Mengapa Telefon Android Melambatkan Dari Masa ke Masa, dan Cara Mempercepatnya

Sekiranya anda mempunyai peranti Android untuk sementara waktu, anda mungkin mula menyedari kelewatan yang tidak ada sebelumnya. Aplikasi dimuat sedikit lebih perlahan, menu memerlukan sedikit masa untuk muncul. Ini sebenarnya (dan sayangnya) normal — inilah sebabnya.

Masalah ini juga tidak unik untuk Android — cuba gunakan iPad lama dengan iOS versi baru dan rasakan betapa lambatnya. Tetapi penyelesaiannya sedikit berbeza untuk setiap platform, jadi mari kita bincangkan mengapa ini berlaku di Android - dan bagaimana memperbaikinya.

Kemas kini Sistem Operasi dan Aplikasi yang Lebih Berat Memerlukan Lebih Banyak Sumber

Telefon Android anda tidak mempunyai perisian yang sama dengan yang lalu setahun (paling tidak seharusnya). Sekiranya anda menerima kemas kini sistem operasi Android, mereka mungkin tidak dioptimumkan dengan baik untuk peranti anda dan mungkin memperlahankannya. Atau, pembawa atau pengeluar anda mungkin telah menambahkan aplikasi bloatware tambahan dalam kemas kini, yang berjalan di latar belakang dan memperlahankan keadaan.

BERKAITAN: Mengapa Telefon Android Anda Tidak Mendapat Kemas Kini Sistem Operasi dan Apa Yang Boleh Anda Lakukan Mengenainya

Walaupun anda belum melihat satu kemas kini sistem operasi, aplikasi yang berjalan pada peranti anda lebih baru. Oleh kerana pembangun mendapat akses ke perkakasan telefon pintar yang lebih pantas, permainan dan aplikasi lain mungkin dioptimumkan untuk perkakasan yang lebih pantas ini dan berkinerja lebih buruk pada peranti lama. Ini berlaku di setiap platform: seiring berjalannya tahun, laman web menjadi lebih berat, aplikasi desktop menginginkan lebih banyak RAM, dan permainan PC menjadi lebih menuntut. Anda masih tidak menggunakan Microsoft Office 97 di komputer anda, misalnya — anda menggunakan versi yang lebih baru dengan lebih banyak ciri yang memerlukan lebih banyak sumber. Aplikasi Android adalah cara yang sama.

BERKAITAN: Versi "Ringan" Terbaik dari Apl Android Kegemaran Anda

Cara Memperbaikinya : Tidak banyak yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan ini. Sekiranya sistem operasi anda kelihatan lambat, anda boleh  memasang ROM khusus yang tidak mempunyai bloatware dan kulit pengeluar lambat yang disertakan banyak peranti — walaupun perlu diingat bahawa ini biasanya untuk pengguna yang lebih maju dan sering kali lebih banyak masalah yang patut. Sekiranya aplikasi anda kelihatan perlahan, cuba beralih ke versi "lite" aplikasi yang sudah anda gunakan.

Proses Latar Belakang Dapat Memperlahankan Perkara

Anda mungkin telah memasang lebih banyak aplikasi semasa anda terus menggunakan peranti anda, beberapa di antaranya terbuka pada permulaan dan berjalan di latar belakang. Sekiranya anda memasang banyak aplikasi yang berjalan di latar belakang, mereka boleh menggunakan sumber CPU, mengisi RAM, dan memperlahankan peranti anda.

Begitu juga, jika anda menggunakan kertas dinding langsung atau mempunyai sejumlah besar widget di skrin utama anda, ini juga memerlukan CPU, grafik, dan sumber memori. Kurangkan skrin utama anda dan anda akan melihat peningkatan prestasi (dan mungkin juga hayat bateri).

Cara Memperbaikinya : Nonaktifkan wallpaper hidup, keluarkan widget dari skrin utama anda, dan copot pemasangan atau nonaktifkan aplikasi yang tidak anda gunakan. Untuk memeriksa aplikasi apa yang menggunakan proses latar belakang, kunjungi menu Jalankan Perkhidmatan di Tetapan Pembangun (di Marshmallow dan di atas). Sekiranya anda tidak menggunakan aplikasi yang berjalan di latar belakang, hapus pemasangannya. Sekiranya anda tidak dapat menyahpasangnya kerana disertakan dengan peranti anda, matikannya.

