Chromecast mana yang Harus Saya Beli (dan Sekiranya Saya Meningkatkan Yang Lama)?

Chromecast sudah cukup lama untuk mempunyai perkakasan beberapa generasi. Tetapi apa perbezaan di antara keduanya, dan sekiranya anda menaik taraf ke versi yang lebih baru?

BERKAITAN: Cara Menyiapkan Chromecast Baru Anda

Mula-mula dikeluarkan pada tahun 2013, Chromecast $ 35 yang asli terbang dari rak berkat kemudahan penggunaannya, sokongan aplikasi yang sangat baik, dan cara mudah mati yang memungkinkan orang untuk memasukkan YouTube, Netflix, dan sumber video popular lain ke HDTV mereka. Kami menyukai Chromecast ketika itu dan kami masih menyukainya sekarang.

Pada tahun 2015, Google melancarkan versi Chromecast yang dikemas kini dan juga Chromecast Audio (alat yang sama mudah digunakan yang menjadikan pembesar suara bodoh anda menjadi pintar). Kemudian, setahun selepas itu pada tahun 2016, Google melancarkan Chromecast Ultra, yang bukan Chromecast generasi ketiga tetapi keseluruhan barisan Chromecast baru yang berharga $ 69 dan bukannya $ 35.

Dengan semua versi tersebut dan jumlah tahun antara rilis, anda mungkin tertanya-tanya apakah anda harus meningkatkan Chromecast generasi pertama anda. Atau, jika anda pembeli kali pertama, anda mungkin tertanya-tanya adakah ia bernilai membeli Ultra berbanding Chromecast generasi kedua.

Mari kita perhatikan spesifikasi dan ciri setiap peranti dan kemudian ketahui bila, secara khusus, perlu memilih model yang lebih baru.

Perbezaan Antara Gen Pertama, Gen Kedua, dan Ultra

Daripada menyelidiki perincian minit antara model (seperti perbezaan penting di antara pemproses System-On-a-Chip yang digunakan oleh model yang berbeza), mari kita fokus pada ciri praktikal yang benar-benar mengubah pengalaman pengguna anda.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Alat Kawalan Jauh Fizikal Dengan Chromecast Anda

Ketiga-tiga model Chromecast dapat memainkan kandungan 1080p, dan ketiga-tiganya menyokong HDMI CEC (yang bermaksud anda dapat mengawal perkara seperti main balik Netflix pada alat kawalan jauh TV biasa anda jika TV anda menyokongnya). Ketiganya menggunakan protokol Google Cast yang sama, dan dapat mengakses aplikasi yang sama persis.

Di samping itu, ketiga-tiganya dikuasakan oleh penyesuai Micro USB. Walau bagaimanapun, penyesuai USB yang disertakan dengan Chromecast Ultra menyokong penyambungan Ethernet. Anda boleh membeli penyesuai power-plus-networking yang ditingkatkan untuk Chromecast generasi pertama dan kedua, tetapi harganya $ 15.

Bercakap mengenai rangkaian, itulah salah satu perbezaan terbesar antara dua generasi: Chromecast generasi kedua dan Chromecast Ultra kedua-duanya menyokong Wi-Fi b / g / n / ac pada jalur 2.4GHz dan 5GHz. Walau bagaimanapun, Chromecast yang asal tidak menyokong AC Tanpa Wayar, dan hanya menyiarkan pada jalur 2.4GHz.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara Wi-Fi 2.4 dan 5-Ghz (dan Mana Yang Harus Saya Gunakan)?

Akhirnya, Ultra adalah satu-satunya Chromecast yang menyokong main balik video 4K dan HDR.

Satu perkara yang akan anda perhatikan sama sekali adalah perbezaan dalam spesifikasi perkakasan mentah. Menurut pengalaman kami, perbezaan kelajuan antara pelepasan Chromecast yang berbeza adalah kecil hingga tidak ada. Sama ada mengambil masa 2 saat atau 1.5 saat untuk memuatkan aliran dari Netflix benar-benar tidak relevan ketika anda duduk menonton rancangan TV atau filem selama satu atau dua jam berikutnya.

Dengan mempertimbangkan perbezaan ciri tersebut, mari kita lihat sama ada patut atau tidaknya peningkatan Chromecast anda atau membeli di barisan produk.

Bila Anda Perlu (dan Tidak Perlu) Meningkatkan

Terdapat beberapa situasi yang jelas di mana anda harus mempertimbangkan untuk meningkatkan Chromecast anda. Sekiranya ada pernyataan berikut yang berlaku untuk anda, anda adalah calon model yang lebih baik dan lebih baik.

BERKAITAN: Cara Menyelesaikan Masalah Chromecast Google yang Umum

Saya mahu menggunakan Wi-Fi tetapi liputan 2.4GHz di mana TV saya berada tidak baik. Sekiranya anda ingin menggunakan Chromecast anda di lokasi di mana jalur 2.4GHz sesak  dan anda ingin mengekalkan Chromecast tanpa wayar, maka perlu dipertingkatkan ke model, seperti generasi kedua dan Ultra, yang menyokong Wi-Fi 5GHz. Tidak pasti adakah itu masalah anda? Baca lebih lanjut mengenai perbezaan antara 2.4GHz dan 5GHz di sini, serta cara menyelesaikan masalah khusus Chromecast.

Saya mempunyai, atau merancang untuk membeli dalam masa terdekat, sebuah televisyen berkemampuan 4K. Walaupun sebahagian besar kandungan masih 1080p, jika anda mempunyai televisyen 4K dan anda ingin memasuki beberapa kandungan awal yang lebih baik daripada 1080 (seperti beberapa rancangan 4K Netflix), anda memerlukan Chromecast Ultra.

Walaupun anda tidak mempunyai HDTV 4K pada masa ini, jika anda benar-benar mempertimbangkan untuk mendapatkannya, masih wajar untuk membeli Chromecast Ultra $ 70 berbanding Chromecast generasi kedua $ 35, kerana kemungkinan anda akan menaik taraf Chromecast biasa di pesanan pendek.

Tanpa kedua-dua situasi tersebut, tidak ada alasan untuk menukar Chromecast generasi pertama anda untuk Chromecast generasi kedua, atau menaik taraf dari generasi kedua ke Ultra – Chromecast generasi pertama dan generasi kedua masih mempunyai banyak kehidupan di dalamnya untuk berjuta-juta orang yang belum berjaya ke TV 4K.