3 Cara Percuma untuk Menghubungkan dari jauh ke Desktop Mac Anda

Apple menjual Apple Remote Desktop di Mac App Store dengan harga $ 80, tetapi anda tidak perlu mengeluarkan wang untuk menyambung ke Mac anda dari jauh. Terdapat penyelesaian percuma - termasuk penyelesaian yang terdapat di dalam Mac anda.

Penyelesaian ini akan membolehkan anda mengakses desktop Mac anda dari jauh, sama ada anda menggunakan komputer lain di rangkaian tempatan yang sama, atau anda berada di sekitar dunia yang menyambung ke desktop Mac anda dari tablet.

Perkongsian Skrin

Mac anda mengandungi ciri Perkongsian Skrin terbina dalam, yang pada dasarnya adalah pelayan VNC dengan beberapa ciri tambahan. Ini bermaksud bahawa anda boleh menggunakan klien VNC standard untuk mengawal Mac anda, dan klien VNC tersedia untuk semua platform.

Untuk mengaktifkan perkongsian skrin, klik ikon Apple pada bar menu di bahagian atas skrin anda dan pilih Keutamaan Sistem. Klik ikon Perkongsian di tetingkap Pilihan Sistem dan aktifkan kotak semak Perkongsian Skrin.

Panel kawalan ini akan memberitahu anda bagaimana anda boleh berhubung. Sekiranya anda mempunyai Mac lain di rangkaian tempatan, anda boleh membuka tetingkap Finder, melihat di bahagian Shared pada bar sisi, memilih komputer yang ingin anda kendalikan, dan klik Share Screen. Sekiranya anda tidak mempunyai Mac atau ingin menggunakan klien VNC lain, anda boleh menyambung ke alamat IP yang dipaparkan di sini. Ingatlah bahawa alamat IP yang dipaparkan di atas kemungkinan merupakan alamat IP dalaman di mana Mac anda dapat ditemui di rangkaian tempatan anda, yang bermaksud anda tidak dapat mengaksesnya melalui Internet tanpa meneruskan port.

Klik butang Tetapan Komputer untuk menetapkan kata laluan. Sekiranya anda tidak menetapkan kata laluan, anda harus bersetuju dengan dialog pengesahan pada Mac setiap kali anda ingin mengawalnya dari jauh.

Sekiranya anda mempunyai Mac lain, anda boleh mengatur Sharing Skrin untuk berfungsi melalui Internet tanpa memerlukan perisian lain. Buka tetingkap Pilihan Sistem, klik ikon iCloud, periksa Gunakan Kembali ke Mac Saya, dan lalui proses penyediaan. Apabila anda menggunakan Mac lain dan anda masuk ke akaun iCloud yang sama, Mac anda yang lain akan muncul di bawah bahagian Dikongsi pada bar sisi di Finder, dan anda boleh menyambung ke skrinnya melalui Internet.

Sekiranya anda ingin menyambung ke Mac anda dari apa-apa yang bukan Mac, anda perlu meneruskan port untuk memastikan VNC dapat diakses. Kami tidak mengesyorkan ini melainkan anda tahu apa yang anda lakukan, kerana lebih rumit dan ada masalah keselamatan. Sekiranya anda ingin menyambung melalui Internet dari peranti lain, kami mengesyorkan anda menggunakan salah satu alternatif di bawah untuk Perkongsian Skrin di bawah ini.

TeamViewer

LogMeIn baru-baru ini menghentikan program akses desktop jarak jauh percuma mereka, tetapi TeamViewer masih ada dan menawarkan ciri ini secara percuma. TeamViewer tersedia untuk Mac, seperti yang tersedia untuk Windows, Linux, iPad, iPhone, Android, dan bahkan Windows Phone.

Muat turun pelanggan TeamViewer pilihan anda dari halaman muat turun TeamViewer Mac. TeamViewer menawarkan versi lengkap, tetapi anda juga dapat mengunduh aplikasi Host TeamViewer yang berjalan sebagai perkhidmatan sistem dan dioptimumkan untuk akses 24/7. Anda boleh menggunakan TeamViewer dengan beberapa cara yang berbeza - aturlah agar selalu mendengar dengan kata laluan, atau aktifkan pada Mac anda dan gunakan butiran log masuk sementara semasa anda ingin menggunakannya.

TeamViewer sangat senang kerana anda tidak perlu meneruskan port atau bimbang tentang masalah konfigurasi pelayan terperinci yang lain.

Desktop Jauh Chrome

BERKAITAN: Cara Menggunakan Google Chrome untuk Mengakses Komputer Anda dari jauh

Sekiranya anda sudah menggunakan Chrome, anda mungkin ingin mencuba sambungan Desktop Jauh Chrome buatan Google. Ia berfungsi sama seperti pada Windows. Pasang pelanjutan Desktop Jauh Chrome di Chrome pada Mac anda, buka dari halaman tab baru, dan lalui proses penyediaannya.

Anda kemudian dapat mengklik butang Kongsi untuk menerima kod akses sementara. Cukup pasangkan pelanjutan Desktop Jauh Chrome di Chrome pada komputer Mac, Windows, Linux atau Chrome OS yang lain dan anda akan dapat menyambung ke Mac anda dari pelanjutan. Anda juga boleh memuat turun aplikasi mudah alih untuk iPhone, iPad, dan Android.

Anda juga boleh memilih untuk menyediakan pelanjutan sehingga anda dapat menyambung dari jauh dengan kata laluan yang lebih kekal. Ini sangat sesuai untuk mengakses Mac anda melalui Internet.

Seperti TeamViewer, ini adalah cara yang sangat mudah untuk mengakses Mac anda yang tidak memerlukan pemajuan port biasa dan proses konfigurasi lain.

Apple Remote Desktop lebih merupakan aplikasi perusahaan untuk menguruskan banyak desktop, walaupun ini sedikit membingungkan jika anda baru menggunakan Mac dan mencari setara dengan Windows Remote Desktop. Anda tidak perlu membeli Desktop Jauh Apple melainkan jika anda ingin menguruskan rangkaian Mac - Perkongsian Skrin dan alat percuma lain di sini harus melakukan semua yang anda perlukan.