Apa itu 802.11ac, dan Adakah Saya Memerlukannya?

Sekiranya akhir-akhir ini anda pernah menggunakan Best Buy tempatan anda, anda mungkin menyedari bahawa kelas router tanpa wayar baru ada di pasaran pada akhir premium skala produk, dihiasi dengan label "802.11ac" dengan huruf terang pada bahagian depan kotak.

Tetapi apa maksud 802.11ac, dan adakah benar-benar perlu bagi anda untuk memanfaatkan sepenuhnya pengalaman melayari WiFi harian anda? Teruskan membaca ketika kami menyelesaikan kekeliruan mengenai standard rangkaian wayarles yang tidak betul ini dan memberitahu anda semua yang perlu anda ketahui mengenai peranti terbaru yang dapat menyokongnya pada tahun 2016.

802.11 Dijelaskan

BERKAITAN: Tingkatkan Penghala Tanpa Wayar Anda untuk Mendapatkan Kelajuan Lebih Cepat dan Wi-Fi yang Lebih Boleh dipercayai

Setiap kali anda membeli penghala baru, perkara pertama yang mungkin anda perhatikan adalah tidak kira model mana yang akhirnya anda gunakan, mereka semua berkongsi denotasi “802.11 (sesuatu)” di suatu tempat atas nama mereka. Tanpa terlalu terperinci dengan perincian teknikal, apa yang ingin anda perhatikan adalah huruf yang mengikuti nombor ini, yang menandakan generasi penghala dan kelajuan maksimum yang boleh anda harapkan untuk menghantar atau menerima antara stesen pangkalan dan peranti tanpa wayar lain.

Anda boleh membaca tentang apa maksud semua ini dalam panduan berguna kami di sini, tetapi untuk mengejar satu-satunya dua yang akan kita bicarakan hari ini ialah 802.11n, dan 802.11ac. Untuk memulakan, sangat membantu untuk mengetahui bahawa secara keseluruhan, kebanyakan router yang dibuat dalam lima tahun terakhir akan menyokong 802.11n, yang pada puncaknya dapat memindahkan 450Mbits / s ke atas, atau sekitar 56 megabyte sesaat. Ini, tentu saja, adalah titik maksimum teoritis untuk teknologi yang dicapai dalam tetapan makmal yang dikendalikan dengan teliti, tetapi masih cukup cepat untuk rumah tangga rata-rata menjalankan banyak aliran Netflix atau sesi permainan pada satu masa tanpa ada yang memperhatikan kelambatan.

802.11ac sebaliknya agak baru, setelah hanya diluluskan oleh IEEE (Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik) untuk pengguna pada tahun 2014. Secara teorinya mampu memaksimumkan 1.3Gbit sesaat (162.5 MB / s) , output penghala ac-enabled lebih daripada dua kali ganda dari yang anda harapkan dengan 802.11n yang lebih biasa. Juga, perlu diperhatikan bahawa bertentangan dengan 802.11n, 802.11ac hanya dapat menghantar melalui spektrum 5Ghz. Seperti yang kami jelaskan dalam artikel ini, sementara jalur 2.4Ghz jauh lebih padat daripada 5Ghz dan boleh mengalami gangguan yang meningkat, panjang gelombang yang lebih besar memungkinkannya menembusi dinding pada jarak yang lebih jauh tanpa kehilangan banyak isyarat.

Ini bermaksud bahawa jika penghala anda berada di beberapa bilik atau lantai dari peranti wayarles anda, ini mungkin bukan pilihan terbaik untuk rumah tangga anda walaupun terdapat peningkatan jumlah pengeluaran.

Penghala 802.11ac: Masih Adakah Saya Memerlukannya?

Kerana 802.11ac hanya diluluskan untuk pasaran pengguna baru-baru ini, pengeluar penghala baru saja memulakan proses membanjiri rak di Best Buy tempatan anda dengan hab rangkaian tanpa wayar yang mempunyai jenama baru.

BERKAITAN: HTG Mengkaji Penghala Wi-Fi Ultra D-Link AC3200: Kapal Angkasa yang Cepat untuk Keperluan Wi-Fi Anda

Untuk mengetahui bahawa penghala sudah siap, cukup lihat nama model untuk mempelajari semua yang perlu anda ketahui mengenai jenis kuasa yang anda harapkan langsung dari kotak. Untuk sementara waktu, semua router yang menampilkan 802.11ac akan mempunyai "ac" yang tersimpan di suatu tempat dalam namanya (Asus RT-AC3200, D-Link AC3200, dll). Rata-rata anda boleh mengharapkan untuk membayar di mana saja dari $ 150 - $ 400 untuk penghala 802.11ac, yang merupakan harga tinggi untuk pengguna yang mungkin hanya mempunyai satu atau dua peranti di rumah yang benar-benar mampu menala saluran terlebih dahulu.

Pada masa ini, inti membeli router 802.11ac adalah bahawa hanya peranti wayarles terkini yang tahu cara menyahkod isyaratnya. Contohnya, kedua-dua iPhone 6 dan 6s dilengkapi untuk mengendalikan isyarat 802.11ac ... tetapi bilakah kali terakhir anda mendapati diri anda bergelut dengan kenyataan bahawa 802.11n  hanya  menghantar dengan hanya 56 megabait sesaat?

802.11ac akan menjadi hebat sebaik sahaja semua orang di rumah menginginkan filem 4K peribadi mereka sendiri di komputer riba atau peranti penstriman yang mampu mengendalikan lebar jalur yang banyak di udara, tetapi sehingga saat itu, nampaknya ia hanya mewah bagi mereka yang mempunyai peranti terpanas yang dilengkapi dengan teknologi WiFi terkini dan terhebat.

Kesimpulannya

Oleh itu, adakah anda benar-benar  memerlukan penghala 802.11ac? (Mungkin tidak. Sekiranya anda membuat streaming video 4K ke iPhone melalui pelayan media pusat atau mempunyai ultrabook yang dikeluarkan dalam enam bulan terakhir, ya, anda boleh menerima isyarat ac dan jelas mempunyai alasan yang cukup untuk menjadikannya berfungsi.

Walaupun begitu, melainkan jika anda adalah salah satu daripada beberapa pelanggan yang beruntung mempunyai talian gentian optik di rumah mereka yang benar-benar menerima kelajuan jalur lebar melebihi had 150Mbit, penghala b / g / n standard anda harus dapat menangani pekerjaan dengan baik. Mereka jauh lebih murah daripada penghala 802.11ac, serasi dengan spektrum 2.4Ghz dan 5Ghz, dan menjalankan hampir semua aplikasi beban berat semasa (permainan, streaming, memuat turun) tanpa berpeluh.

Cadangan kami adalah untuk menunggu satu atau dua tahun lagi setelah seluruh komuniti rangkaian tanpa wayar mengikuti trend di mana 802.11ac router baru mula mencubit jari mereka. Sekiranya anda mempunyai lebihan wang tunai dan tidak dapat memperoleh cukup banyak router yang sepertinya mereka dirancang oleh Bruce Wayne, maka itu adalah pelaburan yang layak yang hampir sama dengan "masa depan-bukti" ketika mereka datang. Sekiranya anda hanya memerlukan sesuatu yang memberikan prestasi yang baik dengan potongan harga, masih terdapat banyak model 802.11n di luar sana yang akan menyelesaikan tugas dengan baik.

Kredit Gambar: Wikimedia, D-Link, Asus