Cara Mematikan PC Windows Tanpa Memasang Kemas Kini

Anda menggunakan komputer riba dan anda sedar bahawa sudah tiba masanya untuk pergi. Jadi, anda mematikan komputer riba anda, tetapi Windows berkeras untuk mengemas kini. Sepuluh minit kemudian, anda masih menunggu Windows dikemas kini dan anda akan terlambat. Ada cara untuk mengatasi ini: cara untuk segera ditutup walaupun terdapat kemas kini yang menunggu untuk dipasang.

Terdapat beberapa kaedah untuk melakukan ini, dan keduanya cukup mudah.

Kemas kini : Malangnya, nampaknya Microsoft telah menutup celah ini. Kami akan mengemas kini siaran ini jika kami menemui kaedah lain, tetapi buat masa ini, nampaknya ini tidak mungkin dilakukan lagi.

Inilah kaedah paling mudah: pastikan desktop mempunyai fokus dengan mengklik mana-mana kawasan desktop yang kosong atau menekan Windows + D pada papan kekunci anda. Kemudian, tekan Alt + F4 untuk mengakses kotak dialog Shut Down Windows. Untuk mematikan tanpa memasang kemas kini, pilih "Matikan" dari senarai drop-down.

Kemudian, klik "OK" untuk mematikan PC anda dengan segera.

Anda juga dapat mematikan PC anda dengan segera dari skrin masuk. Tekan Windows + L untuk mengunci skrin, atau log keluar. Kemudian, di sudut kanan bawah skrin masuk, klik butang kuasa dan pilih "Matikan" dari menu pop timbul. PC akan dimatikan tanpa memasang kemas kini.

Terakhir, jika anda perlu melakukan ini dari skrip, anda menjalankan perintah shutdown berikut di tetingkap Prompt Perintah. Ketik perintah berikut pada prompt dan tekan Enter. Watak terakhir adalah sifar.

penutupan -s -t 0

PC anda akan dimatikan dengan segera tanpa memasang kemas kini.

BERKAITAN: Cara Mencegah Windows 10 Dari Muat Turun Kemas Kini Secara Automatik

Sudah tentu, jika kemas kini menyebabkan banyak masalah untuk anda, anda juga dapat mengelakkan Windows 10 memuat turun kemas kini secara automatik dan menetapkan "Jam Aktif" sehingga Windows 10 tidak akan dimulakan semula pada waktu yang buruk.