Cara Bermain Permainan Retro NES dan SNES di Nintendo Wii anda

Sekiranya anda ingin menghidupkan kembali judul klasik semalam di konsol yang anda miliki hari ini, Nintendo Wii menjadikan platform yang sempurna untuk meniru tajuk Sistem Hiburan Nintendo dan Sistem Hiburan Super Nintendo yang lama — baca terus kerana kami menunjukkan caranya.

Kami menggemari permainan retro dan kami suka menambah nilai tambahan dari perkakasan yang kami ada — lihat, sebagai contoh, panduan kami untuk menyediakan Wii anda untuk bermain permainan pengembaraan titik-dan-klik retro tahun 1980-an dan 90-an. Oleh itu, kami sangat senang mengetahui betapa mudahnya menyiapkan Wii kami untuk memainkan gelaran lama Nintendo kegemaran kami. Ikuti dan dalam masa satu jam anda akan terjun di depan Wii anda dengan memainkan tajuk kegemaran anda juga.

Apa yang Anda Perlu

Untuk tutorial ini, anda memerlukan item berikut; baca senarai di bawah dan kemudian perhatikan nota berikut untuk maklumat tambahan.

 • Satu unit Nintendo Wii modded yang mampu menjalankan perisian homebrew.
 • Satu pengawal Wiimote dan / atau GameCube.
 • Satu salinan FCE Ultra GX untuk peniruan NES.
 • Satu salinan SNES9x GX untuk peniruan SNES.
 • Sekurang-kurangnya satu ROM permainan untuk setiap emulator yang anda pasang.

Pertama, projek ini memerlukan unit Wii soft-modded yang dapat menjalankan perisian homebrew. Walaupun kami telah menunjukkan cara menggodam Wii anda untuk homebrew sebelumnya, edisi baru perisian sistem operasi Wii memerlukan teknik yang berbeza untuk soft-modding. Oleh itu, kami sangat menyarankan anda membaca Panduan Softmod Lengkap untuk memastikan anda melakukan teknik mod yang betul untuk Wii anda. Pastikan memasang Penyemak Imbas Homebrew semasa anda menggunakannya. Tutorial ini tidak akan memandu anda melalui proses mod lembut.

Kedua, Wiimote biasa berfungsi hebat untuk meniru NES (kerana, di sisi, ia pada dasarnya adalah pengawal NES tebal). Walau bagaimanapun, untuk permainan SNES, Wiimote tidak sesuai kerana anda perlu melakukan penjarian yang cukup menarik untuk menggunakan butang SNES X dan Y.

Untuk emulasi SNES, kami sangat mengesyorkan menggunakan pengawal Wii Classic (menawarkan muat 1: 1 yang sempurna untuk konfigurasi SNES A, B, X, Y) atau pengawal GameCube (susun atur butang kanan sedikit berbeza daripada pengawal SNES tetapi cukup dekat sehingga anda seharusnya tidak menghadapi masalah menggunakannya).

Akhirnya, anda memerlukan ROM permainan untuk membuat ini berfungsi - tanpanya anda akan mempunyai persediaan emulator yang hebat tanpa permainan untuk dimuatkan dalam emulator. Kami akan pergi ke mana anda boleh menggali ROM di bahagian pertama.

Mencari ROM Permainan

Sekiranya anda peminat permainan retro lama, ada kemungkinan anda sudah mempunyai sebilangan besar ROM yang menunggu untuk dimuat ke dalam emulator terbaru untuk menemui bangku kerja anda. Sekiranya tidak, jangan risau - hampir mustahil untuk mencari "emulator ROM" tanpa praktikal jatuh ke tumpukan raksasa.

Laman web berikut menyimpan katalog ROM permainan retro yang luas untuk semua perkara dari Atari hingga Playstation. Dapatkan beberapa ROM untuk menguji sistem anda sebelum meneruskan:

EmuParadise:

 • ROM NES
 • ROM SNES

CoolROM:

 • ROM NES
 • ROM SNES

DOPROM:

 • ROM NES
 • ROM SNES

Bersenjata dengan beberapa ROM untuk membuat pengujian lebih mudah, sudah waktunya untuk mengatur dan mengkonfigurasi emulator. Mari kita mulakan dengan menyediakan emulasi NES.

Memasang dan Mengkonfigurasi Emulator NES Anda

Urutan pertama perniagaan adalah merebut emulator NES dan mula menyalin fail ke kad SD Wii anda - tempat di mana semua perisian dan ROM homebrew anda akan berakhir.

