Cara Menggunakan Penggera, Pemasa, dan Jam Randik di Android

Aplikasi Jam bawaan peranti Android anda dapat berfungsi sebagai jam penggera, pemasa dapur, dan jam randik untuk aktiviti waktu. Anda boleh membuat berbilang penggera dan pemasa, menyesuaikan masa tunda untuk penggera dan merakam waktu putaran menggunakan jam randik.

Kami akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan alat ini dan menunjukkan beberapa ciri menarik dari setiap alat. Untuk mengakses aplikasi Jam, ketuk ikon Jam di skrin Utama, atau buka Laci Aplikasi dan buka aplikasi Jam dari sana.

Artikel ini merangkumi aplikasi Jam Google, yang boleh anda muat turun dari Google Play untuk sebarang telefon Android. Aplikasi Jam bawaan telefon anda mungkin berfungsi sedikit berbeza — terserah kepada pengeluar telefon Android anda.

Cara Menggunakan Penggera

Secara lalai, aplikasi Jam pada mulanya terbuka ke jam dunia. Selepas kali pertama anda membuka aplikasi Jam, ia akan terbuka ke mana sahaja alat yang dibuka terakhir kali. Untuk mengakses penggera, ketuk ikon penggera di bahagian atas skrin.

Untuk menambahkan penggera baru, ketuk butang ikon tambah di bahagian bawah skrin. Butang ini dapat digunakan untuk menambahkan banyak penggera.

Untuk menetapkan waktu untuk penggera, ketuk jam pada waktu di sebelah kiri dan kemudian ketuk jam pada jam di sebelah kanan. Kemudian, ketuk minit di sebelah kiri dan ketuk minit yang dikehendaki pada jam. Anda boleh memilih minit dalam kenaikan lima minit. Ketuk "AM" atau "PM" untuk memilih satu, kemudian ketuk "OK" untuk menetapkan waktu.

Sekiranya anda membuat penggera berulang, ketuk kotak centang "Ulangi".

Secara lalai, semua tujuh hari dalam seminggu dipilih, ditunjukkan dengan bulatan putih. Nyah pilih hari yang tidak anda mahukan. Untuk makluman kami, kami mahu ia dimatikan hanya pada hari kerja, jadi kami menekan "S" pertama (Ahad) dan "S" terakhir (Sabtu). Anda boleh menukar hari mana yang bermula minggu dalam Tetapan, yang akan kita bincangkan kemudian.

Perhatikan bahawa hari-hari yang tidak dipilih tidak mempunyai lingkaran putih di atasnya. Nada dering Oksigen dipilih sebagai nada dering lalai yang akan berbunyi apabila penggera berbunyi. Namun, jika anda ingin menggunakan nada dering yang lain, ketuk "Nada dering lalai (Oksigen)".

Kotak dialog timbul muncul yang meminta anda memilih bagaimana anda ingin menyelesaikan tindakan ini. Untuk mengakses senarai nada dering yang tersedia, ketuk "Penyimpanan Media" dan kemudian ketuk "Hanya Sekali" untuk menggunakan pilihan itu kali ini sahaja. Sekiranya anda ingin menggunakan pilihan ini sepanjang masa (yang kami sarankan), ketuk "Selalu".

Senarai Nada Dering dipaparkan pada kotak dialog pop timbul. Ketuk yang anda mahu gunakan dan kemudian ketik "OK".

Sekiranya anda merancang untuk membuat banyak penggera, anda mungkin mahu menamakannya supaya anda tahu apa yang anda gunakan. Untuk menambahkan label ke penggera anda, ketuk "Label".

Masukkan label pada kotak dialog "Label" dan ketuk "OK".

Untuk menyembunyikan pilihan penggera, ketuk anak panah ke atas.

Apabila penggera dihidupkan, butang gelangsar di sebelah kanan berwarna merah dan duduk di sebelah kanan. Untuk mematikan penggera, ketik butang gelangsar…

... dan bertukar menjadi putih dan meluncur ke kiri. Untuk menghidupkannya semula, ketik butang gelangsar sekali lagi.

Apabila anda menghidupkan penggera, mesej akan dipaparkan sebentar di bahagian bawah skrin yang memberitahu anda berapa banyak masa yang tersisa sehingga penggera berbunyi. Untuk kembali dan mengedit tetapan penggera ini, ketuk anak panah ke bawah.

