Cara Melumpuhkan atau Memadam Akaun Twitch

Twitch adalah platform yang bagus untuk duduk, bersantai, dan menonton pita kegemaran anda bermain permainan dan berbual dengan komuniti mereka. Sekiranya anda bosan dengan Twitch, anda mungkin ingin mematikan atau menghapus akaun anda. Ini caranya.

Cara Melumpuhkan Akaun Twitch

Sekiranya anda memerlukan sedikit masa dari Twitch, anda boleh mematikan akaun anda terlebih dahulu. Ini akan membolehkan anda menghentikan sementara aktiviti Twitch anda dan menyembunyikan profil anda dari pandangan. Anda tidak akan dapat log masuk, berbual, atau menggunakan akaun dengan cara lain melainkan anda memilih untuk mengaktifkannya lagi.

Ini adalah pilihan yang baik jika anda mahu sedikit masa dari platform, tetapi anda berfikir untuk kembali kemudian. Jangan lupa untuk menamatkan langganan Twitch Prime yang aktif dan langganan saluran berbayar lain terlebih dahulu untuk memastikan bahawa anda tidak dikenakan bayaran semasa akaun anda dilumpuhkan.

BERKAITAN: Cara Melanggan Twitch Streamer Menggunakan Amazon Prime

Sekiranya anda terlupa, jangan risau — Twitch harus menamatkan langganan ini secara automatik setelah habis masa berlakunya. Sekiranya anda menghidupkan semula akaun anda sebelum langganan berakhir, anda boleh terus menikmati keistimewaan yang diberikan kepadanya.

Untuk melumpuhkan akaun Twitch anda, pergi ke laman web Twitch dan log masuk. Anda perlu melakukan ini dari penyemak imbas web, kerana anda tidak dapat mematikan akaun anda menggunakan aplikasi Twitch di desktop, iPhone, atau Android.

Setelah anda log masuk, pilih ikon akaun anda di sudut kanan atas. Dari menu lungsur turun, klik pilihan "Tetapan".

Pada halaman tetapan Twitch, tatal ke bawah hingga Anda mencapai bahagian "Menonaktifkan Akaun Twitch Anda" dan kemudian klik pautan "Nonaktifkan Akaun".

Pastikan bahawa akaun Twitch yang anda log masuk adalah akaun yang ingin anda lumpuhkan. Sekiranya anda mahu, anda boleh memberikan alasan di kotak "Beritahu kami mengapa anda mematikan akaun anda", tetapi ini sepenuhnya pilihan.

Setelah anda bersedia untuk mematikan akaun anda, klik butang "Lumpuhkan Akaun".

Akaun anda kini harus dilumpuhkan. Anda akan log keluar dari Twitch, dan semua aktiviti di akaun anda harus dijeda.

Sekiranya anda ingin mengaktifkan semula akaun anda pada bila-bila masa, log masuk kembali ke Twitch dari laman web desktop perkhidmatan menggunakan maklumat akaun anda yang dilumpuhkan.

Anda akan ditanya sama ada anda mahu mengaktifkan semula akaun anda — klik “Aktifkan semula” untuk melakukannya.

Ini akan memulihkan akaun anda, yang membolehkan anda meneruskan penstriman atau melihat pita lain.

Cara Memadamkan Akaun Twitch

Melumpuhkan akaun Twitch anda memberi anda pilihan untuk memulihkannya jika anda mahu atau perlu kemudian. Sekiranya anda ingin menghapus akaun Twitch, anda boleh, tetapi ini akan secara kekal menghapus semua yang dilampirkan ke akaun tersebut, termasuk rakan, langganan, dan saluran yang diikuti.

Anda tidak akan dapat mengambil akaun anda setelah menghapusnya, dan pengguna lain akan dapat menuntut ID pengguna anda setelah dikitar semula. Sekiranya anda tidak pasti, matikan akaun anda terlebih dahulu — anda boleh memadamkan akaun anda di kemudian hari.

Untuk menghapus akaun Twitch anda, pergi ke halaman penghapusan akaun di laman web Twitch. Pautan ini tidak mudah diakses, jadi anda perlu mengklik pautan ini secara manual untuk mengakses halaman. Sekiranya anda belum masuk, anda perlu melakukan ini terlebih dahulu.

Anda boleh memberikan alasan untuk menghapus akaun anda di kotak yang disediakan, tetapi ini adalah pilihan. Setelah anda bersedia untuk menghapus akaun, klik butang "Padam Akaun".

Twitch akan mengesahkan bahawa akaun anda dihapuskan dengan mesej yang mengatakannya. Setelah ini muncul, akaun Twitch anda, tetapan, dan semua data lain yang relevan akan dihapus.

Anda tidak akan dapat mengambil akaun anda setelah melakukan ini, tetapi anda boleh mendaftarkan semula akaun anda menggunakan ID pengguna yang sama, sekiranya anda mahu melakukannya.