IPhone mana yang mempunyai pengecasan tanpa wayar?

Pengecasan tanpa wayar bermaksud anda dapat menghidupkan semula bateri telefon anda tanpa penambat fizikal. Ia juga mencegah kemungkinan kerosakan pada port pengecasan telefon anda. Malangnya, tidak semua telefon menyokong pengecasan tanpa wayar, tetapi kami akan memberitahu anda model iPhone mana.

Mengapa Pengecasan Tanpa Wayar?

Apabila anda mengecas semula bateri iPhone anda tanpa memasukkan kabel ke dalamnya, ini akan mengurangkan kehausan atau kemungkinan kerosakan pada port Lightning.

Contohnya, jika anda mengisi semula dengan sambungan berwayar dan kucing anda melompat ke meja di sebelah katil dan mengetuk telefon anda, membiarkannya menggantung, ini boleh merosakkan port. Pada akhirnya, semakin sedikit masa iPhone anda ditambat secara fizikal ke pengecas, semakin baik.

Penyediaan pengecasan tanpa wayar biasanya terdiri daripada pad bulat yang lebih lebar daripada lebar iPhone anda. Anda hanya meletakkan iPhone menghadap ke atas pada pad, dan bateri mula terisi. Anda hanya boleh mengecas Apple Watch secara wayarles melalui dok bungkusan atau penyelesaian pihak ketiga yang serasi.

Secara teknikal, proses pemindahan kuasa memerlukan kord - kabel kuasa yang menghubungkan pad pengecas tanpa wayar ke soket elektrik. Tenaga mengalir dari saluran kuasa melalui kord dan ke pad pengecas.

Ketika telefon anda mulai mengisi daya, layar menyala animasi bulat, bersama dengan pesan "pengisian". Petir kecil juga muncul di atas ikon bateri pada bar status. Sementara itu, pad pengisian menyala LED tunggal, pelbagai warna, atau cincin sebagai petunjuk visual keadaan pengecasan semasa.

iPhone yang menyokong pengecasan tanpa wayar berdasarkan standard antara muka terbuka Qi.

Apa itu Qi?

Diucapkan "chee", Qi adalah perkataan Cina yang bermaksud "tenaga hidup." Dalam kes ini, kata itu merujuk kepada standard tanpa wayar yang dikembangkan dan dikendalikan oleh Wireless Power Consortium (WPC). Ia mentakrifkan tenaga yang dipindahkan dari satu peranti ke peranti lain tanpa kabel fizikal.

Gegelung aruhan dalam stesen pad pengecas tanpa wayar secara berterusan menerima sejumlah kecil kuasa untuk tetap berada dalam keadaan siap sedia sehingga dapat mengesan gegelung penerima yang berada di dalam iPhone anda. Ia kemudian menarik lebih banyak kuasa dari outlet dinding.

BERKAITAN: Apakah Pengecas Tanpa Wayar "Bersertifikat Qi"?

Apabila kedua gegelung itu bersentuhan, mereka membuat medan elektromagnetik bergantian. Gegelung penerima iPhone menghasilkan arus dari medan ini yang ditukar menjadi arus terus (tenaga elektrik) yang digunakan oleh bateri iPhone. Keseluruhan proses ini disebut induksi magnetik.

Menurut WPC, terdapat lebih daripada 3,700 produk yang disahkan Qi. Sekiranya produk mempunyai sijil Qi, anda akan melihat logo pada produk dan bungkusannya. Konsortium ini juga menyediakan pangkalan data produk yang diperakui Qi, sehingga anda dapat mencari dan membeli stesen pengecasan tanpa wayar yang betul untuk iPhone anda.

iPhone yang Menyokong Pengecasan Tanpa Wayar

Model iPhone yang menyokong pengecasan tanpa wayar mempunyai bahagian belakang kaca, yang membolehkan gegelung penerima mereka bersambung dengan gegelung aruhan pad pengecas.

Namun, anda boleh memasang penutup pelindung pada iPhone anda dan tetap memanfaatkan pengecasan tanpa wayar. Elakkan kes yang menyimpan barang dengan jalur magnetik atau cip RFID, seperti kad kredit, pasport, kunci hotel, dan sebagainya, kerana proses pengisian boleh merosakkan fungsi mereka. Keluarkan barang-barang ini sebelum mengecas telefon anda atau gunakan penutup pelindung yang berbeza.

Sarung dan penutup tebal juga mungkin bermasalah. Sekiranya pengecasan tidak bermula secara automatik, lepaskan casingnya, dan cuba lagi.

IPhone berikut sesuai dengan pengecasan tanpa wayar:

 • iPhone 11 Pro Max (2019)
 • iPhone 11 Pro (2019)
 • iPhone 11 (2019)
 • iPhone XR (2018)
 • iPhone XS Max (2018)
 • iPhone XS (2018)
 • iPhone X (2017)
 • iPhone 8 Plus (2017)
 • iPhone 8 (2017)

Kecuali Apple memperkenalkan kaedah pengecasan baru, iPhone masa depan juga harus termasuk pengecasan tanpa wayar.