Sekiranya anda tidak memerlukan penggera lagi, tunjukkan tetapannya dengan mengetuk anak panah ke bawah di sebelah kanan dan kemudian ketuk ikon tong sampah untuk menghapus penggera. Perhatikan bahawa tidak ada pengesahan untuk tindakan ini.

Tidak seperti penggera di iOS, anda boleh menyesuaikan waktu tunda untuk penggera di Android. Anda tidak dapat menetapkan waktu tunda tersuai untuk setiap penggera secara berasingan, tetapi anda boleh mengubah waktu tunda untuk semua penggera. Untuk melakukan ini, ketuk butang menu di sudut kanan atas skrin.

Ketuk "Tetapan" pada menu pop timbul.

Di bahagian Alarm pada skrin Tetapan, ketuk "Tunda panjang". Waktu tunda lalai adalah 10 minit.

Leret ke atas dan ke bawah pada jumlah "minit" pada kotak dialog Tunda panjang dan kemudian ketik "OK".

Untuk kembali ke skrin aplikasi Jam utama, ketuk butang kembali di sudut kiri atas skrin.

Apabila anda menetapkan penggera, anda mesti memastikan peranti anda tidak diset ke mod senyap atau Jangan Ganggu. Perhatikan pada gambar di bawah ikon jam penggera pada bar status berwarna kelabu kerana kita mempunyai mod Total Silence (ikon di sebelah kiri ikon jam penggera). Pastikan kelantangan disesuaikan dengan sewajarnya dan penggera dibunyikan jika anda menggunakan tetapan Jangan Ganggu di Android 6.0 Marshmallow.

Setelah anda menaikkan kelantangan atau menyesuaikan tetapan sehingga penggera akan berbunyi, ikon penggera pada bar status akan berwarna putih, tidak kelabu.

Sekiranya anda akan menggunakan peranti Android anda sebagai jam penggera di meja malam anda, anda boleh menetapkan skrin ke mod malam agar tidak terlalu terang dan tidak membuat anda terjaga. Untuk melakukan ini, ketuk butang menu di sudut kanan atas skrin dan kemudian ketuk "Mod malam" pada menu pop timbul.

Skrin menjadi hitam dan waktu dan tarikh dipaparkan dengan warna kelabu muda.

Anda boleh menetapkan tetapan penggera lain, termasuk kelantangan penggera, sama ada secara beransur-ansur meningkatkan kelantangan penggera atau tidak, dan pada hari mana anda ingin memulakan minggu. Anda juga boleh menentukan berapa lama penggera harus disenyapkan secara automatik (1, 5, 10, 15, 20, atau 25 minit, atau Tidak Pernah). Butang kelantangan dapat diatur untuk mengaktifkan tunda, menutup penggera, atau tidak melakukan apa-apa (lalai).

Cara Menggunakan Pemasa

Anda boleh menyediakan beberapa pemasa dalam aplikasi Jam, menjadikannya lebih berguna daripada pemasa dapur standard anda, yang biasanya, paling banyak, hanya dapat dua kali pada masa yang sama. Untuk menggunakan pemasa, ketuk ikon pemasa di bahagian atas skrin. Tetapkan jumlah masa untuk pemasa menggunakan pad angka di sebelah kanan. Pastikan memasukkan sifar mengikut keperluan. Contohnya, untuk menetapkan pemasa selama 10 minit, ketuk "1000" pada pad angka. Sekiranya anda mengetuk “10” anda akan berakhir dengan 10 saat pada pemasa anda, bukan 10 minit. Anda dapat melihat bilangan jam, minit, dan saat bacaan digital di sebelah kiri semasa anda mengetik waktu. Untuk memulakan pemasa, ketuk butang Mula merah di bahagian bawah.

Sama seperti penggera, anda boleh mempunyai beberapa pemasa, jadi anda mungkin mahu memberikannya nama sehingga anda tahu pemasa yang menentukan masa aktiviti mana. Untuk menambahkan label ke pemasa semasa, ketuk "Label".

Masukkan nama untuk pemasa semasa pada kotak dialog Label pop timbul dan ketik "OK". Sekiranya papan kekunci di skrin tidak langsung dipaparkan, ketuk pada baris edit pada kotak dialog untuk mengaktifkannya.

Anda dapat menambahkan waktu, dalam satu kenaikan satu minit, pada pemasa mana pun semasa berjalan dengan mengetuk butang "+1" di bawah waktu.

