Cara Mendapatkan Bayaran Balik Dari Apple App Store

Tidak kira seberapa banyak penyelidikan yang anda lakukan, selalu ada peluang untuk mendapatkan sesuatu yang tidak berfungsi seperti yang diiklankan. Ketika itulah anda mungkin memerlukan bayaran balik, dan walaupun Apple tidak mengiklankan ini, anda sememangnya boleh mendapatkan bayaran balik dari App Store.

Walaupun Apple mungkin tidak membuat masalah besar, mendapatkan pengembalian dana dari App Store bukan hanya mungkin, tetapi cukup mudah dilakukan. Sama ada anda meminta pengembalian dana untuk pembelian dalam aplikasi atau keseluruhan aplikasi, prosesnya sama. Perlu diingat bahawa walaupun pengembalian dana mungkin dilakukan, ini bukan kaedah untuk mendapatkan percubaan percuma - Apple masih tidak menawarkan percubaan untuk aplikasi - dan kemungkinan Apple akan menghentikan jika itu adalah jalan yang anda ambil. Sekiranya anda membeli aplikasi yang tidak berfungsi, atau rosak dalam beberapa cara, pembayaran balik mungkin dilakukan.

Anda boleh meminta pengembalian dana dari App Store dengan dua cara: melalui laman web Apple atau dengan menggunakan iTunes. Adalah selamat untuk mengatakan bahawa tidak ada yang menikmati menceburkan diri dalam iTunes pada ketika ini, jadi kita akan fokus di web di sini. Ini lebih mudah, lebih cepat, dan tidak melibatkan mundur dalam masa yang sama.

Mari kita mulakan. Untuk memulakan proses, buka penyemak imbas web dan pergi ke halaman "laporkan masalah" Apple. Ini berfungsi pada mudah alih dan desktop.

Setelah halaman web dimuat, anda perlu log masuk menggunakan nama pengguna dan kata laluan ID Apple anda (dan kod 2FA jika ini adalah kali pertama log masuk dari penyemak imbas tertentu). Masukkan mereka dan tekan anak panah untuk menyelesaikan prosesnya.

Setelah log masuk, anda dapat melihat setiap aplikasi yang anda muat turun, walaupun mereka percuma. Aplikasi akan dicampurkan dengan kandungan lain yang tersedia dari Apple, jadi jika anda hanya perlu melihat aplikasi yang anda muat turun, klik tab "Aplikasi" di bahagian atas halaman.

Setelah mengenal pasti aplikasi yang anda inginkan pengembalian dana, klik butang "Laporkan Masalah" di sebelahnya.

Pada ketika ini, menu drop-down baru akan muncul. Pilih alasan anda meminta bayaran balik. Terdapat pelbagai pilihan untuk dipilih:

  • Saya tidak membenarkan pembelian ini (pilihan ini meminta anda menghubungi sokongan iTunes Store)
  • Saya tidak bermaksud membeli item ini (atau tidak bermaksud memperbaharui langganan)
  • Saya bermaksud membeli barang yang berbeza
  • Aplikasi gagal dimuat atau tidak akan dimuat turun (pilihan ini meminta anda menghubungi pembangun)
  • Aplikasi ini tidak berfungsi atau tidak berperilaku seperti yang diharapkan (pilihan ini juga mendorong anda untuk menghubungi pembangun)

Anda akan melihat pilihan yang sedikit berbeza sekiranya langganan dan bukannya pembelian sekali sahaja. Sekiranya anda menunjukkan bahawa anda membeli aplikasi tersebut secara tidak sengaja, atau membeli aplikasi yang salah, pilihan untuk menerangkan masalah akan muncul di bawah. Masukkan penjelasan ringkas untuk permintaan pengembalian wang anda dan klik butang "Kirim".

Pada ketika ini, ini adalah permainan menunggu. Apple harus menghantar e-mel kepada anda dalam beberapa jam dan paling lama dalam beberapa hari, mengesahkan bahawa pembayaran balik anda sedang diproses. Bergantung pada cara anda membiayai pembelian, mungkin memerlukan lebih lama untuk mendapatkan wang anda kembali.