Pemula Geek: Adakah saya Memerlukan Kad Grafik di PC Saya?

Selalu banyak perbincangan mengenai kad grafik komputer, berkat model yang lebih besar dan lebih baik setiap beberapa bulan. Namun, tidak selalu jelas siapa yang memerlukannya . Mari kita perhatikan apa itu, dan adakah ia sesuai untuk PC anda atau tidak.

Perbezaan Antara GPU Bersepadu dan Berdedikasi

Tajuk utama artikel ini adalah soalan tipu muslihat. Setiap komputer desktop dan komputer riba memerlukan GPU (Graphic Processing Unit). Tanpa GPU, tidak akan ada cara untuk mengeluarkan gambar ke paparan anda. Inti sebenar siasatan kami hari ini bukanlah sama ada anda memerlukan GPU atau tidak, tetapi adakah anda memerlukan atau tidaknya GPU khusus (atau diskrit), yang disebut oleh kebanyakan orang sebagai "kad grafik".

GPU Bersepadu: Wang Tanpa Apa-apa dan Piksel Kami Percuma

Kebanyakan motherboard pada masa ini dilengkapi dengan GPU yang disatukan ke dalam motherboard atau bahkan CPU itu sendiri. Selama beberapa dekad sekarang, sudah biasa bagi pengeluar papan induk untuk memasukkan GPU yang dapat diservis (walaupun tidak terlalu kuat) yang dibina tepat ke dalam chipset papan induk - tidak memerlukan perkakasan tambahan. Beli papan induk, dapatkan GPU bawaan ringkas yang dapat menghasilkan gambar di paparan anda. Dalam enam tahun kebelakangan ini, GPU bersepadu itu telah disatukan ke dalam CPU sebagai gantinya.

GPU bersepadu sangat bagus kerana ia percuma (dan tanpa kerumitan). Anda bahkan tidak perlu memikirkannya - hanya menggabungkan motherboard dan CPU kelas pengguna (atau beli komputer yang telah dipasang sebelumnya dari peruncit seperti Dell atau Best Buy) dan, boom, anda mempunyai tempat untuk memasang monitor anda .

Grafik bersepadu juga sangat cekap tenaga, kerana mereka menggunakan kekuatan yang sangat sedikit daripada yang sudah digunakan CPU sejak awal. Dan, berkat standardisasi mereka, anda jarang menghadapi masalah dengan pemacu atau keserasian. Pada mesin Windows moden, semuanya akan dijaga untuk anda.

Sudah tentu, grafik bersepadu juga mempunyai kelemahan. Pertama, mereka lemah. Itu bertujuan untuk permintaan pengguna desktop yang membaca e-mel, melayari web, draf dokumen, bukan pengguna yang melakukan perkara yang lebih menuntut seperti permainan. Lemparkan permainan moden ke GPU bersepadu dan mungkin tergagap melaluinya atau, lebih buruk lagi, hanya gagal memuatkan permainan.

Sebagai tambahan, GPU bersepadu berkongsi semua sumber yang dikongsi CPU, termasuk kumpulan RAM anda. Ini bermaksud apa-apa tugas berat grafik yang anda laksanakan pada sistem bersepadu, seperti membuat video, bermain permainan video 3D generasi terkini, atau yang serupa, akan menghabiskan sebahagian besar sumber sistem anda dan mungkin tidak cukup untuk dikelilingi.

GPU khusus: Peningkatan Pixel Premium dengan Harga Premium

Di seberang spektrum GPU, dari segi harga dan prestasi, anda akan menemui GPU khusus. GPU khusus, seperti namanya, adalah perkakasan yang terpisah yang dikhaskan untuk mengendalikan pemprosesan grafik. Apabila anda mendengar seseorang mengatakan "Saya membeli kad video baru untuk komputer saya" atau "Saya memerlukan kad grafik baru untuk memainkan Super Soldier Simulator Shoot Shoot 9000 ", mereka bercakap mengenai GPU khusus.

