10 Hacks Pendaftaran Terbaik untuk Windows 10

Pendaftaran Windows 10 dipenuhi dengan tetapan tersembunyi yang berguna yang tidak dapat anda temukan di tempat lain di Windows. Dari penggodaman pendaftaran klasik yang berfungsi pada Windows 7 hingga penggodaman baru untuk Windows 10, berikut adalah kegemaran kami.

Tukar Windows dengan sekali klik pada Taskbar

Seperti Windows 7 sebelumnya, Windows 10 menggabungkan banyak tetingkap dari menjalankan aplikasi menjadi satu butang pada bar tugas anda. Apabila anda mengklik butang, anda melihat lakaran kecil tetingkap terbuka anda dan anda boleh mengklik yang anda mahukan.

Tetapi bagaimana jika anda cukup mengklik butang bar tugas aplikasi untuk membuka tetingkap terakhir yang anda gunakan secara aktif? Bagaimana jika anda dapat terus mengklik butang untuk menelusuri tetingkap terbuka anda? Anda boleh menukar antara tingkap dengan lebih cepat.

Itulah yang dilakukan oleh tetapan "LastActiveClick". Anda juga boleh menekan kekunci Ctrl dan menahannya semasa anda mengklik butang bar tugas untuk mencapai tingkah laku ini, tetapi LastActiveClick menjadikannya tingkah laku lalai apabila anda mengklik butang bar tugas — tidak perlu menahan kekunci. Anda harus mengaktifkan LastActiveClick dengan peretasan pendaftaran.

Ini adalah salah satu tetapan pendaftaran kegemaran kami di Windows 7, dan sama bergunanya pada Windows 10.

BERKAITAN: Cara Membuat Butang Bar Tugas Anda Sentiasa Beralih ke Tetingkap Aktif Terakhir

Tambahkan Aplikasi ke Menu Konteks Desktop

Aplikasi sering menambah jalan pintas ke menu konteks Windows anda, dan anda boleh menghapusnya jika anda mahu. Sekiranya anda ingin menambah jalan pintas anda sendiri, lawati pendaftaran.

Anda dapat menambahkan jalan pintas untuk aplikasi apa pun ke menu konteks desktop Windows, memberikan Anda kemampuan untuk meluncurkan aplikasi yang paling sering Anda gunakan dengan klik kanan cepat di desktop. Sama ada Notepad atau penyemak imbas web, anda boleh menggodam apa sahaja yang anda mahukan ke dalam menu tersebut melalui pendaftaran.

BERKAITAN: Cara Menambah Apa-apa Aplikasi ke Menu Klik kanan Desktop Windows

Tunjukkan Detik dalam Jam Taskbar

Windows 10 membolehkan anda menambahkan detik ke jam bar tugas anda supaya anda dapat melihat masa yang tepat dengan pantas. Kebanyakan orang tidak memerlukan ini, tetapi ketepatan itu sangat berharga. Bagaimanapun, Windows secara automatik menyegerakkan jam PC anda dengan pelayan masa rangkaian sehingga seharusnya tepat hingga yang kedua.

Ini tidak mungkin dilakukan pada Windows 7 tanpa utiliti pihak ketiga yang mengubah jam bar tugas anda. Sebenarnya, Microsoft pertama kali bereksperimen dengan ciri ini pada tahun 90an. Ia menyebabkan masalah prestasi pada PC ketika itu, jadi ia dikeluarkan sebelum pembebasan Windows 95. Sekarang, 25 tahun kemudian, anda akhirnya dapat mendapatkan detik di bar tugas anda dengan menambahkan nilai "ShowSecondsInSystemClock" ke registri anda.

BERKAITAN: Cara Membuat Jam Paparan Jam Tugas Windows 10 Detik

Keluarkan Objek 3D (dan Folder Lain) dari PC Ini

Tampilan "PC ini" dalam Windows Explorer File Explorer merangkumi beberapa folder yang mungkin tidak pernah anda gunakan, seperti "Objek 3D." C'mon, Microsoft: Berapa banyak pengguna Windows yang benar-benar memerlukan folder untuk model 3D di depan dan di tengah dalam pengurus fail mereka?

Walaupun Windows tidak menawarkan cara yang jelas untuk menghapusnya dari paparan PC ini, anda boleh melakukannya di pendaftaran. Anda boleh membuang folder Objek 3D dari File Explorer dengan mengedit pendaftaran. Anda juga boleh membuang folder lain seperti Dokumen, Muat Turun, Muzik, Gambar, dan Video, jika anda mahu.

BERKAITAN: Cara Menghapus "Objek 3D" dari PC ini pada Windows 10

Sembunyikan OneDrive dari Penjelajah Fail

OneDrive dibina ke dalam Windows 10, tetapi bagaimana jika anda tidak mahu menggunakannya? Anda pasti boleh menyahpasang OneDrive. Tetapi, walaupun anda melakukannya, anda akan melihat pilihan "OneDrive" di bar sisi File Explorer.

Untuk benar-benar menyingkirkan OneDrive dan membersihkan kekacauan dalam File Explorer, anda harus menyingkirkan entri bar sisi OneDrive dalam pendaftaran.

BERKAITAN: Cara Melumpuhkan OneDrive dan Mengeluarkannya Dari Penjelajah Fail pada Windows 10

Lepaskan Skrin Kunci

Windows 10 merangkumi skrin kunci yang menampilkan gambar yang indah berkat Windows Spotlight. Bahkan mempunyai widget sehingga anda dapat melihat informasi dari aplikasi "Universal" seperti aplikasi Mail dan Kalendar Windows 10 di layar kunci anda.

