Roku mana yang harus saya beli? Express vs Stick vs Stick + vs. Ultra

Oleh itu, anda telah memutuskan bahawa anda mahukan Roku, tetapi terdapat banyak pilihan. Pada masa ini terdapat lima model yang berbeza (tidak termasuk TV penuh dengan built-in Roku), dan sama sekali tidak jelas apa perbezaan antara mereka. Yang manakah anda mahu?

BERKAITAN: Saluran Video Percuma Terbaik untuk Roku Anda

Baiklah, untuk memulakan, tidak ada pilihan yang buruk: setiap peranti Roku dapat mengalirkan Netflix, Hulu, dan ribuan saluran lain dalam HD penuh, belum lagi beberapa saluran video percuma yang hebat. Ketika anda mendapat pilihan lain, seperti streaming 4K dan sambungan berwayar, modelnya berbeza.

Berikut adalah ringkasan ringkas mengenai peranti terkini yang ditawarkan oleh Roku, mulai Oktober 2017:

 • Roku Express, $ 30 . Ini adalah pilihan paling murah, dan mungkin cukup baik untuk kebanyakan pengguna.
 • Roku Express +, $ 40 . Ini sama dengan Express, tetapi dilengkapi dengan kabel A / V untuk digunakan dengan TV lama yang tidak mempunyai port HDMI. Hanya dijual di Wal-Mart.
 • Roku Streaming Stick, $ 50 . Ini adalah Roku dalam faktor bentuk batang HDMI, lengkap dengan alat carian suara.
 • Roku Streaming Stick +, $ 70 . Ini adalah Roku termurah untuk menawarkan keserasian 4K dan HDR, dan berfungsi dengan Wi-Fi pada jarak yang lebih lama berkat penerima berkuasa USB.
 • Roku Ultra, $ 100 . Ini adalah satu-satunya Roku semasa dengan kad microSD. Ia juga menawarkan carian suara dari jauh, dan sambungan ethernet.

Itu hanya gambaran keseluruhan ringkas. Mari selami barisan Roku yang lengkap, bermula dengan Roku Express dan teruskan menaikkan skala harga hingga ke Ultra. Pilihan yang lebih mahal merangkumi setiap ciri yang ditawarkan oleh model yang lebih murah, jadi saya hanya akan menyenaraikan ciri-ciri baru ketika saya berusaha mengikut rentak. Nasihat kami: beli model termurah dengan semua ciri yang anda minati.

Roku Express $ 30: Pilihan Termurah

Roku Express adalah peranti penstriman paling berpatutan di pasaran. Sekiranya anda hanya ingin menonton perkhidmatan yang sudah anda bayar, dan tidak mementingkan spesifikasi, ini adalah model untuk anda. Inilah maklumat ringkas mengenai ciri-ciri yang ditawarkan:

 • Sokongan untuk video HD penuh (1080p)
 • Menyambung melalui HDMI
 • Dolby Audio melalui HDMI
 • Kesambungan Wi-Fi asas (tanpa MIMO)
 • Pencerminan skrin untuk peranti Android dan Windows
 • Carian suara dan pendengaran peribadi menggunakan aplikasi mudah alih Roku (tetapi tidak menggunakan alat kawalan jauh)

Ini tulang belikat, tetapi ia berfungsi. Sekiranya ini yang anda mahukan, sama sekali tidak ada alasan untuk membayar lebih daripada $ 30, yang (bukan secara kebetulan) lebih murah $ 5 daripada Chromecast.

Sekiranya anda memiliki Roku Express versi 2016, anda mungkin tidak perlu membeli yang baru; ini lebih kurang sama dengan peranti tahun lalu tetapi dengan pemproses yang lebih pantas.

Dengan harga $ 10, lebih banyak anda boleh mendapatkan Roku Express +, yang hanya dijual di Wal-Mart. Express + berfungsi dengan televisyen lama tanpa HDMI, berkat kabel A / V yang disertakan. Express + sebaliknya sama dengan Express.

Stok Streaming Roku $ 50: Lebih Banyak Kuasa untuk Wang Lebih Sedikit

Sangat mudah untuk mengelirukan Roku Streaming Stick dengan Roku Express, tetapi terdapat beberapa perbezaan utama. Untuk satu perkara, terdapat faktor bentuk: Express disambungkan terus ke port HDMI anda, sedangkan Express disambungkan menggunakan kabel. Dan terdapat beberapa lagi ciri di sini yang tidak ditawarkan oleh Express:

BERKAITAN: Apa itu MU-MIMO, dan Adakah Saya Memerlukannya di Router Saya?

 • Sambungan wayarles MIMO dwi-jalur 802.11ac. Ini terkini dalam teknologi tanpa wayar, tetapi hanya penting jika anda mempunyai penghala 802.11ac.
 • Pencarian suara melalui Roku Remote, cara terpantas untuk mencari rancangan mana yang menjadi perkhidmatan.
 • Alat kawalan jauh juga dapat menghidupkan TV anda dan menyesuaikan kelantangan TV anda.
 • Dikuasakan oleh pemproses quad-core.