Manfaat terbesar GPU khusus adalah prestasi. Bukan hanya kad grafik khusus yang mempunyai cip komputer canggih yang dirancang secara eksplisit untuk tugas memproses video, GPU, tetapi juga mempunyai RAM khusus untuk tugas tersebut (yang biasanya lebih cepat dan lebih baik dioptimumkan untuk tugas daripada RAM sistem umum anda) . Peningkatan kuasa ini bukan sahaja memberi manfaat kepada tugas yang jelas (seperti bermain permainan video) tetapi juga menjadikan tugas seperti memproses gambar di Photoshop lebih lancar dan lebih pantas.

Sebagai tambahan kepada peningkatan prestasi yang radikal, kad GPU khusus juga menawarkan pelbagai port video yang lebih luas dan moden daripada papan induk anda. Walaupun motherboard anda mungkin hanya mempunyai port VGA dan DVI, GPU khusus anda mungkin mempunyai port tersebut ditambah port HDMI atau bahkan port pendua (seperti dua port DVI, yang membolehkan anda menyambungkan beberapa monitor dengan mudah).

Kedengarannya bagus, bukan? Prestasi yang lebih baik, port, port, dan lebih banyak port, apa yang lebih baik? Walaupun semua perkara itu hebat, tidak ada makan tengah hari percuma. Pertama dan terpenting, ada masalah kos. GPU midrange boleh berjalan di mana saja dari $ 250-500, dan model canggih boleh menelan belanja sehingga $ 1000 (walaupun mereka jarang bernilai nisbah harga dan prestasi yang mereka tawarkan). Sekiranya semua yang anda perlukan adalah sesuatu yang mudah untuk menjalankan dua monitor, GPU berdasarkan reka bentuk lama akan memberi anda harga sekitar $ 50-100.

Selain itu, anda memerlukan slot pengembangan percuma pada motherboard komputer anda - dan bukan hanya slot lama, tetapi slot PCI-Express x16 (dilihat di atas) untuk sebilangan besar kad, serta Unit Bekalan Kuasa dengan kedua-duanya watt yang mencukupi untuk dicadangkan (GPU haus kuasa) dan penyambung kuasa yang sesuai untuk GPU anda (jika cukup kuat untuk memerlukan lebih banyak kuasa daripada yang dapat disediakan oleh slot PCI).

Bercakap tentang penggunaan kuasa, peningkatan daya tarikan dalam elektronik bermaksud peningkatan haba - ada sebab GPU kelas atas mempunyai kipas besar untuk memastikannya tetap sejuk. Bersiaplah untuk bunyi yang lebih banyak dan lebih panas - anda mungkin juga perlu meningkatkan kipas kes dan / atau kipas kes anda agar keadaan lebih sejuk. Walaupun anda tidak perlu menaikkan casing anda untuk aliran udara, anda mungkin perlu menaikkan casing anda hanya untuk ruang - GPU terakhir yang kami beli  hampir tidak sesuai dengan casing PC menara pertengahan kami dan bahkan sebahagian kecil inci tambahan pada Pemanas haba GPU memerlukan peningkatan.

Oleh itu, Adakah Anda Memerlukan GPU Khusus?

Jadi sekarang anda tahu bagaimana GPU khusus dibandingkan dengan sepupunya yang bersepadu, tetapi bilakah anda harus membuat kad grafik khusus?

Walaupun proses memilih kad grafik tertentu daripada kad grafik lain agak rumit dan anda mungkin menghabiskan sedikit masa untuk membandingkan statistik dan meremas tangan dengan harapan anda mendapat tawaran yang terbaik, proses menentukan sama ada anda memerlukan GPU khusus di tempat pertama cukup mudah. Mari kita lihat dua persoalan yang sangat penting dalam proses keputusan.

Bolehkah Persediaan Semasa Anda Menangani Permainan dan Aplikasi Berpusatkan Grafik yang Anda Gunakan?

