Tata Letak Papan Kekunci Alternatif Dijelaskan: Sekiranya Anda Beralih ke Dvorak atau Colemak?

QWERTY - disebut kerana huruf di sudut kiri atas papan kekunci bermula dengan QWERTY - adalah susun atur papan kekunci yang paling biasa. Tetapi sebilangan orang berpendapat susun atur papan kekunci alternatif seperti Dvorak dan Colemak lebih cepat dan lebih cekap.

Anda boleh menukar susun atur papan kekunci dengan mengubah tetapan susun atur papan kekunci sistem operasi anda, walaupun huruf yang dicetak pada papan kekunci anda tidak akan sesuai dengan tata letak baru. Anda juga boleh mendapatkan papan kekunci yang direka untuk Dvorak atau Colemak, jika anda mahu.

QWERTY Bermula Dengan Mesin taip pada tahun 1800-an

QWERTY sudah tua. Ini menjadi popular dengan mesin taip Remington No. 2, yang dikeluarkan pada tahun 1878.

Susun atur asal untuk mesin taip menggunakan kekunci yang disusun mengikut urutan abjad. Setiap kali anda menekan kekunci, bar yang dilampirkan kunci akan memukul sehelai kertas, mencetak surat di atas kertas. Dalam susunan empat baris, bar ini disusun di bahagian luar cincin bulat. Setiap kali anda menekan kekunci, bar yang sesuai akan berayun dari pinggir gelang dan memukul kertas di bahagian tengah.

Terdapat masalah di sini. Sekiranya anda menekan kekunci di sebelah satu sama lain secara berturut-turut, bar akan saling bertembung dan kunci akan macet. Huruf di papan kekunci harus disusun semula sehingga anda akan menekan kekunci yang jauh antara satu sama lain ketika anda mengetik, meminimumkan frekuensi kesesakan mesin taip. Susun atur yang mereka buat pada dasarnya sama dengan susun atur QWERTY yang kita gunakan hari ini. QWERTY adalah susun atur yang dirancang supaya kekunci yang anda gunakan semasa menaip saling berjauhan.

Mengapa QWERTY Masih Digunakan Hari Ini

Susun atur ini masih digunakan hari ini kerana menjadi standard. Orang ramai mengetahui susun atur QWERTY dan dapat mengekalkan ingatan otot mereka ketika beralih di antara mesin taip yang berbeza. Semasa papan kekunci komputer dibuat, adalah logik untuk menggunakan susun atur kunci yang sama yang telah digunakan oleh semua orang. Papan kekunci mempunyai fungsi yang serupa dengan mesin taip, dan orang dapat menggunakan kemahiran mesin taip mereka pada perangkat baru ini.

Dengan kata lain, QWERTY adalah biasa berkat kesan rangkaian. Kebanyakan orang menggunakan QWERTY, jadi orang yang membuat mesin taip, papan kekunci komputer, komputer riba, dan papan kekunci sentuh pada tablet dan telefon pintar terus menggunakan QWERTY. Ini adalah standard de-facto.

Terdapat alternatif untuk QWERTY, tetapi kebanyakan orang cenderung untuk tidak melihatnya sebagai sangat unggul. Walaupun seseorang berpendapat bahawa susun atur alternatif berpotensi menjadi lebih efisien, kenyataannya harus mempelajari semula susun atur atau membuat orang lain mempelajari semula susun atur itu mendorong kita untuk tidak berubah.

Dvorak dan Colemak

"Papan Kekunci Dvorak Sederhana" dipatenkan pada tahun 1936 oleh Dr. August Dvorak. Tata letak meletakkan huruf yang paling sering digunakan di baris beranda, di mana mereka mudah dijangkau, dan huruf yang paling jarang digunakan di baris bawah, di mana mereka paling sulit dijangkau. Walaupun QWERTY menghasilkan kebanyakan pengetikan dilakukan dengan tangan kiri, Dvorak menghasilkan kebanyakan huruf dilakukan dengan tangan kanan.

Walaupun QWERTY dirancang supaya papan kekunci tidak macet, Dvorak dirancang dengan melihat QWERTY dan berusaha menghasilkan susun atur yang lebih pantas dan cekap. Orang yang lebih suka papan kekunci Dvorak berpendapat bahawa ia lebih cekap, dapat meningkatkan kelajuan menaip, dan bahkan menawarkan ergonomi yang lebih baik.

Colemak lebih serupa dengan susun atur QWERTY, jadi lebih mudah untuk beralih dari papan kekunci QWERTY standard. Hanya ada 17 perubahan yang dibuat dari susun atur QWERTY. Seperti Dvorak, ia dirancang supaya baris kunci rumah digunakan lebih kerap dan untuk mengurangkan sejauh mana jari anda perlu bergerak semasa menaip.