Memasang Emulator : Pertama, keluarkan kad SD dari Wii anda dan pasangkannya ke pembaca kad SD yang terpasang pada komputer yang anda gunakan. Seterusnya, muat turun salinan FCE Ultra GX — port emulator FCEUX NES yang sangat digilap ke Wii.

Untuk tutorial ini kami akan menggunakan versi terbaru FCE Ultra GX 3.3.4.zip. (Semasa anda mengambil fail, anda mungkin juga ingin mengambil salinan fail Cheats dan file Channel Installer untuk digunakan nanti dalam tutorial.)

Di dalam .ZIP anda akan menemui folder berikut:

/ aplikasi /

/ fceugx /

Teruskan dan hanya mengekstrak keseluruhan arkib ke akar kad SD anda - ia akan meletakkan semua fail di tempat mereka berada. Setelah arkib diekstrak, anda akan melihat / fceugx / folder di akar kad SD, membukanya dan menavigasi / fceugx / roms /. Ini adalah folder di mana FCE Ultra GX akan mencari permainan anda; luangkan masa sekarang untuk memuatkannya dengan ROM ujian anda. Pastikan anda menyalin ROM NES (fail .NES), bukan ROM SNES anda (fail .SMC).

Melancarkan dan Mempelajari Emulator : Setelah memuatkan perisian emulator dan fail ROM, sudah waktunya untuk membawanya ke pemacu ujian. Keluarkan kad SD anda dari komputer dengan selamat dan masukkan ke dalam Wii anda.

Navigasi ke Homebrew Channel dan cari entri FCE Ultra GX:

Lancarkan aplikasi; ia akan segera memasukkan anda ke skrin pemilihan ROM yang memaparkan semua ROM yang anda masukkan ke dalam direktori / fceugx / roms /.

Dalam menu tetapan, anda dapat mengubah pelbagai aspek bagaimana FCE Ultra GX berfungsi (baik sistem menu dan cara emulator berinteraksi dengan permainan). Berikut adalah sub-menu yang berkaitan:

 • Menyimpan & Memuat : Anda boleh menukar folder lalai untuk ROM, permainan yang disimpan, dan menipu fail di sini.
 • Menu : Di sini anda dapat mengubah cara penampilan dan fungsi menu FCE Ultra GX (matikan muzik latar, ubah orientasi Wiimote dari menegak ke mendatar, dll.).
 • Rangkaian : FCE Ultra GX menyokong pemuatan ROM dari bahagian rangkaian. Sekiranya anda mahukan akses ke koleksi ROM yang sangat besar tanpa perlu menyimpannya secara kekal pada kad Wii SD, ini mungkin perlu dikonfigurasi.
 • Game Genie : Ini membolehkan anda menggunakan ROM Game Genie (tersedia di laman ROM yang tertera di atas) untuk memuatkan kod Game Genie lama ke dalam permainan.

Catatan pada entri terakhir, Game Genie — selain daripada menyiapkannya demi nostalgia, ada sedikit alasan untuk menggunakan Game Genie untuk membolehkan menipu dalam ROM permainan NES kerana anda boleh menggunakan fail cheat dengan emulator dengan mudah (lebih lanjut mengenai ini kemudian).

Setelah anda melihat menu dan membuat perubahan yang anda mahu buat, sudah tiba masanya untuk menguji permainan pertama kami. Teruskan dan pilih satu dari senarai anda. Kami menggunakan Super Mario Bros. 2 untuk ujian perjalanan:

Bukit-bukit bergelombang pelik, protagonis misai lemak, pintu ajaib ke alam lain? Sepertinya kita mengingatnya dan kedengarannya juga bagus — kesan bunyi dan runut bunyi sering kali merupakan bahagian paling sukar untuk meniru permainan lama, jadi kita teruja untuk mendengar permainan lama kita tanpa artifak audio yang pelik.

Sekarang ini anda hanya boleh bermain permainan tanpa masalah, tetapi terdapat banyak tetapan dan ciri-ciri keren yang tersembunyi di FCE Ultra GX, adalah memalukan untuk tidak memanfaatkannya. Pada bila-bila masa semasa bermain, anda boleh menekan kekunci Utama di Wiimote (atau tekan Kiri pada batang kawalan analog kanan pengawal GameCube) untuk mengakses menu dalam permainan emulator seperti:

Menu dalam permainan benar-benar ajaib, di sini anda boleh melakukan pelbagai muslihat berguna yang bermain-the-NES-in-1988-Anda hanya berharap mereka dapat melakukannya.

