Cara Menukar Kad SIM di Telefon Android

Oleh itu, anda mendapat telefon baru, yang bermaksud menukar kad SIM anda dari yang lama ke yang baru. Walaupun kedengarannya agak menakutkan jika anda tidak pernah melakukannya sebelumnya, ia agak mudah. Ini caranya.

Apa itu kad SIM?

Ringkasnya, SIM bermaksud Modul Pengenalan Pelanggan. Inilah yang menghubungkan telefon ke pembawa tertentu dan memberikannya pengecam unik seperti nombor telefon. Dalam istilah yang lebih mudah, kad kecil yang membolehkan telefon anda mendapatkan perkhidmatan dari pembawa.

Terdapat beberapa saiz Kad SIM yang berbeza: SIM Standard, SIM Mikro, dan Nano SIM, masing-masing secara progresif lebih kecil daripada yang sebelumnya. Walaupun ketiga-tiganya masih digunakan dalam pelbagai telefon, Nano SIM menjadi pilihan paling popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Kredit Gambar: justyle / shutterstock.com

Satu Perkataan pada Saiz Kad SIM

Sebelum kita mengetahui cara menukar Kad SIM anda, kami ingin menyentuh mengenai saiz kad SIM dan keserasian telefon.

Seperti yang kami sebutkan sebelumnya, ada tiga ukuran. Tetapi ada juga penyesuai yang tersedia, walaupun hanya berfungsi sehala (menukar kad yang lebih kecil agar sesuai dengan dulang yang lebih besar).

Oleh itu, jika telefon semasa anda menggunakan SIM Nano, dan telefon baru anda menggunakan SIM Mikro, maka anda boleh mengambil beberapa penyesuai dan menggunakan kad yang sama tanpa masalah.

Catatan : Pembawa anda mungkin menyediakan penyesuai SIM secara percuma.

Cara Menukar Kad SIM Anda

Pada telefon Android, anda biasanya dapat menemui slot kad SIM di salah satu dari dua tempat: di bawah (atau di sekitar) bateri atau di dulang khas di sepanjang sisi telefon.

Cara Mengganti SIM Yang Ditemui Di Bawah Plat Belakang

Sekiranya telefon anda mempunyai plat belakang yang boleh ditanggalkan atau bateri yang boleh diganti oleh pengguna, maka kemungkinan slot SIM adalah tempat di bawah plat belakang itu.

Untuk telefon ini, pertama-tama anda perlu mencabut belakang dan mencari dulang kecil. Kadang kala ia akan dilabel — terutama pada telefon yang mempunyai lebih dari satu slot SIM. Bagaimanapun, ia akan kelihatan seperti ini:

Terdapat beberapa jenis slot khusus ini. Sekiranya telefon mempunyai bateri yang boleh ditanggalkan, anda sering kali perlu menarik bateri dan hanya memasukkan kad SIM ke dalam slot.

Pada masa lain, dulang SIM mungkin mempunyai sedikit "pintu" di atasnya. Sekiranya ada, geser pintu itu ke arah engsel, kemudian angkat. Jatuhkan kad SIM di tempatnya dan kemudian tutup pintu. Perhatikan takik yang sepadan dengan kad SIM di sudut bawah telefon tertentu ini.

Terlepas dari jenis dulang SIM mana yang dimiliki oleh ponsel anda, anda dapat menghidupkan kembali dan menghidupkan kembali ponsel (jika anda terpaksa mematikannya untuk mengeluarkan bateri).

Cara Mengganti SIM Di Tepi Telefon

Sekiranya telefon anda tidak mempunyai bahagian belakang yang boleh ditanggalkan, maka anda perlu memeriksa tepi luar telefon untuk mencari dulang SIM. Ini adalah teluk kecil dengan lubang kecil di satu sisi, seperti pada gambar berikut.

Untuk mengeluarkannya, anda memerlukan alat penyingkiran SIM. Sebilangan besar telefon dilengkapi dengan satu di dalam kotak, dan anda boleh membelinya dengan harga yang sangat murah, tetapi anda juga boleh menggunakan klip kertas kecil dalam keadaan darurat.

Untuk mengeluarkan baki kad SIM, geser alat pelepas ke dalam lubang dan tekan. Baki boleh dikeluarkan dengan mudah, atau anda mungkin harus menolak dengan sedikit kekuatan. Sama ada cara, ia perlu pop keluar tanpa  tan tekanan. Selepas ia keluar sedikit, tariknya sepanjang jalan.

Apabila baki keluar, keluarkan SIM lama (jika ada) dan lepaskan SIM baru di tempatnya - baki tidak berbunyi agar sesuai dengan kad (atau sebaliknya), jadi anda tidak boleh memasukkannya ke belakang .

Cukup masukkan kembali dulang dengan cara keluar (sekali lagi, anda tidak boleh memasukkannya ke belakang jadi jangan risau), dan anda boleh pergi. Tiada apa-apa!