Cara Mengaktifkan Semula Windows 10 Selepas Perubahan Perkakasan

Adakah PC anda mengalami kegagalan bencana yang memerlukan perkakasan baru? Adakah anda telah menaik taraf ke komponen yang lebih baik dan Windows 10 tidak mengenali PC anda? Panduan ini menunjukkan kepada anda cara mengaktifkan semula Windows 10 setelah perubahan perkakasan.

Apa Yang Dikira Sebagai Perubahan Perkakasan?

Itulah bidang yang tidak akan dijelaskan sepenuhnya oleh Microsoft. Sebaliknya, syarikat memberikan pernyataan ini di laman webnya:

"Sekiranya anda membuat perubahan perkakasan yang ketara pada peranti anda, seperti mengganti papan induk anda, Windows tidak akan lagi mendapat lesen yang sepadan dengan peranti anda, dan anda perlu mengaktifkan semula Windows untuk mengaktifkannya."

Dokumen yang diambil oleh Paul Thurrott, bagaimanapun, menyatakan bahawa penggantian cakera keras tidak termasuk dalam label "perubahan besar" Microsoft.

Lesen Digital untuk Sistem Pra-Buatan

Sekatan jalan pengaktifan semula mungkin berpunca dari komputer riba dan desktop yang telah dibina sebelumnya oleh Acer, Dell, HP, Samsung, dan sebagainya. Untuk masa yang lama, OEM mencetak kunci produk pada label yang terpasang pada casis PC.

Sejak zaman Windows 8, pengeluar telah menyimpan kunci dalam jadual BIOS atau ACPI (melalui UEFI) yang terdapat di papan induk. Sekiranya anda perlu memasang semula sistem operasi dengan alasan apa pun, Windows 10 akan mengambil kunci tersebut semasa pengaktifan.

Pindah ke kunci kapal terbang berpunca daripada cetak rompak. Microsoft tidak mahu pelanggan memasang Windows di beberapa komputer menggunakan satu kekunci. Syarikat pada asalnya dijuluki kaedah satu-kunci-per-peranti ini "hak digital" tetapi mula menggunakan istilah "lesen digital" dengan Windows 10 Anniversary Update. Kunci kini memaut ke akaun Microsoft anda.

Walaupun begitu, pengaktifan semula boleh menjadi masalah jika anda mengganti papan induk secara manual pada PC yang telah dibina sebelumnya. Kunci tertanam hilang, memerlukan panggilan ke Microsoft untuk mengesahkan perubahan perkakasan.

Panggilan ke OEM mungkin bermanfaat juga jika anda mula-mula mendaftarkan produk dan menjelaskan masalahnya. Walau bagaimanapun, Windows 10 untuk OEM biasanya tidak dapat dipindahkan ke PC lain.

Kunci Produk untuk Pembangun Sistem

Pembangun sistem membeli Windows 10 "kunci produk" secara langsung dari peruncit, termasuk Amazon, Microsoft, Newegg, dan banyak lagi. Mereka dicetak, diemail, atau disimpan dalam akaun dalam talian.

Pelanggan menaip kunci ini ke permintaan yang diminta semasa proses penyediaan Windows 10. Seperti pemasangan berasaskan OEM, kunci ini terikat dengan akaun Microsoft.

Perbezaannya di sini ialah pengaktifan semula kurang bermasalah memandangkan kunci produk tidak tertanam di papan induk. Malangnya, Microsoft tidak menjelaskan sepenuhnya istilah "perubahan perkakasan yang ketara"

Walau bagaimanapun, penggantian satu komponen - seperti menukar stik memori atau menaik taraf GPU diskrit - biasanya tidak mengunci pelanggan dari Windows 10. Tetapi baik pulih utama ke beberapa komponen boleh menjadikan PC tidak dikenali.

Berita baiknya ialah pembangun sistem dapat menjalankan Windows 10 Troubleshooter untuk membatalkan penetapan kunci produk dari konfigurasi PC sebelumnya dan menetapkannya semula ke build baru. Perlu diingat bahawa bilangan pengaktifan adalah terhad.

Ringkasnya, anda boleh memindahkan lesen ini ke PC lain, tetapi tidak selama-lamanya.

Naik taraf dari Windows 7/8 / 8.1

Dalam kes ini, pelanggan tidak mempunyai kunci Windows 10, dan juga kunci yang tertanam dalam BIOS atau UEFI. Sebagai gantinya, mereka dapat menggunakan kunci produk yang sama yang digunakan untuk menaik taraf ke Windows 10. Pengaktifan semula akan bergantung pada PC: Adakah sistem pra-binaan atau buatan tangan dari awal?

Aktifkan semula Windows 10 Menggunakan Lesen Digital

Gunakan panduan ini jika anda memasang semula Windows 10 tanpa kunci produk yang dicetak atau e-mel. Sekiranya Windows 10 dapat mengambil kunci anda dari papan induk, maka tidak ada perkara lain yang perlu anda lakukan. Sekiranya PC anda mengalami "perubahan perkakasan yang ketara" sehingga tidak dapat dikenali, kemudian tekan.