Kelajuan Pengecasan Tanpa Wayar

Anda mungkin tertanya-tanya sama ada pengecasan tanpa wayar lebih cepat daripada kabel. Model iPhone yang kami senaraikan di atas menyokong Pengecasan Tanpa Wayar Cepat (iOS 11.2 dan yang lebih baru) dan Pengecasan Berkabel Cepat. Walau bagaimanapun, pengecasan tanpa wayar lebih perlahan daripada kabel, kerana udara kurang konduktif daripada wayar.

Sekiranya anda memerlukan caj cepat sebelum anda meninggalkan rumah atau pejabat, sambungan berwayar adalah cara untuk pergi. Untuk mengecas semalaman atau sepanjang hari semasa anda bekerja, stesen pengecasan tanpa wayar mungkin merupakan penyelesaian yang lebih baik.

Standard Qi semasa menyokong 5 (Profil Daya Dasar) hingga 15 watt (Profil Daya Diperluas). Semakin tinggi bilangannya, semakin cepat bateri telefon dicas semula. Semua iPhone yang serasi menyokong sehingga 7.5 watt, walaupun telefon bimbit yang lebih baru menyokong 10 watt.

Adakah iPhone Anda Menyokong Pengecasan Tanpa Wayar?

Cara termudah untuk mengesahkan sama ada iPhone anda menyokong pengecasan tanpa wayar adalah dengan memeriksa butang Utama fizikal. IPhone X hingga 11 Pro dan yang lebih baru mempunyai skrin dari tepi ke tepi dan tidak mempunyai butang Utama. IPhone 8 dan 8 Plus adalah satu-satunya dua model dengan butang Utama yang juga menyokong pengecasan tanpa wayar.

Cara lain untuk mengesahkan adalah dengan memeriksa nombor model iPhone anda. Untuk mencari nombor model anda di peranti anda, ketuk Tetapan> Umum> Tentang. Seterusnya, ketuk nombor bahagian yang tertera di sebelah kanan "Model Number" untuk mengungkapkannya.

Nombor model iPhone yang mampu mengecas tanpa wayar ada di bawah:

 • iPhone 11 Pro Max: A2160 (Kanada, AS), A2217 (tanah besar China, Hong Kong, Makao), dan A2215 (lain-lain)
 • iPhone 11 Pro: A2161 (Kanada, AS), A2220 (tanah besar China, Hong Kong, Makao), dan A2218 (lain-lain)
 • iPhone 11: A2111 (Kanada, AS), A2223 (tanah besar China, Hong Kong, Makao), dan A2221 (lain-lain)
 • iPhone XS Max: A1921, A2101, dan A2102 (Jepun); A2103 dan A2104 (tanah besar China)
 • iPhone XS: A1920, A2097, dan A2098 (Jepun); A2099 dan A2100 (tanah besar China)
 • iPhone XR: A1984, A2105, dan A2106 (Jepun); A2107 dan A2108 (tanah besar China)
 • iPhone X: A1865, A1901, dan A1902 (Jepun)
 • iPhone 8 Plus: A1864, A1897, dan A1898 (Jepun)
 • iPhone 8: A1863, A1905, dan A1906 (Jepun)

Petua Terkenal

Terdapat beberapa perkara yang perlu diingat semasa anda menggunakan pengecas tanpa wayar. Pertama, iPhone anda tidak akan dicas tanpa wayar jika secara fizikal disambungkan ke pengecas atau port USB. Anda hanya boleh mengecasnya dari satu sumber atau yang lain.

Kedua, iPhone anda mungkin terasa sedikit lebih panas daripada biasa ketika anda mengecasnya secara wayarles kerana tenaga yang tidak digunakan yang mewakili panas. Ini cenderung terjadi ketika gegelung di dalam pad pengisian dan telefon tidak berbaris dengan benar, atau jika bateri tidak mengumpulkan atau menyimpan tenaga sepenuhnya.

Menurut Apple, iOS mungkin menghadkan pengecasan melebihi 80 peratus jika bateri terlalu panas. Sekiranya ini berlaku, Apple mencadangkan anda memindahkan telefon dan pengecas ke lokasi yang lebih sejuk. Apabila suhu turun, iPhone anda akan dicas secara normal.

Getaran juga boleh memanjangkan masa pengecasan tanpa wayar atau bahkan menghalang bateri iPhone anda daripada dicas secara wayarles. Pemberitahuan, teks, dan amaran lain yang menggunakan getaran mungkin mengalihkan iPhone anda semasa ia berada pada pengecas dan menghentikan pemindahan kuasa. Untuk mengelakkannya, masukkan iPhone anda dalam mod Jangan Ganggu atau matikan getaran sama sekali semasa anda mengecasnya.

Akhirnya, meletakkan telefon bimbit dan pad pengecas di sebelah katil anda mungkin menjadi masalah jika anda cenderung membuang banyak semasa anda tidur. Letakkannya di tempat lain di dalam bilik, supaya iPhone anda dapat diisi semula dengan betul, dan anda tidak akan terganggu oleh suara pemberitahuan.