Cara Mengeksport Kenalan Apple iCloud dan iPhone ke Windows 10

Berkongsi kenalan antara iPhone dan Mac anda adalah mudah, kerana kedua-dua peranti diselaraskan di awan Apple. Tetapi adakah anda tahu bahawa anda juga boleh berkongsi kenalan iPhone anda dengan PC Windows 10? Kami akan memandu anda melaluinya!

Untuk panduan ini, kami tidak menggunakan alat pihak ketiga yang dikembangkan khusus untuk mengeksport kenalan. Sebagai gantinya, kami akan menunjukkan dua kaedah yang tersedia di iPhone dan Windows 10. Kaedah pertama melibatkan perkhidmatan iCloud Apple, yang merupakan pilihan yang lebih baik jika anda perlu mengeksport lebih daripada satu kenalan.

Kaedah kedua bergantung pada e-mel. Anda tidak memerlukan klien e-mel tertentu - Gmail, Yahoo, iCloud, Outlook, dan sebagainya, semuanya berfungsi dengan baik. Kami akan menunjukkan cara mendapatkan dan memuat turun kenalan melalui aplikasi Windows 10 Mail.

Eksport Kenalan melalui iCloud

Untuk menggunakan kaedah ini, kenalan anda mesti diselaraskan dengan iCloud. Ini adalah kaedah terbaik untuk mengeksport kenalan secara pukal.

Untuk memulakan, buka aplikasi "Tetapan" di iPhone anda. Lokasinya di telefon anda mungkin berbeza daripada yang ditunjukkan di bawah; gunakan Pencarian Spotlight jika anda tidak dapat mengesannya.

Dalam aplikasi "Tetapan", ketuk nama Anda di bahagian atas layar, dan kemudian ketuk "iCloud" pada layar berikut.

Sahkan bahawa "Kenalan" diaktifkan-hijau (hijau) dan menyegerakkan ke awan. Sekiranya tidak, ketik togol untuk mengaktifkannya dan segerakkan kenalan anda.

Seterusnya, buka penyemak imbas di PC Windows 10 anda dan log masuk ke laman web iCloud dengan ID Apple anda. Klik "Kenalan."

Pilih kenalan pada skrin berikut. Sekiranya anda hanya mahu mengeksport satu kenalan, klik ikon roda gigi di sudut kiri bawah, dan kemudian pilih "Eksport vCard" di menu pop-up.

Sekiranya anda ingin mengeksport berbilang kenalan, klik satu nama terlebih dahulu. Kemudian, letakkan kursor tetikus anda di atas kenalan terakhir yang ingin anda eksport, tekan dan tahan kekunci Shift, dan kemudian klik kenalan terakhir. Klik ikon gear, dan kemudian pilih "Export vCard" di menu pop-up.

Secara lalai, fail VCF memuat turun ke folder "Muat turun" pada PC anda. Klik kanan fail dan pilih "Buka" di menu pop-up.

Seterusnya, pilih di mana anda mahu memasang kenalan anda. Pilihan anda merangkumi Outlook, aplikasi Orang, dan Kenalan Windows. Setelah anda membuat pilihan, klik "OK" untuk mengimport kenalan anda.

Eksport melalui Aplikasi Kenalan

Kaedah ini menghantar kenalan anda ke PC Windows 10 anda melalui e-mel. Kelemahan utama adalah, anda hanya boleh mengeksport satu kenalan pada satu masa.

Ketuk "Kenalan" di iPhone anda untuk membuka aplikasi "Kenalan" (mungkin berada di lokasi yang berbeda di telepon anda daripada yang ditunjukkan di bawah).

Seterusnya, ketik kenalan yang ingin anda eksport. Setelah butiran dimuat, ketuk "Kongsi Kenalan."

Ketuk aplikasi e-mel di menu pop timbul yang muncul untuk menghantar kenalan ke PC Windows 10 anda. Isi butiran e-mel, dan kemudian hantarkan kepada anda sendiri.

Apabila anda menerima e-mel pada PC Windows 10 anda, klik kanan lampiran VCF, dan kemudian klik "Buka" pada menu pop-up. Sekali lagi, pilihan anda ialah Outlook, aplikasi People, dan Windows Contacts.

Ulangi langkah-langkah ini untuk setiap kenalan tambahan yang ingin anda import ke Windows 10.