Sebab pertama dan paling utama orang mendapat GPU khusus adalah untuk permainan. Anda tidak memerlukan GPU khusus untuk menonton video (walaupun video HD tajam cukur). Anda tidak memerlukan GPU khusus untuk e-mel, pemprosesan kata, atau aplikasi jenis suite Office. Anda bahkan tidak memerlukan GPU untuk bermain permainan lama, kerana grafik bersepadu hari ini jauh lebih baik daripada kad video khusus beberapa dekad yang lalu.

Anda  jangan , bagaimanapun, memerlukan GPU khusus untuk bermain tajuk 3D moden banyak intensif dalam semua kemuliaan yang halus mereka. Ingin bermain Skyrim dengan berpuluh-puluh mod dan alat tambahan sambil masih menikmati perjalanan halus mentega melalui alam fantasi? Anda memerlukan GPU khusus yang baik. Ingin membeli tajuk utama yang keluar tahun ini dan menikmati main balik tanpa gangguan pada monitor 4K baru anda? Anda memerlukan GPU berdedikasi yang hebat.

Kad grafik juga berguna untuk beberapa pemain bukan pemain. Sekiranya anda melakukan banyak penyuntingan foto (bukan hanya memotong dan memperbaiki jenis jenis keseimbangan putih, tetapi kerja Photoshop yang intensif), penyuntingan video, atau apa pun jenis rendering (seni 3D, reka bentuk, dll.), Anda pasti akan peningkatan daripada GPU khusus. Tugas di Photoshop seperti aplikasi penapis, melengkapkan / mengubah, dan sebagainya, semuanya mendapat manfaat daripada kekuatan tambahan yang disediakan oleh GPU.

Bolehkah Persediaan Semasa Anda Menyokong Bilangan Monitor yang Anda Mahukan?

Walaupun kebanyakan orang membeli GPU untuk permainan, ada juga jumlah orang yang cukup besar (walaupun jauh lebih kecil) yang membeli kad grafik khusus untuk memperluas jumlah monitor yang akan disokong oleh komputer mereka.

Tanpa kad grafik khusus, menambahkan monitor tambahan ke komputer anda adalah cara yang tidak wajar. Beberapa papan induk menyokong menggunakan beberapa port video - contohnya motherboard mempunyai port VGA dan DVI dan anda boleh menukar tetapan di BIOS untuk menggunakan kedua-duanya - tetapi kebanyakan motherboard tidak. Papan induk yang lain akan membolehkan anda terus menghidupkan grafik bersepadu dan menambahkan GPU khusus yang lebih rendah sehingga anda dapat menjaringkan port tambahan, tetapi banyak yang tidak (dan walaupun trik itu berjaya, ia boleh menjadi kesakitan kerajaan untuk mendapatkan dua chipset GPU yang sama sekali berbeza yang berfungsi secara selari).

Penyelesaian untuk pencinta multi-monitor adalah GPU khusus yang mempunyai port video yang mencukupi untuk jumlah monitor yang ingin mereka gunakan. Sebagai contoh penyediaan desktop saya sendiri, sebagai contoh, saya mahukan tiga monitor 1080p, dan saya tidak mahu mana-mana monitor tersebut disambungkan melalui sambungan VGA analog lama. Untuk itu, saya memerlukan GPU khusus dengan tiga atau lebih sambungan digital (DVI, HDMI, dll.).

Sekiranya anda ingin menjalankan dua atau lebih monitor tanpa mengenakan cukai pada komputer anda, bermain-main dengan tetapan BIOS, atau menggunakan pengorbanan haiwan untuk menjadikan impian monitor anda menjadi kenyataan, cara termudah untuk melakukannya adalah dengan hanya membeli kad yang menyokong persediaan monitor anda dengan betul di luar kotak. Ia tidak perlu mahal - hanya yang mempunyai bilangan dan jenis port yang anda perlukan.

Kredit Imej: Nvidia, Jason Fitzpatrick, GBPublic_PR, Smial, Jason Fitzpatrick, Brett Morrison.