Cara Memantau (dan Mengurangkan) Penggunaan Data Anda di iPhone

Data selular tanpa had sukar didapat. Awasi berapa banyak data yang anda gunakan untuk mengelakkan pembayaran yuran berlebihan atau kelajuan data anda menjadi sedikit demi sedikit selama sisa kitaran penagihan anda.

Dalam dunia yang ideal, anda tidak perlu menguruskan semua perkara ini. Tetapi kita belum semua tinggal di dunia itu, dan ada banyak cara untuk mengurangkan data yang digunakan oleh telefon anda.

Cara Memeriksa Penggunaan Data Anda

BERKAITAN: Cara Memantau (dan Mengurangkan) Penggunaan Data Anda di Android

Sebelum ada perkara lain, anda perlu memeriksa penggunaan data anda. Sekiranya anda tidak tahu seperti apa penggunaan khas anda, anda tidak tahu seberapa ringan atau teruknya anda perlu mengubah corak penggunaan data anda.

Anda dapat memperoleh anggaran kasar penggunaan data anda menggunakan kalkulator Sprint, AT&T, atau Verizon, tetapi perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah benar-benar memeriksa penggunaan anda selama beberapa bulan terakhir.

Cara termudah untuk memeriksa penggunaan data masa lalu adalah dengan masuk ke portal web penyedia selular anda (atau periksa bil kertas anda) dan perhatikan apakah penggunaan data anda. Sekiranya anda secara rutin menghampiri cap data anda, anda mungkin ingin menghubungi penyedia anda dan melihat apakah anda boleh beralih ke rancangan data yang lebih murah. Sekiranya anda hampir dengan had data atau melampaui batas, anda pasti ingin terus membaca.

Anda juga dapat memeriksa penggunaan data selular baru-baru ini di iPhone anda. Pergi ke Tetapan> Selular. Tatal ke bawah dan anda akan melihat sejumlah data yang dipaparkan di bawah "Penggunaan Data Selular" untuk "Tempoh Semasa."

Skrin ini sangat membingungkan, jadi jangan panik jika anda melihat bilangan yang sangat tinggi! Tempoh ini tidak disetel semula secara automatik setiap bulan, jadi penggunaan data yang Anda lihat di sini mungkin jumlahnya dari beberapa bulan. Jumlah ini hanya ditetapkan semula apabila anda menatal ke bahagian bawah skrin ini dan mengetuk pilihan "Tetapkan Semula Statistik". Tatal ke bawah dan anda akan melihat bila kali terakhir menetapkan semula statistik.

Sekiranya anda mahu skrin ini menunjukkan jumlah berjalan untuk tempoh pengebilan selular semasa anda, anda perlu mengunjungi skrin ini pada hari tempoh pengebilan baru anda dibuka setiap bulan dan menetapkan semula statistik pada hari itu. Tidak ada cara untuk menetapkannya semula secara automatik mengikut jadual setiap bulan. Ya, ini adalah reka bentuk yang sangat tidak selesa.

Cara Menjaga Penggunaan Data Anda dalam Pemeriksaan

Oleh itu, setelah anda mengetahui berapa banyak yang anda gunakan, anda mungkin ingin tahu bagaimana menjadikan bilangan itu lebih kecil. Berikut adalah beberapa petua untuk menyekat penggunaan data anda di iOS.

Pantau dan Hadkan Penggunaan Data, Aplikasi demi Aplikasi

BERKAITAN: Apa itu Bantuan Wi-Fi dan Bagaimana Anda Mematikannya?

Periksa jumlah data selular yang digunakan oleh aplikasi anda selama jangka waktu sejak anda menetapkannya semula pada tetapan> layar Selular. Ini akan memberitahu anda dengan tepat aplikasi mana yang menggunakan data tersebut - sama ada semasa anda menggunakannya, atau di latar belakang. Pastikan untuk menatal ke bawah untuk melihat jumlah data yang digunakan oleh "Perkhidmatan Sistem" yang terdapat di dalam iOS.

Sebilangan besar aplikasi tersebut mungkin mempunyai tetapan bawaan mereka sendiri untuk menyekat penggunaan data - jadi buka dan lihat apa yang ditawarkan oleh tetapannya.

Sebagai contoh, anda boleh menghalang App Store memuat turun kandungan dan kemas kini secara automatik semasa iPhone anda menggunakan data selular, memaksa ia menunggu sehingga anda tersambung ke rangkaian Wi-Fi. Pergi ke Tetapan> iTunes & App Store dan lumpuhkan pilihan "Gunakan Data Selular" jika anda ingin melakukan ini.

Sekiranya anda menggunakan aplikasi Podcast terbina dalam, anda boleh memaklumkannya untuk memuat turun episod baru di Wi-Fi sahaja. Pergi ke Tetapan> Podcast dan aktifkan pilihan "Hanya Muat turun di Wi-Fi".

Banyak aplikasi lain (seperti Facebook) mempunyai pilihan sendiri untuk meminimumkan apa yang mereka lakukan dengan data selular dan menunggu rangkaian Wi-Fi. Untuk mencari pilihan ini, biasanya anda perlu membuka aplikasi khusus yang ingin anda konfigurasikan, mencari skrin tetapannya, dan mencari pilihan yang membantu anda mengawal ketika aplikasi menggunakan data.

Jika aplikasi tidak mempunyai tetapan tersebut, Anda dapat membatasi penggunaan datanya dari tetapan> layar Selular. Cukup putar suis di sebelah aplikasi, seperti gambar di bawah. Aplikasi yang anda lumpuhkan di sini masih akan dibenarkan menggunakan rangkaian Wi-Fi, tetapi bukan data selular. Buka aplikasi semasa anda hanya mempunyai sambungan data selular dan ia akan bersikap seolah-olah di luar talian.

