Cara Mengambil Tangkapan Skrin Halaman Penuh di Google Chrome Tanpa Menggunakan Sambungan

Google Chrome mempunyai ciri tersembunyi yang tersembunyi di dalam Alat Pembangun yang membolehkan anda mengambil tangkapan skrin berukuran penuh dari mana-mana laman web. Ciri ini menangkap keseluruhan halaman, mirip dengan tangkapan skrin menatal, tanpa menggunakan peluasan pihak ketiga.

Cara Mengambil Tangkapan Skrin Berukuran Penuh di Chrome

Untuk memulakan, buka Chrome dan pergi ke laman web yang ingin anda tangkap. Setelah sampai, klik tiga titik, arahkan ke "Lebih Banyak Alat", kemudian klik pada "Alat Pembangun." Sebagai alternatif, anda boleh menekan Ctrl + Shift + I di Windows atau Command + Shift + I di Mac untuk membuka panel Alat Pembangun.

Di sudut kanan atas panel, klik ikon tiga titik, kemudian klik "Jalankan Perintah." Sebagai alternatif, tekan Ctrl + Shift + P pada Windows dan Command + Shift + P pada Mac.

Di baris perintah, ketik "Tangkapan Layar", kemudian klik "Tangkap tangkapan skrin bersaiz penuh" dari senarai perintah yang tersedia.

Catatan: Fitur ini sangat sesuai di laman web dengan konten berbasis teks yang bertentangan dengan aplikasi web, kerana berpotensi hanya menangkap layar yang dapat dilihat.

Gambar akan disimpan secara automatik, tetapi jika anda diminta untuk menyimpan tangkapan layar, pilih tujuan di komputer anda, lalu klik "Simpan."

Itu sahaja. Setelah tangkapan skrin disimpan, anda boleh membukanya dengan penyunting gambar, menambahkan anotasi, atau memotongnya ke ukuran tertentu.