 • Simpan : Di sini anda boleh menyimpan permainan anda pada bila-bila masa. Sama ada permainan yang anda mainkan benar-benar menyokong penjimatan permainan atau tidak tidak relevan, FCE Ultra GX akan mengambil gambar permainan pada masa yang tepat semasa anda menghentikannya. Ini adalah ciri hebat untuk dimanfaatkan ketika berhadapan dengan bahagian permainan yang sangat sukar.
 • Muat : Memuatkan keadaan tersimpan sebelumnya yang telah anda buat.
 • Tetapan Permainan : Di sini anda dapat mengubah pemetaan butang, menyesuaikan output video, mengubah pengawal (ini memberitahu emulator jika anda ingin meniru menggunakan 2 pengawal NES, 4 pengawal NES, atau senapang NES Zapper), dan membolehkan anda beralih menipu dan mati.
 • Reset : Berfungsi seperti butang reset pada konsol NES yang asal.
 • Menu Utama : Mengembalikan anda ke menu pilihan ROM permainan asal.

Cheat Codes : Pada ketika ini kami telah menyebut bahagian Cheat kod dalam beberapa sub-bahagian tutorial dan anda mungkin lebih sedikit penasaran mengenainya - yang tidak mahu menipu melalui beberapa lagi petikan sukar di Super Mario Bros. 2 , sebagai contoh.

Untuk memanfaatkan cheat, anda perlu mengemas fail .CHT yang sesuai dengan permainan di mana anda ingin mendayakan cheat. Pencipta FCE Ultra GX telah melakukan kerja mengemas beratus-ratus fail cheat untuk kami, jadi itulah permulaan yang baik. Dapatkan salinan cheat yang dikumpulkannya di direktori muat turun di sini.

Untuk menggunakan fail cheat, anda perlu melakukan dua perkara penting: Pertama, fail tersebut perlu diekstrak ke kad Wii SD / fceugx / cheats / anda. Kedua, nama fail .CHT mesti sesuai, tepat, nama fail fail .NES di direktori / roms /. Sama ada anda menukar nama fail .CHT agar sepadan dengan fail .NES atau sebaliknya, ia mestilah sama. Kami akan mengedit tajuk ROM kami agar sesuai dengan tajuk .CHT kerana tajuk .CHT jauh lebih bersih. Luangkan masa untuk mengekstrak fail cheat sekarang dan bersihkan sebarang nama fail jika perlu.

Mulakan salah satu permainan yang telah anda tetapkan kod cheat dan, sekali dalam permainan, tekan menu emulasi dalam permainan (butang Utama di Wiimote). Pilih Tetapan Permainan, kemudian Tipu, dan anda akan disambut dengan senarai cucian kod cheat seperti yang berikut:

Dalam permainan ujian kami Super Mario Bros. 2 terdapat kod cheat untuk hampir semua perkara: kesihatan yang tidak terhingga, kehidupan yang tidak terhingga, dan juga tweak dalam permainan yang menyeronokkan seperti membiarkan semua watak (bukan hanya Princess Peach) mengambang ketika mereka melompat.

Satu perkataan mengenai kod cheat: mereka sangat menyeronokkan untuk dimainkan tetapi mereka boleh menjadi sangat rewel — anda akan dapati banyak kod cheat mempunyai satu atau lebih pengganti dan sering kali mengaktifkan banyak kod cheat kadangkala menyebabkan kod saling membatalkan. keluar. Yang mengatakan bahawa sangat menyenangkan untuk bermain-main dengan mereka.

Pemasangan Saluran : Sekarang setelah anda memasang emulator, memasang permainan anda, dan memperoleh beberapa kod cheat untuk dipusingkan, hanya ada satu tweak terakhir yang boleh anda gunakan. Sekiranya anda ingin mengakses emulator anda dengan lebih pantas, anda boleh memasang saluran untuk itu - salah satu jalan pintas yang terdapat di menu sistem utama Wii seperti yang dilihat di atas.

Untuk melakukannya, kunjungi halaman muat turun FCE Ultra GX dan ambil salinan Pemasang Saluran. Ekstrak kandungan fail .ZIP ke akar kad SD anda. Jalankan Homebrew Channel dan kemudian lancarkan FCE Ultra GX Channel Installer. Saluran baru dengan FCE Ultra lengkap dengan animasi pelancaran spiffy akan ditambahkan ke antara muka utama Wii anda.

