Tiga Cara untuk Mencari Fail Komputer Anda dengan pantas di Windows 10

Menu Mula Windows 10 dapat mencari fail anda, tetapi sepertinya Microsoft lebih berminat untuk mendorong Bing dan ciri carian dalam talian lain hari ini. Walaupun Windows masih mempunyai beberapa ciri carian yang hebat, mereka agak sukar dicari — dan anda mungkin ingin mempertimbangkan alat pihak ketiga sebagai gantinya.

Menu Mula (dan Cortana)

Fungsi carian menu Mula pada Windows 10 dikendalikan oleh Cortana, dan ia mencari Bing dan sumber dalam talian lain sebagai tambahan kepada fail pada PC tempatan anda.

Pada versi awal Windows 10, anda dapat mengklik butang "Barang Saya" sambil mencari untuk mencari hanya PC anda. Ciri ini dikeluarkan dalam Kemas kini Ulang Tahun. Tidak ada cara untuk hanya mencari fail PC tempatan anda semasa mencari PC anda - kecuali anda melumpuhkan Cortana melalui pendaftaran.

Walau bagaimanapun, anda masih boleh menggunakan menu Mula untuk beberapa carian fail asas. Cari fail yang disimpan di lokasi yang diindeks dan ia akan muncul di suatu tempat dalam senarai.

Ini tidak akan selalu berfungsi kerana menu Mula hanya mencari lokasi yang diindeks, dan tidak ada cara untuk mencari kawasan lain dari sistem anda dari sini tanpa menambahkannya ke indeks.

Secara lalai, menu Mula mencari semua yang boleh — fail yang diindeks, Bing, OneDrive, Windows Store, dan lokasi dalam talian yang lain. Anda dapat mengecilkannya dengan mengklik butang "Penapis" dan memilih "Dokumen", "Folder", "Foto", atau "Video".

Masalahnya adalah bahawa tidak ada cara untuk mencari semua fail tempatan anda. Semua kategori ini sempit dan merangkumi lokasi dalam talian, seperti OneDrive anda.

BERKAITAN: Cara Memilih Fail Yang Mana Indeks Carian Windows di PC Anda

Untuk meningkatkan hasilnya, klik opsi "Penapis" di menu dan kemudian klik butang "Pilih lokasi" di bahagian bawah menu. Anda akan dapat memilih lokasi carian yang diindeks. Windows secara automatik mengimbas dan memantau folder ini, membina indeks carian yang digunakannya semasa anda mencari melalui menu Mula. Secara lalai, ia akan mengindeks data dalam folder akaun pengguna anda dan tidak banyak yang lain.

Penjelajah Fail

Sekiranya anda sering merasa kecewa dengan ciri carian menu Mula, lupakan saja dan pergi ke Penjelajah Fail semasa anda ingin mencari. Dalam Penjelajah Fail, arahkan ke folder yang ingin anda cari. Sebagai contoh, jika anda hanya ingin mencari folder Muat turun anda, buka folder Muat turun. Sekiranya anda ingin mencari keseluruhan pemacu C: anda, pergi ke C :.

Kemudian, ketik carian ke dalam kotak di sudut kanan atas tetingkap dan tekan Enter. jika anda mencari lokasi yang diindeks, anda akan mendapat hasil serta-merta. (Anda boleh membuatnya lebih cepat dengan memberitahu Windows agar selalu mula mencari ketika anda mengetik di File Explorer.)

Sekiranya lokasi yang anda cari tidak diindeks — sebagai contoh, jika anda mencari seluruh pemacu C: anda - anda akan melihat bar kemajuan kerana Windows melihat semua fail di lokasi dan memeriksa untuk melihat yang sesuai cari.

Anda dapat mempersempit perkara dengan mengklik tab "Cari" pada pita dan menggunakan pelbagai pilihan untuk memilih jenis, ukuran, dan sifat fail yang anda cari.

Perhatikan bahawa, ketika mencari di lokasi yang tidak diindeks, Windows hanya akan mencari nama fail dan bukan kandungannya. Untuk mengubahnya, anda boleh mengklik butang "Pilihan lanjutan" dan mengaktifkan "Kandungan fail". Windows akan melakukan carian yang lebih mendalam dan mencari kata-kata di dalam fail, tetapi mungkin memerlukan lebih lama.

Untuk menjadikan indeks Windows lebih banyak folder, klik Pilihan Lanjutan> Tukar Lokasi Terindeks dan tambahkan folder yang anda mahukan. Ini adalah indeks yang sama yang digunakan untuk ciri carian menu Mula.

Semuanya, Alat Pihak Ketiga

Sekiranya anda tidak senang dengan alat carian Windows bersepadu, anda mungkin mahu menghindarinya dan pergi dengan utiliti pihak ketiga. Terdapat beberapa yang baik di luar sana, tetapi kami menyukai Segalanya - dan ya, percuma.

Segala-galanya sangat cepat dan sederhana. Ini membina indeks carian semasa anda menggunakannya, jadi anda boleh mula mencari dan ia akan berfungsi dengan segera. Ia seharusnya dapat mengindeks kebanyakan PC hanya dalam beberapa minit. Ini adalah aplikasi kecil dan ringan yang menggunakan sumber sistem minimum. Seperti banyak alat Windows yang hebat, ia juga tersedia sebagai aplikasi mudah alih.

Satu kelemahannya, dibandingkan dengan carian terbina dalam Windows, adalah bahawa ia hanya dapat mencari nama fail dan folder - ia tidak dapat mencari teks dalam fail tersebut. Tetapi cara yang sangat cepat untuk mencari fail dan folder dengan nama di seluruh sistem anda, tanpa berurusan dengan Cortana atau memberitahu Windows untuk mengindeks keseluruhan pemacu sistem anda, yang berpotensi memperlahankan keadaan.

Semua berfungsi dengan cepat. Ini membina pangkalan data setiap fail dan folder di komputer anda dan carian berlaku serta-merta semasa anda mengetik. Ia berjalan di kawasan pemberitahuan anda (alias baki sistem) dan anda boleh menetapkan pintasan papan kekunci untuk membuka tetingkap dengan cepat dari Alat> Pilihan> Umum> Papan Kekunci, jika anda mahu. Sekiranya anda ingin mencari dengan cepat semua fail di PC anda, ini adalah penyelesaian yang jauh lebih baik daripada alat carian Windows bersepadu.