Tetapi jujur, skrin kunci pada asalnya dirancang untuk tablet Windows 8. Sekiranya anda menggunakan PC desktop atau komputer riba, skrin kunci hanyalah skrin lain yang harus anda tekan Space untuk memotong sebelum mengetik PIN atau kata laluan anda. Sangat indah jika anda mengaktifkan Windows Spotlight - dan kami belum pernah melihat Microsoft menyalahgunakan Spotlight dengan memasukkan iklan dalam beberapa saat - jadi tidak semuanya buruk

Untuk menyingkirkan kunci skrin, anda boleh mengedit pendaftaran anda dan menambahkan nilai "NoLockScreen". Windows akan terus ke arahan log masuk setiap kali anda boot, bangun, atau mengunci PC anda.

BERKAITAN: Cara Melumpuhkan Skrin Kunci pada Windows 8 atau 10 (Tanpa Menggunakan Dasar Kumpulan)

Keluarkan Bing Search dari Menu Mula

Apabila anda mengetik carian di menu Mula anda, Windows biasanya mencari di web menggunakan Bing.

Itu semua baik dan baik jika anda menginginkannya, tetapi bagaimana jika anda hanya mahukan carian tempatan? Yah, Microsoft tidak menawarkan cara mudah untuk mematikannya.

Syukurlah, anda masih boleh mematikan Bing dengan penggodaman pendaftaran. Togol "BingSearchEnabled" mati dan bar tugas Windows hanya akan mencari fail tempatan anda. Pencarian anda tidak akan dikirim ke pelayan Microsoft dan anda tidak akan melihat hasil Bing ketika anda hanya mencari fail tempatan.

BERKAITAN: Cara Melumpuhkan Bing di Menu Mula Windows 10

Singkirkan Cortana

Cortana juga digabungkan dengan kuat dalam pengalaman bar tugas Windows 10. Anda boleh mematikan Cortana sepenuhnya, tetapi hanya dengan mengedit pendaftaran. Lumpuhkan nilai "AllowCortana" dan pembantu suara Microsoft tidak akan muncul sebagai pilihan untuk bar tugas atau di menu Mula anda.

BERKAITAN: Cara Melumpuhkan Cortana di Windows 10

Lumpuhkan Goncang untuk Minimumkan

Adakah anda tahu anda boleh menggoyangkan tetingkap untuk mengurangkan semua tetingkap anda yang lain? Ramai orang hanya menemui ciri ini secara tidak sengaja apabila mereka mula menggerakkan tetingkap dengan menyeret bar tajuknya dan menggerakkan tetikus dengan cepat.

Sangat mudah untuk melihat bagaimana ciri ini dapat menghalang. Untuk mengelakkan pencetus ciri ini secara tidak sengaja jika anda tidak pernah menggunakannya - dan benar-benar, berapa banyak orang melakukannya? - anda harus mengaktifkan "DisallowShaking" dalam pendaftaran.

BERKAITAN: Cara Menghentikan Aero Shake daripada Meminimumkan Windows Anda

Gunakan Windows Photo Viewer dan bukannya aplikasi Foto

Baiklah, jujurlah — aplikasi Foto yang disertakan Windows 10 agak perlahan. Setiap kali anda mengklik dua kali gambar di File Explorer dan menunggu Foto dimuat dan dipaparkan, anda mempunyai masa sesaat untuk bertanya-tanya "Bukankah penonton gambar lebih cepat satu dekad yang lalu?".

Aplikasi Foto bukan satu-satunya permainan di bandar, dan anda masih boleh memasang aplikasi pihak ketiga untuk pengalaman melihat gambar yang berbeza dan lebih pantas. IrfanView siap sedia masih ada dan secepat yang biasa.

Tetapi, jika anda terlepas aplikasi Windows Photo Viewer dari Windows 7, anda boleh mendapatkannya kembali. Itu masih disertakan pada Windows 10, tetapi Microsoft membuang tetapan pendaftaran yang membolehkan anda membuka fail gambar di dalamnya dan menetapkannya sebagai penampil gambar lalai anda. Mereka tidak hadir di PC baru dengan Windows 10 atau PC lama dengan pemasangan baru Windows 10, tetapi mereka hadir jika anda menaik taraf PC anda dari Windows 7 atau Windows 8.1.

Tidak mengapa, kerana anda boleh menggunakan hack registri untuk mengimport tetapan pendaftaran yang diperlukan pada PC Windows 10 mana pun. Setelah menambahkan tetapan yang diperlukan ke pendaftaran anda, Windows Photo Viewer akan muncul sebagai pilihan di menu "Buka Dengan" dan anda bahkan dapat menetapkannya sebagai aplikasi lalai untuk semua jenis gambar, menggantikan aplikasi Foto Windows 10.

BERKAITAN: Cara Menjadikan Pemandangan Foto Windows sebagai Pemapar Imej Lalai anda pada Windows 10

Semua peretasan pendaftaran ini diuji pada Kemas kini Windows 10 November 2019 pada akhir April 2020.

Banyak pilihan ini juga boleh diubah dalam Penyusun Dasar Kumpulan dan bukannya RegEdit, Penyunting Registri. Namun, anda hanya dapat mengedit dasar kumpulan jika anda mempunyai Windows 10 Professional, Enterprise, atau Education. Peretasan pendaftaran akan berfungsi pada semua versi Windows 10, termasuk Windows 10 Home.