Sekiranya Anda Pasang Semula Windows 10 dari Scratch

Ketika anda mula memasang semula Windows 10, proses penyediaan meminta anda memasukkan kunci produk. Oleh kerana salinan ini tidak mempunyai kunci, klik pada pautan "Saya Tidak Mempunyai Kunci Produk".

Windows 10 akan meminta anda untuk versi yang anda miliki (Rumah, Pro, dll). Setelah itu, pilih "Custom: Install Windows Only" di tetingkap seterusnya. Ini bukan peningkatan kerana anda bermula dari awal.

Ikuti arahan persediaan sehingga anda sampai ke desktop.

Sekiranya Windows 10 tetap utuh pada pemacu yang masih ada, anda tidak perlu memasang semula. Sebaliknya, muatkan Windows 10 dan aktifkan semula melalui aplikasi Tetapan seperti yang dijelaskan dalam langkah-langkah berikut.

Aktifkan semula dari Dalam Windows 10

Pertama, klik butang Mula diikuti dengan ikon "gear" yang terletak di sepanjang tepi kiri Menu Mula. Ini membuka aplikasi Tetapan.

Klik jubin "Kemas kini & Keselamatan". Anda juga boleh menekan "Windows Tidak Diaktifkan. Aktifkan pautan Windows Now ”di bahagian bawah aplikasi Tetapan.

Pilih "Pengaktifan" yang tertera di menu di sebelah kiri. Anda akan melihat mesej di sebelah kanan yang menyatakan "Windows Tidak Dapat Diaktifkan pada Peranti Anda" atau sesuatu yang serupa. Klik pautan "Selesaikan Masalah" yang ditunjukkan di bawah amaran.

Dalam pop timbul berikut, klik pautan "Saya Mengubah Perkakasan pada Peranti Ini Baru-Baru Ini".

Masukkan kelayakan akaun Microsoft anda dan pilih butang "Masuk". Anda akan melihat senarai peranti anda. Pilih peranti dengan perkakasan yang diubah dan centang kotak di sebelah "Ini adalah Perangkat yang Saya Gunakan Sekarang."

Pilih "Aktifkan" untuk meneruskan.

Aktifkan semula Windows 10 Menggunakan Kunci Produk

Gunakan panduan ini jika anda membina PC dari awal dan membeli salinan Windows 10. Kaedah ini memerlukan kunci khas - dicetak atau diemail - untuk mengaktifkan Windows 10.

Panduan ini juga merangkumi peranti dengan kunci produk bercetak yang tersangkut di sebelahnya, seperti komputer riba Windows 8.1 yang lebih lama yang dinaik taraf ke Windows 10.

Sekiranya Anda Pasang Semula Windows 10 dari Scratch

Ketika anda mula memasang semula Windows 10, proses penyediaan meminta anda memasukkan kunci produk. Masukkan kod dan klik butang "Seterusnya".

Setelah itu, pilih "Custom: Install Windows Only" di tetingkap seterusnya. Ini bukan peningkatan kerana anda bermula dari awal.

Ikuti arahan persediaan sehingga anda sampai ke desktop.

Sekiranya Windows 10 tetap utuh pada pemacu yang masih ada, anda tidak perlu memasang semula. Sebaliknya, muatkan Windows 10 dan aktifkan semula melalui aplikasi Tetapan seperti yang dijelaskan dalam langkah-langkah berikut.

Aktifkan semula dari Dalam Windows 10

Pertama, klik butang Mula diikuti dengan ikon "gear" yang terletak di sepanjang tepi kiri Menu Mula. Ini membuka aplikasi Tetapan.

Klik jubin "Kemas kini & Keselamatan".

Pilih "Pengaktifan" yang tercantum dalam menu di sebelah kiri dan kemudian klik pautan "Ubah Kunci Produk" di sebelah kanan yang tertera di bawah tajuk "Kemas kini Kunci Produk"

Masukkan kunci produk di tetingkap pop timbul dan klik butang "Seterusnya".

Aktifkan semula Windows 10 Menggunakan Sokongan Sembang Microsoft

Ini bukan penyelesaian yang ideal, tetapi jika anda mengalami masalah mengaktifkan semula Windows 10 menggunakan dua kaedah sebelumnya, anda mungkin perlu menghubungi Microsoft dan menjelaskan keadaannya. Anda boleh menghantar pesanan kepada Windows Advisor, menjadualkan panggilan, atau meminta panggilan balik.

Talian sokongan Microsoft sering kali sangat berguna jika anda melakukan sesuatu yang wajar. Kakitangan sokongan mempunyai peluang untuk mengaktifkan lesen Windows walaupun ia tidak dapat diaktifkan secara automatik.

Penyelesai masalah Microsoft membuat sokongan sokongan tidak diperlukan hari ini, tetapi secara tradisional digunakan untuk menyelesaikan banyak masalah pengaktifan.