Cara Menambah Perpustakaan Muzik Anda ke Steam dan Menggunakan Pemain Muzik Steam

Pemain Muzik Steam membolehkan anda menambahkan fail MP3 yang tersimpan di komputer anda ke perpustakaan muzik tempatan dan memainkannya semula - di dalam atau di luar permainan, dengan alat kawalan atau papan kekunci dan tetikus. Ini sangat berguna pada Mesin Uap atau PC permainan ruang tamu dalam Big Picture Mode.

Ini berfungsi di Steam pada Windows, Mac, Linux, dan Steam OS. Anda boleh menambahkan muzik dan memainkannya semula dari antara muka desktop, atau melalui Mod Gambar Besar.

Tambahkan Pustaka Muzik Anda Dari Desktop

BERKAITAN: Cara Membuat PC Gaming Windows Anda Secara automatik Boot ke Mode Gambar Besar (Seperti Mesin Steam)

Untuk memulakan, klik menu "Steam" di Steam dan pilih "Tetapan". Klik ke tab "Muzik" di tetingkap Tetapan.

Klik butang "Tambah" dan tambahkan satu atau lebih direktori di PC anda yang mengandungi fail muzik. Secara lalai, Steam secara automatik mengimbas direktori sendiri untuk runut bunyi dan direktori "Muzik" akaun pengguna anda. Klik "Scan Now" untuk meminta Steam mengesan muzik semasa anda selesai.

Sekiranya anda kerap menambahkan fail muzik baru ke perpustakaan anda, klik kotak centang "Pindai pada Permulaan" dan Steam akan secara automatik mengimbas pustaka anda untuk muzik baru semasa anda memuatkannya. Anda mesti melancarkan semula Steam dengan pilihan tersebut diaktifkan atau mengunjungi tetingkap ini dan klik "Imbas Sekarang" untuk mencari muzik baru.

Anda juga boleh menyesuaikan pilihan lain dari tetingkap ini. Contohnya, anda boleh meminta Steam menjeda muzik secara automatik semasa anda memulakan aplikasi, dan mengawal sama ada muzik itu dijeda secara automatik semasa anda bersembang suara di Steam. Anda juga dapat memilih apakah anda ingin melihat pemberitahuan ketika trek berubah.

Mainkan Muzik Dari Desktop

Untuk melihat perpustakaan muzik anda, anda dapat mengunjungi tab "Perpustakaan" di Steam, klik label di sebelah kanan kotak carian anda, dan pilih "Muzik" untuk melihat perpustakaan muzik anda dan bukannya perpustakaan permainan anda. Anda juga hanya boleh klik Lihat> Perincian muzik untuk melihat perpustakaan muzik anda.

Sekiranya anda mempunyai beberapa permainan yang merangkumi runut bunyi, anda mungkin dapat melihat muzik di sini walaupun anda belum menyediakan muzik anda sendiri.

Mula memainkan muzik kembali dari perpustakaan anda dan pemain muzik akan muncul. Anda juga boleh memilih View> Music player untuk membukanya.

Sudah tentu, ciri ini sangat berguna kerana anda dapat mengawal main balik muzik dari dalam permainan tanpa Alt + Tabbing. Lagipun, Alt + Tab boleh menyebabkan masalah dengan banyak permainan.

Untuk melakukan ini, buka tindanan Steam dalam permainan. Jalan pintas lalai untuk ini adalah Shift + Tab. Anda dapat menyesuaikan jalan pintas dari dalam Steam dengan mengklik Steam> Tetapan, memilih "Dalam Permainan" di tetingkap Tetapan, dan memberikan jalan pintas baru di sini.

Di bahagian bawah skrin, anda akan melihat pautan "Muzik". Ini akan membuka pemain muzik dalam overlay dan membolehkan anda mengawal main balik. Cukup tekan pintasan overlay sekali lagi - Shift + Tab secara lalai - untuk menutup overlay dengan cepat dan kembali ke permainan.

Tambahkan Pustaka Muzik Anda Dari Mod Gambar Besar

Anda boleh melakukan perkara yang sama dari dalam Mod Gambar Besar. Tetapan ini dikongsi, jadi jika anda sudah menyiapkannya di desktop, anda tidak perlu mengaturnya secara berasingan dalam Mode Gambar Besar.

Namun, jika anda mempunyai Mesin Uap atau PC ruang tamu yang menjalankan Steam, Mod Gambar Besar akan membolehkan anda menyiapkan ciri ini dan mengawal main balik hanya dengan alat kawalan.

Dalam Mod Gambar Besar - lancarkan dengan mengklik ikon pengawal di sudut kanan atas desktop jika anda berada dalam mod desktop - gunakan pengawal atau tetikus anda untuk memilih ikon tetapan berbentuk roda gigi di sudut kanan atas skrin.

Pilih "Muzik" di bawah Audio pada skrin Tetapan.

Skrin ini memberikan pilihan yang sama untuk mengkonfigurasi perpustakaan muzik anda. Untuk menambahkan folder baru yang mengandungi muzik, pilih "Siapkan perpustakaan muzik" dan tambahkan folder dalam dialog yang muncul.

Sekiranya anda mempunyai Mesin Steam dan anda tidak mahu mengacaukan sistem fail, anda seharusnya dapat memasukkan muzik pada pemacu denyar USB atau cakera keras luaran dan memasangkannya ke Mesin Uap anda. Kemudian, pilih pemacu dari tetingkap ini. Ini tentu berfungsi di mana-mana komputer untuk membolehkan akses ke muzik yang tersimpan pada pemacu yang boleh ditanggalkan.

Mainkan Muzik Dari Mod Gambar Besar

Pemain Muzik berfungsi sama dalam Mod Gambar Besar. Untuk mengaksesnya, kunjungi bahagian "Perpustakaan" dan pilih kategori "Muzik Tempatan" di sebelah kiri.

Anda akan melihat senarai gaya thumbnail semua album yang tersedia di PC anda. Pilih album dan anda akan dapat memainkan keseluruhan album atau satu lagu daripadanya.

Apabila anda melakukannya, Pemain Muzik Steam akan muncul. Semasa anda bermain muzik, akan ada butang nota muzik di sudut kanan atas skrin utama yang membolehkan anda menarik pemain muzik dengan cepat.

Semasa dalam permainan, anda dapat menarik Steam Overlay - menggunakan pintasan papan kekunci, dengan menekan butang Steam pada Steam Controller, atau dengan menekan butang Xbox di tengah Xbox Controller. Anda akan melihat kotak "Sekarang Bermain" dengan muzik yang sedang dimainkan. Pilih untuk membuka pemain muzik.

Ciri ini agak asas, tetapi Valve dapat memperbaikinya pada masa akan datang. Kemungkinan merangkumi penyatuan dengan Spotify, Pandora, dan perkhidmatan streaming muzik lain. Valve diharapkan dapat menambahkan sokongan untuk lebih daripada sekadar MP3 pada masa akan datang.