Secara keseluruhannya lebih hebat daripada Express, dan Pencarian Suara sahaja mungkin bernilai peningkatan $ 20. Ini juga merupakan peningkatan besar daripada versi Streaming Stick 2016, berkat kemampuan MIMO dan carian suara di Roku Remote, yang keduanya eksklusif untuk model yang lebih mahal tahun lalu.

Stok Streaming Roku $ 70: Roku Termurah untuk Menyokong 4K dan HDR

Sekiranya anda mempunyai TV 4K, dan ingin menonton kandungan 4K, Roku Streaming Stick + ini adalah Roku kelas bawah sejauh yang anda bimbangkan. Express dan Streaming Stick biasa tidak menyokong 4K atau HDR; yang ini.

BERKAITAN: Apa itu 802.11ac, dan Adakah Saya Memerlukannya?

 • Keserasian 4K Ultra HD dan HDR.
 • Julat wayarles yang lebih baik, terima kasih kepada penerima wayarles yang disertakan. Anda memerlukan port USB untuk menghidupkan penerima ini.

Penerima wayarles agak malang, kerana ia menjadikan pelekat yang rapi sedikit tidak berat sebelah, tetapi mungkin diperlukan untuk menyokong jenis lebar jalur 4K yang diperlukan.

Streaming Stick + pada dasarnya menggantikan Roku Premier 2016. Faktor bentuknya sama sekali berbeza, tetapi ia mempunyai keupayaan 4K dan HDR yang sama dengan harga $ 10 kurang.

Roku Ultra $ 100: Semua Lonceng dan Wisel

BERKAITAN: Apakah Port Audio Optik, dan Bilakah Saya Perlu Menggunakannya?

Pada harga $ 100, Roku Ultra berharga $ 80 lebih rendah daripada Apple TV serasi 4K termurah. Masih, adakah ia layak dibayar? Inilah yang ditawarkannya melalui Streaming Stick +:

 • Titik ethernet, untuk sambungan Internet berwayar. Sekiranya anda ingin melakukan streaming kandungan 4K secara berkala, ini sangat digalakkan.
 • Sokongan 4K sehingga 60 bingkai sesaat.
 • Port microSD, yang dikatakan oleh Roku dapat "membantu mempercepat masa muat saluran streaming."
 • Port USB, supaya anda dapat memainkan media dari cakera keras luaran.
 • Alat kawalan jauh menyertakan bicu fon kepala untuk mendengar secara peribadi.
 • Beberapa earbud murah disertakan, sekiranya anda tidak memiliki fon kepala pada masa ini.
 • Menawarkan mod mendengar malam, supaya letupan tidak mengejutkan keluarga anda.
 • Alat kawalan jauh boleh mengeluarkan suara sehingga anda dapat menemuinya.

BERKAITAN: Kehilangan Jauh Roku Anda? Ia Boleh Membuat Suara Sehingga Anda Menemuinya

Jack fon kepala adalah tambahan yang bagus untuk alat kawalan jauh, dan ciri jarak jauh yang hilang benar-benar kemas, tetapi port ethernet adalah sebab terbesar anda membeli model ini berbanding yang lain. Tanpa wayar menjadi lebih baik sepanjang masa, tetapi tidak ada yang boleh dipercayai seperti sambungan berwayar untuk streaming video 4K.

Ultra 2017 adalah $ 30 lebih murah daripada model 2016, tetapi tidak menawarkan port audio optik (S / PDIF). Sekiranya anda mahukan ciri itu, anda perlu membeli TV Roku atau mencari model tahun lalu untuk dijual di suatu tempat.

Tapi Serius, Roku Mana Yang Harus Saya Beli?

Masih tidak pasti yang mana satu yang harus anda beli? Kami akan mengulangi nasihat kami dari bahagian atas artikel: beli peranti termurah dengan setiap ciri yang anda minati. Sekiranya anda tidak mementingkan 4K, mungkin tidak ada sebab untuk membeli sesuatu yang lebih mahal daripada Streaming Stick. Sekiranya anda mahukan video 4K dengan sokongan HDR, Premier + adalah pembelian terbaik di sini. Pada akhirnya, model mana yang sesuai untuk anda bergantung pada ciri mana yang anda mahukan.

BERKAITAN: TV Pintar Bodoh: Mengapa Anda Tidak Mahu TV Pintar

Perlu diingat bahawa terdapat juga pelbagai TV di pasaran sekarang dengan perisian Roku dimasukkan ke dalamnya. Dasar kami: TV pintar adalah bodoh. Kecuali anda sudah ingin membeli salah satu TV tersebut kerana anda menyukai kualiti dan harga gambar, dapatkan TV bodoh lama biasa dan beli Roku, yang boleh anda ganti dengan mudah kemudian tanpa perlu membeli TV baru.