira.

Setelah selesai, anda boleh menghidupkan Hotspot Peribadi menggunakan suis di bahagian atas tetapan Hotspot Peribadi.

Seterusnya, sudah waktunya untuk menyambung ke hotspot di komputer riba menggunakan Wi-Fi, Bluetooth, atau USB.

Sambungkan ke Hotspot Anda Melalui Wi-Fi

Cara paling biasa (dan biasa) untuk menyambung ke iPhone anda adalah melalui Wi-Fi. Untuk melakukannya, anda hanya menyambungkannya seperti mana-mana titik akses Wi-Fi, sama ada anda menggunakan PC Windows, Mac, iPad, atau peranti lain. Cukup pilih iPhone anda dari senarai rangkaian Wi-Fi.

Sekiranya anda bersambung untuk pertama kalinya, anda perlu memasukkan kata laluan yang anda tetapkan lebih awal.

Sekiranya semuanya berjalan lancar, anda seharusnya mempunyai internet di komputer riba atau peranti lain.

Apabila anda atau orang lain dihubungkan dengan Hotspot Peribadi iPhone anda, bar biru akan muncul di bahagian atas dan menunjukkan berapa banyak sambungan yang ada.

Sambungkan ke Hotspot Anda melalui Bluetooth

Wi-Fi dan USB lebih pantas daripada Bluetooth, tetapi anda lebih suka menggunakan Bluetooth untuk menyambung ke hotspot anda, anda juga boleh melakukannya.

Pada Windows

Untuk menyambung melalui Bluetooth dari komputer Windows, pertama-tama klik pada ikon Bluetooth di baki sistem dan pilih "Sertai Rangkaian Kawasan Peribadi".

Seterusnya, klik "Tambahkan Peranti" di sudut kiri atas.

Pilih iPhone anda dari layar yang dihasilkan dan klik "Next" untuk meneruskan.

Seperti sambungan Bluetooth yang lain, anda akan ditunjukkan kod pasangan pada komputer dan iPhone anda. Bandingkan dua kod laluan tersebut, dan jika kode tersebut sama, ketuk "Pasangkan" pada layar iPhone anda dan "Ya" pada layar pasangan Windows.

Benarkan mesin Windows anda memasang fail yang diperlukan pada sistem anda.

Setelah selesai, anda boleh klik kanan pada iPhone anda untuk menyambungkannya sebagai titik akses. Anda sudah bersedia untuk melayari Internet, menyemak e-mel, berbual dan sebagainya.

Pada Mac

Pada Mac, buka kepala ke Pilihan Sistem> Bluetooth, cari iPhone anda dalam senarai, dan klik "Pasangkan" di sebelah iPhone anda.

Anda akan ditunjukkan kod pasangan pada skrin Mac dan iPhone anda.

Sekiranya kodnya sepadan, ketuk butang "Pasangkan" untuk mengesahkan sambungan.

Sekarang, dari bar menu Mac anda, klik simbol Bluetooth, sorot iPhone anda dalam senarai, dan klik "Sambungkan ke Rangkaian".

Anda kini dapat mengakses Internet melalui sambungan Bluetooth iPhone anda. Apabila anda ingin memutuskan sambungan, klik simbol Bluetooth sekali lagi, pilih iPhone anda, dan kemudian "Putuskan sambungan dari Rangkaian".

Sambungkan ke Hotspot Anda dengan Kabel USB

Menyambung melalui USB adalah kaedah paling mudah untuk menambat telefon anda. Selagi anda menghidupkan Hotspot Peribadi anda, yang perlu anda lakukan ialah pasangkan telefon anda dengan kabel USB dan anda harus bersedia.

Pada penyesuai rangkaian Windows kami, kami dapat melihat kami tersambung melalui "Apple Mobile Device Ethernet".

Di Mac kami, kami dapat melihat dalam tetapan Rangkaian bahawa iPhone kami disambungkan melalui sambungan USB kami.

Kaedah Mana Yang Terbaik?

Dari semua kaedah, USB adalah yang terpantas tetapi paling tidak selesa, yang memerlukan iPhone anda disambungkan secara fizikal ke komputer. Namun, sangat mudah untuk disiapkan, memerlukan konfigurasi sifar.

Dengan menggunakan Speedtest.net dan melakukan beberapa ujian asas, kami melihat kelajuan pada sambungan data mudah alih peribadi kami 3.7mbps turun, 4.3 naik, dengan masa ping sekitar 60ms.

Bluetooth lebih selamat daripada Wi-Fi, tetapi yang paling lambat dari ketiga, juga memerlukan konfigurasi yang paling banyak, walaupun setelah selesai, anda tidak perlu risau lagi.

Kami melihat kelajuan sekitar .8mbps turun, naik 8,8, dan sekali lagi, 60mg ping kali.

Wi-Fi akan menjadi kaedah penyambungan yang paling popular, tetapi tidak selamat jika anda tidak menggunakan kata laluan yang kuat - jadi pastikan anda menetapkannya. Ia juga sangat mudah dihubungkan, hanya perlu memasukkan kata laluan sekali, dan secepat USB.

Secara keseluruhan, kelajuan untuk hotspot Wi-Fi kami turun 3.7mbps, naik 2.7mbps, dan waktu ping 30ms.

Dengan kata lain, melainkan jika anda ingin menambat telefon anda ke komputer anda dengan kabel USB (yang memberi anda faedah tambahan untuk mengecas bateri), Wi-Fi jelas merupakan pilihan yang tepat untuk kebanyakan sambungan hotspot anda. Tidak banyak alasan untuk memilih Bluetooth kerana kelajuannya perlahan, kecuali tentu saja, itu satu-satunya pilihan anda yang tersedia — seperti jika penyesuai Wi-Fi anda bertindak tidak stabil dan anda tidak dapat menemui kabel USB.

Kredit Imej: Patrick Strandberg / Flickr