Cara Menyembunyikan Bar Tugas Windows secara automatik

Setiap ruang monitor sangat berharga, terutamanya ruang menegak. Tetapi di Windows 10, bar tugas yang cukup besar menggunakan harta tanah walaupun anda tidak memerlukannya.

Sangat mudah untuk menyembunyikan bar tugas apabila tidak digunakan. Pertama, klik kanan tempat kosong di bar tugas. Menu akan muncul.

Klik pilihan bawah, "Tetapan." (Sekiranya anda menggunakan versi Windows yang lebih lama, anda mungkin perlu mengklik "Preferences" sebagai gantinya; lebih banyak lagi di bawah.) Panel yang sesuai dalam Tetapan akan terbuka.

Anda akan melihat dua pilihan: menyembunyikan bar tugas dalam mod desktop, dan menyembunyikan bar tugas dalam mod tablet. Togol satu atau kedua-dua pilihan ini. Sekiranya anda memilih untuk menyembunyikan bar tugas dalam mod desktop, itu hanya akan muncul jika anda menggerakkan tetikus anda ke bawah layar. Seperti ini:

Sekiranya peranti Windows 10 anda adalah tablet yang boleh dilepas, anda mungkin juga mahu mengaktifkan menyembunyikan bar tugas dalam mod tablet. Apabila anda melakukannya, bar tugas anda hanya akan muncul apabila anda meleret ke atas dari bahagian bawah skrin.

Sekiranya anda menggunakan Windows 7 atau 8, proses ini mungkin kelihatan sedikit berbeza. Apabila anda mengklik kanan bar tugas, anda akan melihat tetingkap yang kelihatan seperti ini:

Tandai "Auto-hide taskbar" dan anda sudah selesai! Bar tugas anda sekarang akan bersembunyi sehingga anda menggerakkan tetikus ke bahagian bawah skrin, seperti yang ditunjukkan di bawah.

Sekiranya bar tugas tidak menyembunyikan secara konsisten, berikut adalah beberapa petua untuk diperbaiki apabila bar tugas tidak akan disembunyikan secara automatik.