Cara Mengkalibrasi Skrin Sentuh Anda di Android

Lama kelamaan, skrin sentuh pada peranti Android anda mungkin mulai goyah. Sebelum anda mempertimbangkan untuk mengganti peranti anda, anda harus melihat apakah penentukuran skrin sentuh dapat menyelesaikan masalah. Inilah cara untuk mengkalibrasi semula telefon pintar atau tablet Android anda.

Adakah Skrin Sentuh Anda Memerlukan Penentukuran?

Oleh kerana Android telah maju dan berkembang selama bertahun-tahun, begitu juga perkakasan yang digunakan. Perkakasan Android hari ini jauh lebih baik dan lebih berkebolehan daripada generasi terdahulu.

Skrin sentuh Android moden jarang memerlukan pengguna untuk menentukur atau mengkonfigurasinya. Kesalahan skrin sentuh lebih mungkin disebabkan oleh masalah perkakasan yang tidak dapat diperbaiki daripada masalah konfigurasi tertentu.

Walaupun begitu, penentukuran tidak boleh dikesampingkan sepenuhnya, kerana ia boleh berguna dalam beberapa keadaan.

Sebagai contoh, ini boleh menjadi cara yang baik untuk menyesuaikan sensitiviti skrin sentuh anda, terutamanya jika ada perkara lain yang mempengaruhi. Jenis pelindung skrin tertentu, misalnya, mungkin mempengaruhi prestasi skrin sentuh anda. Ini adalah masalah yang kadang-kadang dapat ditingkatkan kalibrasi.

Bagus juga untuk mencuba ini pada peranti yang lebih tua di mana teknologinya tidak maju dan penentukuran dapat memberi kesan yang lebih besar dan lebih ketara. Tidak ada salahnya melakukan penentukuran skrin sentuh, tanpa mengira usianya, tetapi peranti yang lebih tua cenderung mendapat banyak manfaat darinya.

Menguji Skrin Anda

Sebelum memulakan, anda perlu melihat sama ada skrin sentuh pada peranti Android anda berfungsi sepenuhnya.

Versi Android yang lebih lama merangkumi menu rahsia dan pilihan pembangun yang membolehkan anda menguji dan menentukurkan skrin sentuh anda. Ini penting pada peranti Android yang lebih tua, ketika skrin sentuh moden masih di peringkat awal.

Sekiranya anda mempunyai telefon Android yang lebih lama, anda boleh cuba mengakses menu skrin sentuh rahsia ini dengan mendail  * # * # 2664 # * # * . Pilihan ini tidak akan berfungsi pada peranti Android dari Android 5 Lollipop dan seterusnya.

Untuk peranti Android moden, aplikasi tersedia di Google Play Store yang membolehkan anda menguji skrin sentuh sebagai gantinya. Ini akan menunjukkan kepada anda respons terhadap sentuhan anda di layar, membantu anda menilai sama ada skrin tersebut dikalibrasi dengan betul atau tidak. Pilihan yang baik untuk dicuba ialah Uji Skrin Sentuh.

Ia mudah digunakan. Pasang dan sentuh skrin di mana sahaja anda mahu.

Aplikasi ini, seperti kuas cat, merakam titik putih di mana jari anda ditekan. Sekiranya tindak balas tertangguh atau tidak selaras, itu akan menunjukkan masalah pada skrin anda yang dapat diperbaiki oleh penentukuran sebagai langkah pertama.

Mengkalibrasi Skrin Sentuh Anda

Seperti yang telah kami sebutkan, versi Android yang lebih lama merangkumi ujian penentukuran terbina dalam. Alat ini membolehkan anda menguji dan mengkalibrasi skrin sentuh anda untuk menentukan sama ada ia berfungsi dengan baik.

Ciri ini telah dikeluarkan dalam versi Android yang lebih baru. Untuk kebanyakan peranti Android moden, satu-satunya pilihan untuk mengkalibrasi skrin sentuh anda adalah untuk kembali ke aplikasi penentukuran dari Google Play Store.

Aplikasi yang baik untuk dicuba ialah Kalibrasi Skrin Sentuh yang diberi nama yang sesuai. Untuk memulakan, pasang aplikasi dari Google Play Store. Seterusnya, buka aplikasi dan ketuk butang "Kalibrasi" di tengah untuk memulakan.

Terdapat enam ujian sentuhan untuk anda selesaikan dari satu ketukan hingga mencubit. Ikuti arahan di skrin dan selesaikan setiap ujian. Apabila ujian selesai, anda akan melihat mesej pengesahan.

Mulakan semula peranti anda dan gunakan aplikasi seperti Uji Skrin Sentuh untuk melihat apakah ada peningkatan.

Sekiranya Semua Lain Gagal, Lakukan Tetapan Semula Kilang

Sekiranya skrin sentuh masih tidak berfungsi dengan betul setelah penentukuran, mungkin ada masalah mendasar dengan Android yang hanya dapat diselesaikan oleh tetapan semula kilang. Tetapan semula kilang adalah pilihan nuklear dan tidak ada jaminan bahawa ia akan menyelesaikan sebarang masalah dengan skrin sentuh anda.

BERKAITAN: Cara Menghapus Peranti Android Anda dan Memulihkannya ke Tetapan Kilang

Menetapkan semula peranti Android anda akan menghapus semua aplikasi yang ada dan menghapus cache atau tetapan yang mungkin mempengaruhi konfigurasi skrin sentuh peranti anda. Ini dapat mengatasi sebarang kelewatan skrin sentuh yang merupakan gejala masalah yang lebih luas. Peranti dengan masalah ketinggalan yang berat, misalnya, mungkin disebabkan oleh kekurangan sumber yang tersedia, yang mungkin diperbaiki oleh tetapan semula.

Apa yang tidak akan dilakukannya adalah menyelesaikan masalah perkakasan. Sekiranya skrin sentuh anda rosak, tetapan semula kilang tidak akan menyelesaikan masalahnya.

Melakukan tetapan semula kilang berbeza antara telefon bimbit dan pengeluar, tetapi anda harus mencari pilihan dengan pergi ke Tetapan> Sistem> Tetapkan semula. Pastikan anda melakukan cadangan peranti anda terlebih dahulu supaya anda tidak kehilangan data secara kekal.