BERKAITAN: Cara Mengakses Senarai Aplikasi Android yang Berjalan di 6.0 Marshmallow dan Ke Atas

Storan Penuh Meninggalkan Ruang Kecil untuk OS Anda Berjalan

BERKAITAN: Mengapa Pemacu Keadaan Pepejal Melambatkan Semasa Anda Mengisinya

Pemacu keadaan pepejal menjadi perlahan semasa anda mengisinya, jadi penulisan ke sistem fail mungkin sangat perlahan jika hampir penuh. Ini menyebabkan Android dan aplikasi kelihatan lebih perlahan. Skrin Penyimpanan di menu Tetapan menunjukkan kepada anda seberapa penuh penyimpanan peranti anda dan apa yang menggunakan ruang tersebut.

Fail cache dapat menghabiskan cukup banyak ruang penyimpanan jika dibiarkan bertambah tidak diperiksa, jadi mengosongkan fail cache dapat mengosongkan ruang cakera dan membuat sistem fail anda berkinerja lebih baik — sekurang-kurangnya, sehingga cache tersebut tidak dapat diisi lagi.

Cara Memperbaikinya : Foto dan video yang anda ambil dengan kamera anda akan menjadi pelakunya terbesar di sini, jadi selalu buat sandaran dan hapus dari telefon anda. Anda juga boleh melakukannya secara manual dengan menggunakan Foto Google.

BERKAITAN: Lima Cara Mengosongkan Ruang pada Peranti Android Anda

Jika tidak, nyahpasang aplikasi yang tidak anda gunakan, hapus fail yang tidak anda perlukan, dan kosongkan cache aplikasi untuk mengosongkan ruang. Anda juga boleh melakukan tetapan semula kilang dan hanya memasang aplikasi yang anda perlukan dengan peranti seperti baru.

Untuk menghapus data cache untuk semua aplikasi yang dipasang sekaligus, buka aplikasi Tetapan, ketuk Penyimpanan, tatal ke bawah, ketuk Data cache, dan ketuk OK (Catatan: Pilihan ini hanya tersedia di Nougat dan di bawah).

Pada Android Oreo, perkara menjadi lebih sukar. Google membuang pilihan untuk melihat semua data cache untuk pendekatan yang lebih terperinci (dan boleh dikatakan lebih mudah difahami). Walaupun menu Penyimpanan masih terdapat di Tetapan> Penyimpanan, anda akan melihatnya kelihatan sangat berbeza daripada yang terdapat pada versi Android sebelumnya. Untuk mendapatkan data yang di-cache mengambil ruang, anda harus masuk ke dalam setiap kategori yang sesuai, seperti bahagian "Muzik & Audio" atau "Aplikasi Filem & TV". Anda akan menemui data dalam cache untuk semua aplikasi lain di bahagian "Aplikasi Lain".

Apa Yang Tidak Perlu Dilakukan

Apa-apa senarai yang baik untuk mempercepat penuaan peranti anda juga harus menyertakan perkara yang tidak boleh dilakukan. Sungguh, ini dapat disimpulkan dalam satu kalimat dasar dalam situasi ini: jangan gunakan pembunuh tugas.

Saya mungkin mengalahkan seekor kuda mati di sini, tetapi gila berapa banyak orang yang masih mempunyai idea kuno ini bahawa pembunuh tugas  diminta untuk membuat peranti Android melakukan yang terbaik dengan membunuh tugas latar belakang. Ini hanya salah — jangan pasang pembunuh tugas dengan alasan apa pun, tanpa mengira betapa ketinggalannya peranti anda. Ikuti sahaja langkah dalam panduan ini. Serius. Ia akan membantu. Percayalah.

Melakukan tetapan semula kilang dan memasang hanya aplikasi yang anda gunakan akan membantu dengan membuang semua aplikasi dan fail lama tersebut dalam satu pertukaran. Tetapan semula kilang tidak akan memperbaiki bloatware yang disertakan dengan peranti anda, tetapi boleh membantu — seperti memasang semula Windows dapat membantu memperbaiki PC yang lambat.