Memasang dan Mengkonfigurasi Emulator SNES Anda

Untuk bahagian tutorial ini, anda akan memerlukan sekali lagi kad SD Wii anda. Kami tahu sukar untuk meletakkan emulator NES dari bahagian terakhir tutorial, tetapi jauhi diri anda dari semua kebaikan permainan retro untuk memasang lebih banyak kebaikan permainan retro.

Memasang Emulator : Pertama, mari ambil salinan emulator sebenar dari direktori muat turun Snes9xGX di sini. Kami akan menggunakan keluaran terkini, Snes9x GX 4.3.2 untuk tutorial ini. Semasa anda berada di direktori muat turun, kami juga mengesyorkan untuk mengambil salinan arkib Cheat Files dan Pemasang Saluran (jika anda ingin mengikuti bahagian cheat dan bahagian pintas menu Wii dari tutorial di kemudian hari).

Di dalam .ZIP anda akan menemui folder berikut:

/ aplikasi /

/ snes9xgx /

Teruskan dan ekstrak arkib terus ke akar kad SD Wii anda. Setelah pengekstrakan selesai, teruskan dan periksa folder / snes9xgx / pada akar kad SD. Di sini anda akan menemui struktur folder yang sama seperti yang anda lakukan di emulator NES: satu folder untuk menipu, ROM, dan menyimpan.

Pilih ROM ujian anda dan masukkan ke dalam direktori / roms / sekarang.

Melancarkan dan Mempelajari Emulator : Setelah emulator anda dipasang dan fail ROM dibuang ke kad SD, sudah tiba masanya untuk mengeluarkan kad SD sehingga kita dapat mencuba semuanya.

Navigasi ke Menu Homebrew sekali lagi dan cariSnes9x GX. Klik pada jalan pintas untuk melancarkan aplikasi.

Pada ketika ini, anda mungkin berfikir "Hmm, yang kelihatan mencurigakan seperti versi biru dari menu FCE Ultra GX berwarna merah yang baru saja kita main-mainkan ..." Itu bukan kecurigaan yang tidak berasas. Bukan hanya port Wii Snex9x yang dikendalikan oleh lelaki yang sama yang menguruskan port Wii FCE Ultra GX tetapi kedua-duanya ditata menggunakan perpustakaan ikon / GUI yang sama dan dirancang untuk mempunyai susun atur menu yang hampir sama untuk kemudahan penggunaan.

Walaupun begitu, kami masih akan melalui semua menu utama untuk kebaikan mereka yang hanya menggunakan emulator SNES dalam tutorial ini dan untuk menonjolkan ciri-ciri SNES yang berkaitan sahaja.

Berikut adalah sub-menu yang berkaitan:

 • Menyimpan & Memuat : Anda boleh menukar folder lalai untuk ROM, permainan yang disimpan, dan menipu fail di sini.
 • Menu : Di sini anda dapat mengubah cara penampilan dan fungsi menu Snes9x GX (matikan muzik latar, ubah orientasi Wiimote dari menegak ke mendatar, dll.).
 • Rangkaian : Snes9x GX juga menyokong pemuatan ROM dari bahagian rangkaian.

Anda akan melihat bahawa tidak seperti menu tetapan utama untuk FCE Ultra GX, tidak ada entri Game Genie dalam menu tetapan untuk Snes9x GX. Anda masih boleh menggunakan kod cheat, lebih lanjut kemudian, tetapi tidak ada pelaksanaan SNES Game Genie.

Setelah anda melihat menu dan membuat perubahan yang anda mahu buat, sudah tiba masanya untuk menguji permainan pertama kami. Teruskan dan pilih satu dari senarai anda. Kami mengambil The Legend of Zelda: Pautan ke Masa Lalu untuk berputar:

Paman kami Alfon berlari untuk mendengar panggilan seorang gadis dalam kesusahan, ia menyerbu, dan pengawal Hyrule tidak dapat mengetahui apa yang sedang dilakukan seorang anak kecil dari tempat tidur pada jam ini berkeliaran-sama hebatnya seperti yang kita ingat ia. Sama seperti ujian NES Super Mario Bros 2 kami , ujian ini mempunyai bunyi yang sempurna. Kami telah kecewa dengan pelbagai emulator SNES selama bertahun-tahun ketika berkaitan dengan pemutaran suara yang berkualiti, jadi kami gembira melihat yang satu ini mengendalikannya dengan baik.

