Cara Menggunakan Editor Persamaan dalam Google Docs

Penyunting persamaan dalam Dokumen Google adalah ciri yang sempurna untuk orang yang menggunakan persamaan matematik di dalam dokumen mereka. Inilah cara anda dapat dengan cepat menambahkan persamaan matematik dengan mudah di mana-mana dokumen Google anda dalam talian.

Nyalakan penyemak imbas anda dan menuju ke halaman utama Google Docs. Buka dokumen, klik di mana anda mahu memasukkan persamaan, dan kemudian pilih Masukkan> Persamaan.

Kotak teks akan muncul, bersama bar alat baru dengan menu drop-down untuk huruf Yunani, operasi lain-lain, hubungan, pengendali matematik, dan anak panah.

Klik pada menu lungsur dan pilih salah satu simbol untuk membuat persamaan.

Selepas anda mengklik simbol atau operator, tambahkan nombor untuk menyelesaikan persamaan.

Untuk menambah persamaan lain, cukup klik butang "Persamaan Baru" pada bar alat.

Apabila anda selesai dengan editor persamaan dan tidak lagi mahu melihat bar alat, klik Lihat> Tunjukkan Bar Alat Persamaan untuk menyingkirkannya.

Editor persamaan dalam Google Docs berdasarkan sintaks LaTeX dan mengenali jalan pintas yang serupa. Anda boleh mengetik garis miring terbalik (\) diikuti dengan nama simbol dan ruang untuk memasukkan simbol itu. Contohnya, semasa anda menaip \alpha, huruf Yunani Alpha dimasukkan.

Google tidak mempunyai senarai semua jalan pintas yang tersedia. Sekiranya anda ingin memanfaatkannya, gunakan jalan pintas ini dan bukannya mengklik setiap menu lungsur turun untuk mengakses simbol.