Alternatif Terbaik untuk uTorrent pada Windows

Ingat ketika uTorrent hebat? Pelanggan BitTorrent permulaannya sangat ringan dan mengalahkan klien BitTorrent lain yang popular. Tetapi itu lama dahulu, sebelum BitTorrent, Inc. membeli uTorrent dan menjejalkannya penuh dengan iklan crapware dan scammy.

Skru itu. Sama ada anda perlu memuat turun ISO Linux atau ... baik, lakukan apa sahaja yang anda lakukan dengan BitTorrent, anda tidak perlu bersabar dengan apa yang telah uTorrent tentukan. Sebagai gantinya, gunakan klien BitTorrent yang lebih baik.

qBittorrent: uTorrent Sumber Terbuka, Tanpa Sampah

Kami mengesyorkan qBittorrent. Ini bertujuan untuk menjadi "perisian alternatif alternatif untuk uTorrent", jadi ini adalah perkara paling dekat dengan versi bebas sampah dari uTorrent yang akan anda temui.

qBitTorrent berusaha untuk menawarkan ciri yang diinginkan oleh kebanyakan pengguna sambil menggunakan CPU dan memori sesedikit mungkin. Pembangun mengambil jalan tengah - tidak menjejalkan setiap kemungkinan fitur, tetapi juga mengelakkan reka bentuk aplikasi minimum seperti Transmission.

Aplikasi ini merangkumi enjin carian torrent bersepadu, sambungan BitTorrent seperti DHT dan pertukaran rakan sebaya, antara muka web untuk kawalan jauh, keutamaan dan penjadualan, sokongan memuat turun RSS, penapisan IP, dan banyak lagi ciri.

Ia tersedia untuk Windows dan juga Linux, macOS, FreeBSD - malah Haiku dan OS / 2!

Deluge: Pelanggan Berasaskan Pemalam yang Boleh Anda Sesuaikan

Deluge adalah pelanggan BitTorrent sumber terbuka dan lintas platform yang lain. Secara keseluruhan, Deluge dan qBittorrent agak serupa dan mempunyai banyak ciri yang sama. Tetapi, sementara qBittorrent umumnya mengikuti uTorrent, Deluge mempunyai beberapa idea tersendiri.

BERKAITAN: Apakah Sistem Makluman Hak Cipta Baru, dan Bagaimana Pengaruhnya terhadap Anda?

Daripada menjadi pelanggan yang mempunyai ciri, seperti qBittorrent, Deluge bergantung pada sistem pemalam untuk memberi anda ciri canggih yang anda mahukan. Ia bermula sebagai pelanggan yang lebih minimum, dan anda harus menambahkan ciri yang anda mahukan melalui pemalam - seperti sokongan RSS, misalnya.

Deluge dibina dengan seni bina pelayan-pelanggan-klien Deluge dapat berjalan sebagai daemon atau perkhidmatan di latar belakang, sementara antara muka pengguna Deluge dapat menyambung ke layanan latar belakang itu. Ini bermakna anda boleh menjalankan Deluge pada sistem jauh - mungkin pelayan tanpa kepala - dan mengendalikannya melalui Deluge di desktop anda. Tetapi Deluge akan berfungsi seperti aplikasi desktop biasa secara lalai.

Penghantaran: Mengatasi Pelanggan Minimum oleh Masalah Keselamatan

Penghantaran tidak begitu popular di Windows, kebanyakannya dikenali sebagai pelanggan untuk macOS dan Linux. Sebenarnya, ia dipasang secara lalai pada Ubuntu, Fedora, dan pengedaran Linux yang lain. Versi rasmi tidak menyokong Windows, tetapi projek Transmission-Qt Win adalah "binaan Windows tidak rasmi Transmission-Qt" dengan pelbagai tweak, penambahan, dan modifikasi untuk berfungsi lebih baik pada Windows.

Amaran : Sejak penulisan asal artikel ini, Penghantaran mengalami beberapa masalah keselamatan yang serius. Pada bulan Mac 2016, pelayan Transmission dikompromikan dan versi Transmisi Mac rasmi mengandungi ransomware. Projek itu membersihkan semuanya. Pada bulan Ogos 2016, pelayan Transmission sekali lagi dikompromikan dan versi rasmi Transmission Mac mengandungi jenis malware yang berbeza. Itulah dua kompromi utama dalam lima bulan, yang hampir tidak pernah didengar. Ini menunjukkan bahawa ada sesuatu yang salah dengan keselamatan projek Transmisison. Kami mengesyorkan menjauhkan diri dari Transmisi sepenuhnya sehingga projek membersihkan tindakannya.

Penghantaran menggunakan backend libTransmission sendiri. Seperti Deluge, Transmission dapat dijalankan sebagai daemon pada sistem lain. Anda kemudian boleh menggunakan antara muka Transmisi pada desktop anda untuk menguruskan perkhidmatan Transmisi pada komputer lain.

Penghantaran mempunyai antara muka yang berbeza yang tidak akan dikenali oleh pengguna uTorrent. Sebaliknya, ia direka untuk sesederhana dan minimum mungkin. Ia menggunakan banyak tombol dan togol di antara muka klien BitTorrent khas untuk sesuatu yang lebih asas. Ia masih lebih kuat daripada yang pertama kali muncul - anda boleh mengklik dua kali torrent untuk melihat lebih banyak maklumat, memilih fail yang ingin anda muat turun, dan menyesuaikan pilihan lain.

uTorrent 2.2.1: uTorrent Versi Bebas Sampah yang Lama dan Tertinggal

BERKAITAN: Mempertahankan PC Windows Anda Dari Junkware: 5 Garis Pertahanan

Sebilangan orang lebih suka menggunakan uTorrent versi pra-sampah yang lebih lama. uTorrent 2.2.1 nampaknya merupakan versi pilihan lama. Tetapi kami tidak tergila-gila dengan idea ini.

Tentu, anda terus menggunakan uTorrent dan anda tidak perlu risau tentang kemas kini yang cuba memasang perisian sampah ke sistem anda, mengaktifkan iklan menjengkelkan, dan mendorong penambang BitCoin di PC anda. Tetapi uTorrent 2.2.1 dikeluarkan pada tahun 2011. Perisian ini berusia lebih dari lima tahun dan mungkin mengandungi eksploitasi keselamatan yang tidak akan pernah diperbaiki. Ia juga tidak akan diperbarui untuk memuatkan ciri-ciri BitTorrent baru yang dapat mempercepat muat turun anda. Jadi mengapa membuang masa anda apabila anda boleh menggunakan qBittorrent yang serupa dan lebih terkini?

Mungkin masuk akal untuk tetap menggunakan uTorrent 2.2.1 tahun yang lalu, tetapi alternatif moden telah meningkat secara mendadak.

Pasti, terdapat banyak lagi klien BitTorrent untuk Windows, tetapi ini adalah pelanggan kegemaran kami yang tidak akan cuba memasang perisian sampah pada sistem anda. Dengan pengecualian dari uTorrent versi lama, semuanya adalah aplikasi sumber terbuka. Berkat pengembangan yang didorong oleh komuniti, mereka telah menolak godaan untuk membebani klien BitTorrent mereka dengan alat sampah untuk mendapatkan keuntungan yang cepat.