Sekarang, seperti dalam tutorial sebelumnya, anda hanya dapat menggali ke dalam permainan tetapi terdapat sebilangan besar fitur yang rapi di menu dalam permainan emulator.

Pada bila-bila masa semasa bermain, anda boleh menekan kekunci Utama di Wiimote (atau tekan Kiri pada batang kawalan analog kanan pengawal GameCube) untuk mengakses menu dalam permainan emulator seperti:

Sama seperti di FCE Ultra GX, kita dapat melakukan pelbagai perkara yang kemas, termasuk:

 • Simpan : Simpan permainan anda kapan saja menggunakan fitur snapshot — tidak masalah jika permainan mendukung penyimpanan atau tidak, Anda selalu dapat membuat titik simpan menggunakan menu ini. Kami tidak dapat memberitahu anda berapa kali kami menggunakan ciri snapshot pada ruang bawah tanah yang sangat sukar di A Link to the Past .
 • Muat : Memuatkan keadaan tersimpan sebelumnya yang telah anda buat.
 • Tetapan Permainan : Di sini Anda dapat mengubah pemetaan tombol, menyesuaikan output video, dan mengubah pengawal. Tidak seperti pilihan pengawal yang agak mudah tersedia untuk NES, emulator SNES merangkumi tetapan untuk pengawal 2 dan 4 SNES, tetikus SNES (digunakan untuk permainan seperti Mario Paint ) dan SuperScope and Justifier (dua senjata api berbeza yang tersedia untuk SNES).
 • Reset : Berfungsi seperti butang reset pada konsol SNES yang asal.
 • Menu Utama : Mengembalikan anda ke menu pilihan ROM permainan asal.

Cheat Codes : Setelah membaca bahagian tutorial NES, anda akan mengetahui konsep kod cheat tiruan. Kod cheat dilaksanakan dalam Snes9x GX.

Anda memerlukan pek kod cheat dari halaman muat turun Snes9x GX, jadi jika anda belum merebutnya sekarang juga. Ekstrak ke akar kad SD anda sehingga semua kod .CHT berakhir di folder / snes9xgx / cheats / folder. Sekali lagi, seperti emulator NES, anda perlu memastikan bahawa nama fail .CHT adalah padanan yang sesuai dengan ROM .SMC SNES — sama ada anda mencocokkan cheat dengan permainan atau ayat-ayat tidak relevan, mereka hanya perlu dipadankan.

Setelah kod cheat anda disalin dan nama failnya sesuai, mengaksesnya semudah membuka menu dalam permainan (melalui kekunci Utama), menavigasi ke Tetapan Permainan dan memilih Cheats:

Rupee tak terhingga dan bom tak terhingga? Kami akan mengambil sepuluh. Selain itu, kami akan memberi perhatian yang sama seperti sistem kod cheat untuk emulator NES — membolehkan terlalu banyak kod cheat dan pelbagai perkara pelik boleh berlaku, jika anda menghadapi masalah menggunakan sistem cheat, mulakan dengan anda mesti mempunyai cheat dan menambahkannya satu demi satu.

Pemasangan Saluran : Boleh menjadi kesulitan untuk masuk ke menu Homebrew setiap kali anda ingin melancarkan emulator (dan jika anda mempunyai anak kecil menggunakan sistem, anda mungkin tidak menginginkannya di menu Homebrew). Di sinilah pemasangan saluran khas untuk emulator SNES anda sangat berguna.

Sekiranya anda belum meraihnya, tekan halaman muat turun dan ambil Saluran Pemasang. Ekstrak kandungan arkib ke akar kad SD anda dan kemudian jalankan pemasang sekali dari menu Homebrew. Anda akan dihadiahkan dengan saluran khas yang manis, seperti saluran NES, grafik rekaan sukan dan animasi permulaan yang licin.

Itu sahaja yang ada — pasang emulator, buang beberapa ROM dan kod cheat, lakukan pemasangan saluran kecil untuk memberi anda akses pantas ke permainan kegemaran anda, dan anda berniaga.

Pada masa rakan-rakan selesai dan anda mencadangkan untuk melepaskan Wii, anda boleh mempromosikan protes mereka ke satu lagi MarioKart Wii dengan menyisipkan “Uhh, tidak. Kami bermain The Secret of Mana ... dengan sokongan berbilang pemain. " Mungkin anda akan berjaya mengatasi kejutan mereka kerana dapat menghidupkan kembali gelaran yang luar biasa itu kerana tidak menyedari bahawa anda meraih pengawal pemain pertama.