Terdapat susun atur papan kekunci alternatif lain, tetapi ini adalah dua yang paling popular.

Adakah Dvorak dan Colemak Sebenarnya Lebih Cepat?

Anda pasti tidak akan menaip lebih cepat selepas beralih. Anda perlu meluangkan masa - mungkin sekurang-kurangnya beberapa bulan - mempelajari semula susun atur papan kekunci dan kembali ke kelajuan menaip yang dapat anda capai dengan QWERTY.

Tetapi setelah anda kembali pantas, adakah anda akan dapat menaip lebih pantas? Ini sangat kontroversial. Lakukan beberapa carian web dan anda akan menemui orang yang mendakwa bahawa mereka dapat menaip lebih cepat dengan Dvorak atau Colemak dan orang yang mendakwa mereka cuba beralih dan tidak dapat menaip lebih cepat.

Sekiranya susun atur ini benar-benar lebih baik daripada QWERTY, kami mungkin akan mempunyai kajian yang jelas yang menunjukkan faedahnya. Kajian menunjukkan bahawa pengguna yang menggunakan susun atur ini dapat menaip lebih cepat. Kami tidak mempunyai kajian ini. Sebilangan besar kajian nampaknya tidak menunjukkan perbezaan antara susun atur papan kekunci ini. Sekiranya terdapat perbezaan yang dapat diukur dalam kajian ini, umumnya sangat kecil.

Ini adalah salah satu sebab mengapa QWERTY masih digunakan - tidak ada alternatif yang lebih baik.

Cara Menggunakan Dvorak atau Colemak

Dvorak adalah susun atur papan kekunci standard, dan bahkan disertakan dalam Windows. Anda boleh menukar sistem operasi anda untuk menggunakan susun atur papan kekunci ini dan cuba menggunakannya hari ini. Ingatlah bahawa kekunci akan berfungsi berbeza dari cara ia muncul di papan kekunci - apabila anda menekan kekunci QWERTY papan kekunci Q anda, watak 'akan muncul jika anda menggunakan susun atur Dvorak. Anda mungkin ingin mencetak susun atur sehingga anda benar-benar dapat memeriksa apa yang dilakukan oleh kunci anda.

Untuk mengaktifkan Dvorak pada Windows 7, buka tetingkap Wilayah dan Bahasa dari Panel Kawalan, klik tab Papan Kekunci dan Bahasa, dan klik butang ubah Papan Kekunci. Klik Tambah, luaskan bahagian Bahasa Inggeris (Amerika Syarikat), dan tambahkan susun atur Dvorak. Anda kemudian boleh menukar susun atur papan kekunci aktif anda. Gunakan pilihan Bahasa untuk mengubah susun atur papan kekunci anda pada Windows 8.

BERKAITAN: Tambahkan bahasa papan kekunci ke XP, Vista, dan Windows 7

Anda juga boleh membeli papan kekunci yang direka untuk Dvorak atau Colemak. Papan kekunci ini mempunyai kunci yang sesuai yang dicetak padanya, supaya lebih mudah digunakan. Walau bagaimanapun, mereka kurang biasa - anda akan menghadapi masalah sekiranya anda mahukan komputer riba dengan papan kekunci Dvorak yang terpasang! Anda boleh membeli hamparan untuk beberapa papan kekunci sehingga anda dapat melihat susun atur Dvorak tanpa benar-benar mengganti perkakasan papan kekunci anda.

Beralih ke susun atur papan kekunci ini juga akan menjadi sukar sekiranya anda mempunyai pengalaman seumur hidup dengan QWERTY. Anda memerlukan berbulan-bulan - bahkan mungkin setahun - untuk kembali ke kelajuan semasa anda. Apabila anda menggunakan komputer orang lain, anda mesti menggunakan susun atur QWERTY - jadi semua memori otot Dvorak anda hanya akan menyakitkan anda. iPad dan iPhone hanya mendukung susun atur QWERTY untuk papan kekunci skrin sentuh mereka, jadi Anda tidak dapat menyusun semula susun atur papan kekunci perisian agar sesuai dengan tata letak Dvorak anda.

Oleh itu, adakah kami mengesyorkan beralih dari QWERTY? Sama sekali - faedahnya belum terbukti dengan kajian dan beralih ke susun atur papan kekunci baru memerlukan banyak masa dan usaha. Sekiranya anda berminat, silakan mencubanya - tetapi ingat anda akan mempunyai QWERTY tanpa berbulan-bulan dan belajar susun atur baru sebelum anda bahkan dapat memutuskan sama ada susun atur baru anda lebih baik.

Kredit Gambar: Chris Mear di Flickr, Mysid di Wikipedia, Stanley Wood di Flickr, Wikipedia, Wikipedia, Justin Henry di Flickr