Anda juga akan melihat berapa banyak data yang digunakan oleh "Wi-Fi Assist" di bahagian bawah skrin Selular. Fungsi ini menyebabkan iPhone anda menghindari penggunaan Wi-Fi dan menggunakan data selular jika anda tersambung ke rangkaian Wi-Fi yang tidak berfungsi dengan baik. Sekiranya anda tidak berhati-hati dan mempunyai rancangan data yang terhad, Bantuan Wi-Fi dapat memakan data tersebut. Anda boleh mematikan Bantuan Wi-FI dari skrin ini, jika anda mahu.

Lumpuhkan Muat Semula Aplikasi Latar Belakang

BERKAITAN: Cara Melihat Aplikasi Yang Mengurangkan Bateri Anda di iPhone atau iPad

Sejak iOS 7, Apple membenarkan aplikasi mengemas kini dan memuat turun kandungan secara automatik di latar belakang. Ciri ini mudah digunakan, tetapi boleh membahayakan hayat bateri dan menyebabkan aplikasi menggunakan data selular di latar belakang, walaupun anda tidak menggunakannya secara aktif. Nonaktifkan penyegaran aplikasi latar belakang dan aplikasi hanya akan menggunakan data ketika Anda membukanya, bukan di latar belakang.

Untuk mengawal aplikasi mana yang dapat melakukan ini, pergi ke Tetapan> Umum> Segarkan Aplikasi Latar Belakang. Sekiranya anda tidak mahu aplikasi disegarkan di latar belakang, nonaktifkan togol di sebelahnya. Sekiranya anda tidak mahu ada aplikasi yang menggunakan data di latar belakang, nonaktifkan slaid "Refresh Aplikasi Latar Belakang" di bahagian atas layar sepenuhnya.

Menonaktifkan pemberitahuan push juga dapat menyimpan sedikit data, walaupun pemberitahuan push agak kecil.

Lumpuhkan Mel, Kenalan, dan Penyegerakan Kalendar

BERKAITAN: Gunakan Penyegaran Manual untuk Menjimatkan Hayat Bateri pada Mana-mana Tablet atau Telefon Pintar

Secara lalai, iPhone anda akan secara automatik mengambil e-mel, kenalan, dan acara kalendar dari internet. Sekiranya anda menggunakan akaun Google, secara berkala memeriksa pelayan untuk mendapatkan maklumat baru.

Sekiranya anda lebih suka memeriksa e-mel mengikut jadual anda sendiri, anda boleh. Pergi ke Tetapan> Mel> Akaun> Ambil Data Baru. Anda boleh menyesuaikan pilihan di sini untuk mendapatkan e-mel baru dan data lain "secara manual." Telefon anda tidak akan memuat turun e-mel baru sehingga anda membuka aplikasi Mel.

Data Cache Luar Talian Bila-bila masa anda boleh

BERKAITAN: Cara memuat turun filem dan rancangan TV untuk menontonnya di kapal terbang (atau di mana sahaja di luar talian)

Persiapkan lebih awal, dan anda tidak perlu menggunakan seberapa banyak data. Contohnya, daripada mengalirkan muzik dalam aplikasi seperti Spotify (atau perkhidmatan muzik lain), muat turun fail muzik tersebut untuk kegunaan luar talian menggunakan ciri luar talian Spotify yang terpasang. Daripada mengalirkan podcast, muat turun melalui Wi-Fi sebelum anda meninggalkan rumah anda. Sekiranya anda mempunyai Amazon Prime atau YouTube Red, anda boleh memuat turun video dari Amazon atau YouTube ke telefon anda dan menontonnya di luar talian.

Sekiranya anda memerlukan peta, beritahu Peta Google untuk membuat cache peta untuk kawasan setempat anda di luar talian dan mungkin juga memberikan arahan navigasi luar talian, menjimatkan keperluan anda untuk memuat turun data peta. Fikirkan apa yang perlu anda lakukan di telefon anda dan cari tahu apakah ada cara agar telefon anda memuat turun data yang berkaitan terlebih dahulu.

Lumpuhkan Data Selular Sepenuhnya

Untuk penyelesaian yang ekstrem, anda boleh menuju ke skrin Selular dan beralih suis Data Selular di bahagian atas ke Mati. Anda tidak akan dapat menggunakan data selular lagi sehingga anda mengaktifkannya semula. Ini mungkin penyelesaian yang baik jika anda hanya perlu menggunakan data selular sahaja, atau jika anda hampir menjelang akhir bulan dan anda ingin mengelakkan kemungkinan berlakunya bayaran berlebihan.

Anda juga boleh melumpuhkan data selular semasa perayauan dari sini. Ketik "Pilihan Data Selular" dan anda boleh memilih untuk mematikan "Perayauan Data", jika anda mahu. IPhone anda tidak akan menggunakan data pada rangkaian perayauan yang berpotensi mahal semasa anda dalam perjalanan, dan hanya akan menggunakan data ketika disambungkan ke rangkaian pembawa anda sendiri.

Anda tidak perlu melakukan semua petua ini, tetapi masing-masing dapat membantu anda memperuntukkan peruntukan data tersebut. Kurangkan data yang terbuang dan anda boleh menggunakan selebihnya untuk perkara yang sebenarnya anda sayangi.

Kredit Gambar: Karlis Dambrans