Setelah anda memulakan pemasa, butang Mula menjadi butang Jeda, yang boleh anda ketuk untuk menghentikan pemasa buat sementara waktu.

Semasa pemasa dijeda, waktu berkelip dan mati dan butang Jeda menjadi butang Mula sekali lagi. Ketik butang Mula untuk meneruskan masa dari tempat anda berhenti.

Untuk menambahkan pemasa lain, ketuk ikon pemasa ditambah di sudut kanan bawah skrin. Anda hanya boleh menambahkan satu lagi pemasa pada satu masa dan hanya dari skrin pemasa semasa (sama ada sedang berjalan atau dijeda).

Masukkan masa untuk pemasa baru seperti yang telah kita bincangkan sebelumnya dan ketik butang Mula.

Perhatikan titik-titik di sebelah kanan skrin. Itu menunjukkan terdapat banyak pemasa. Leret ke atas dan ke bawah untuk mengakses pemasa yang tersedia pada masa ini.

Untuk menghapus pemasa, sapu ke atas atau ke bawah untuk mengakses pemasa itu dan kemudian ketik ikon tong sampah.

Apabila anda hanya mempunyai satu pemasa, titik di sebelah kanan skrin akan hilang.

Terdapat beberapa tetapan yang boleh anda ubah untuk pemasa. Untuk mengakses tetapan ini, ketuk tombol menu dan ketuk "Tetapan" pada menu pop timbul seperti yang dijelaskan sebelumnya. Nada dering Pemasa Berakhir ditetapkan secara lalai sebagai suara yang digunakan semasa pemasa tamat. Sekiranya anda ingin menukar nada dering, ketuk "Nada dering pemasa".

Sekiranya anda mengubah tetapan ini sebelumnya sama ada untuk pemasa atau penggera di aplikasi Jam, anda akan diminta menggunakan kaedah yang sama seperti yang anda gunakan sebelumnya. Jika demikian, ketuk "Sekali Sekali" atau "Selalu" di bawah Tindakan lengkap menggunakan mesej. Jika sebelumnya Anda belum mengubah nada dering di aplikasi Jam, ketuk "Penyimpanan Media" dan kemudian ketuk "Hanya Sekali" atau "Sentiasa".

Nada dering pertama, Bunyi penggera lalai, adalah nada dering Pemasa Berakhir. Ketuk nada dering yang berbeza dari senarai, atau ketuk "Tidak ada" jika anda tidak mahu pemasa berbunyi ketika tamat. Kemudian, ketik "OK".

Sekali lagi, jika anda mahu pemasa berbunyi ketika waktu habis, pastikan kelantangan tidak diredam dan anda tidak mempunyai Total Silence atau Do Not Disturb sehingga penggera tidak diendahkan.

Cara Menggunakan Jam Randik

Aplikasi Jam mempunyai jam randik yang ringkas tetapi berguna yang boleh anda gunakan untuk aktiviti masa. Untuk mengaksesnya, ketuk ikon jam randik di bahagian atas skrin. Jam randik tidak memerlukan persediaan sebelum digunakan, jadi ketik butang Mula untuk memulakannya.

Jam randik membolehkan anda merakam waktu putaran, yang pada dasarnya menghentikan jam randik sebagai titik tertentu, merakam setiap kali anda menghentikan jam randik. Ketuk butang putaran setiap kali anda ingin mencatat masa pusingan, misalnya, ketika seseorang waktu anda menyelesaikan putaran di trek.

Setiap masa pusingan direkodkan di sebelah masa berjalan (mod lanskap) atau di bawahnya (mod potret) Semasa jam randik berjalan, butang Mula adalah butang Jeda, yang boleh anda gunakan untuk menghentikan jam randik buat sementara waktu.

Untuk menetapkan semula jam randik ke sifar, ketuk ikon anak panah bulat. Semasa jam randik dijeda, anda dapat mengetuk butang Kongsi di kanan bawah untuk berkongsi masa dan waktu putaran dengan seseorang, memuat naik ke perkhidmatan awan, atau salah satu daripada banyak pilihan perkongsian.

Terdapat juga banyak aplikasi di Play Store yang menambahkan lebih banyak ciri pada penggera, pemasa, dan jam randik, seperti Jam Alarm Tepat Waktu, Jam Penggera Jam Plus, atau Jam Alarm Percuma Xtreme. Sebilangan aplikasi ini menggabungkan sebahagian atau semua alat ini menjadi satu aplikasi.