Apakah Fail LIT (dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan sambungan fail .lit adalah eBook dalam format fail Microsoft eReader. Fail LIT (kependekan dari "Literatur") adalah format eBook yang direka oleh Microsoft untuk berfungsi pada peranti Microsoft sahaja.

Apakah Fail LIT?

Fail LIT adalah jenis format buku elektronik yang dibuat oleh Microsoft dan digunakan sepenuhnya oleh program Microsoft Reader, yang pertama kali diluncurkan pada tahun 2000. Microsoft Reader adalah aplikasi gratis yang memungkinkan pengguna melihat buku mereka di Windows. Microsoft menghentikan Microsoft Reader pada tahun 2012 dan tidak lagi menyokong format LIT.

Walaupun hari ini tidak biasa, anda masih akan melihat fail LIT di luar sana.

Bagaimana Saya Membuka Fail LIT?

Fail LIT mengandungi kandungan sebenar perlindungan eBook dan DRM (Digital Rights Management) yang cuba mengawal penggunaan, pengubahsuaian, dan pengedaran karya berhak cipta. Ini mengehadkan jumlah pengguna yang dapat mengakses setiap salinan digital, jadi jika anda berusaha membuka kandungan DRMed pada perangkat yang tidak sah, mungkin tidak dapat dibuka.

Untuk membuka fail LIT, anda perlu memuat turun perisian pihak ketiga, kerana Microsoft Reader yang bertujuan untuk melihat fail LIT telah dihentikan dan tidak lagi tersedia.

Salah satu penyelesaian percuma dan merentas platform terbaik untuk melihat fail LIT (dan kebanyakan format eBook lain) ialah Caliber. Ia percuma, pelbagai platform (Windows, macOS, Linux), menampilkan semua jenis ciri hebat, dan mampu membuka kebanyakan format fail eBook di luar sana hari ini.

BERKAITAN: Cara Mengakses Koleksi eBook Anda Di Mana sahaja di Dunia

Setelah anda memasang Caliber, aktifkan dan klik butang "Tambah Buku" pada bar alat. Pada menu lungsur turun, klik "Tambah Buku Dari Satu Direktori." Sekiranya anda mempunyai banyak eBook dari beberapa direktori, pilih salah satu pilihan lain.

Pilih fail dan klik butang "Buka".

Setelah Caliber menambahkan buku ke perpustakaan anda, klik dua kali tajuk untuk membukanya di Caliber viewer.

Bagaimana Saya Menukar Fail LIT?

Sekiranya anda mempunyai banyak fail LIT di sekitarnya dan ingin memindahkannya ke peranti lain — seperti Kindle, Kobo, iPad, atau Android anda — maka anda akan mahu menukarnya menjadi format yang lebih mesra, seperti EPUB, PDF, atau MOBI.

Untuk menukar fail LIT, pertama-tama anda mesti memastikan fail yang anda miliki bebas DRM, jika tidak, menukar fail pada mesin lain tidak akan berfungsi tanpa mematikan DRM secara luaran.

BERKAITAN: Cara Menghilangkan DRM dari Ebook Kindle Anda untuk Keseronokan dan Pengarkiban Merentas Peranti

Tukarkan Fail LIT Menggunakan Aplikasi Desktop

Berkaliber sekali lagi cadangan kami sebagai alat terbaik untuk pekerjaan ini. Anda boleh menggunakannya untuk menukar ke dan dari kebanyakan format eBook.

Di tetingkap Kaliber, pilih buku yang ingin anda tukar dan kemudian klik butang "Tukar Buku".

Seterusnya, pilih format output yang sesuai untuk peranti yang akan anda gunakan. EPUB adalah pilihan merentas platform yang sangat baik. Sekiranya anda menggunakan Kindle, anda pasti mahu memilih MOBI.

Akhirnya, klik "OK" untuk memulakan penukaran.

Tukarkan Fail LIT Menggunakan Penyelesaian Dalam Talian

Sekiranya anda tidak mahu memuat turun aplikasi pihak ketiga untuk menukar fail anda, penukar dalam talian boleh menukar menjadi beberapa format yang lebih popular, seperti ePUB, PDF, FB2, dan LRF. Ini mungkin merupakan salah satu cara terpantas untuk menukar beberapa fail, kerana anda tidak perlu memuat turun perisian dan menunggu ia dipasang.

Zamzar adalah laman penukaran fail yang baik yang menyokong hampir setiap format fail. Ia percuma, pantas dan selamat.

Pergi ke laman web Zamzar, pilih fail dan format output, masukkan e-mel anda, dan kemudian klik "Tukar."

Dari sini, perisian akan melakukan selebihnya, dan setelah penukaran selesai, anda akan mendapat e-mel dengan pautan muat turun ke fail anda.