Cara Menambah Kenalan di WhatsApp

WhatsApp di Android dan iPhone langsung disatukan dengan buku kenalan anda. Selagi kenalan ada di WhatsApp, mereka akan muncul di aplikasi. Tetapi anda juga dapat menambahkan kenalan ke WhatsApp secara langsung dalam aplikasi dengan cepat.

Cara Menambah Kenalan di WhatsApp di Android

Sekiranya seseorang menyerahkan kad perniagaan kepada anda dan anda ingin memulakan perbualan dengan pantas di WhatsApp, tambahkan mereka sebagai kenalan secara langsung di WhatsApp. Apabila anda melakukan ini, maklumat orang tersebut akan diselaraskan ke buku kenalan anda (dan ke Google, bergantung pada tetapan anda).

Untuk melakukan ini, buka aplikasi WhatsApp untuk Android, buka bahagian "Obrolan", dan ketuk butang "Mesej Baru" yang terdapat di sudut kanan bawah.

Di sini, pilih pilihan "Kenalan Baru".

Anda sekarang akan melihat semua medan biasa. Taipkan nama mereka, maklumat syarikat dan nombor telefon mereka. Dari sana, ketik butang "Simpan".

Anda kini boleh mencari pengguna dan memulakan perbualan dengan segera.

Sebagai alternatif, anda juga boleh menambahkan kenalan dari kad kenalan dengan mudah. Untuk melakukan ini, ketuk butang "Tambah Kenalan" dari kad kenalan.

WhatsApp akan bertanya kepada anda sama ada anda ingin menambahkannya ke kenalan yang ada atau jika anda ingin membuat yang baru. Sebaiknya buat kenalan baru di sini, jadi pilih pilihan "Baru".

Anda sekarang akan melihat skrin lalai untuk menambahkan kenalan baru, dengan semua butiran diisi. Cukup ketuk butang "Simpan" untuk menyimpan kenalan.

Cara Menambah Kenalan di WhatsApp di iPhone

Proses pada iPhone untuk menambah kenalan sedikit berbeza. Setelah membuka aplikasi WhatsApp untuk iPhone, pergi ke bahagian "Obrolan" dan ketuk ikon "Mesej Baru" dari sudut kanan atas.

Di sini, pilih pilihan "Kenalan Baru".

Dari skrin ini, masukkan butiran hubungan, seperti nama, syarikat, dan nombor kenalan (WhatsApp juga akan memberitahu anda jika nombor tersebut ada di WhatsApp atau tidak) Kemudian ketik butang "Simpan".

Kenalan itu kini telah ditambahkan ke WhatsApp dan buku kenalan pada iPhone anda. Anda boleh mencarinya dan mula berbual.

BERKAITAN: Cara Mengurus dan Menghapus Kenalan di iPhone atau iPad anda

Anda juga boleh menambahkan kenalan baru dari kad kenalan. Di sini, ketik butang "Simpan Kenalan".

Dari pop-up, pilih butang "Buat Kenalan Baru" untuk membuat entri kenalan baru.

Anda sekarang akan melihat skrin butiran hubungan dengan semua maklumat yang ada sudah diisi. Anda boleh menambahkan lebih banyak maklumat di sini jika anda mahu. Kemudian ketik butang "Simpan" untuk menambahkan kenalan ke WhatsApp dan buku kenalan anda.

Banyak menggunakan WhatsApp? Inilah cara anda dapat melindungi akaun WhatsApp anda.

BERKAITAN: Cara Melindungi Akaun WhatsApp Anda