Cara Mengatur Desktop Windows Anda yang Tidak Beratur (Dan Tetap Melakukannya)

Desktop adalah tempat yang sesuai untuk menyimpan fail dan jalan pintas program, tetapi cepat tidak kemas. Inilah cara merapikan desktop sehingga anda dapat dengan cepat mencari semua yang anda cari — dan memastikannya tetap baik dan teratur.

Sembunyikan Semua Ikon Desktop Anda

Sekiranya anda tidak banyak menggunakan desktop anda, tetapi program terus memberikan jalan pintas padanya, berikut adalah penyelesaian pantas: Sembunyikan semuanya untuk mendapatkan desktop yang bersih.

Untuk menghidupkan atau mematikan ikon desktop, klik kanan desktop anda dan pilih Lihat> Tunjukkan Ikon Desktop. Desktop anda akan kelihatan kosong.

Untuk melihat ikon desktop anda sekali lagi, klik sekali lagi pilihan "Tunjukkan Ikon Desktop". Atau, anda boleh membuka tetingkap Penjelajah Fail atau Penjelajah Windows dan klik folder "Desktop" untuk melihat kandungan desktop anda di tetingkap penyemak imbas fail standard.

Itu pilihan nuklear, tentu saja. Sekiranya anda suka menyimpan fail dan jalan pintas program di desktop anda, anda tidak mahu menyembunyikan semuanya.

Susun Ikon Desktop Anda dengan Pantas

Untuk organisasi yang cepat, anda dapat mengklik kanan desktop anda dan memilih pilihan di menu "Urutkan Menurut". Sebagai contoh, pilih "Nama" untuk menyusun fail mengikut abjad atau "Tarikh Diubah suai" untuk menyusunnya mengikut kronologi. Ini memudahkan anda mencari apa yang anda cari jika desktop anda sangat tidak kemas.

Anda juga dapat menggunakan pilihan di bawah menu "Lihat" untuk memilih ukuran ikon desktop Anda dan memutuskan apakah ikon tersebut sejajar dengan grid. Sekiranya anda tidak mencentang "Atur Ikon Auto", anda boleh menyeret dan melepaskan ikon di mana sahaja yang anda mahukan. Sekiranya pilihan ini diaktifkan, ikon akan selalu dikelompokkan, satu demi satu.

Pilihan ini boleh membantu, tetapi mereka bukan pengganti untuk benar-benar menjinakkan kekacauan.

Susun Fail dan Pintasan Anda ke Folder

Pertimbangkan untuk menggunakan folder untuk memastikan desktop anda tersusun. Untuk membuat folder, klik kanan desktop, pilih Baru> Folder, dan beri nama folder itu. Seret dan lepaskan item dari desktop ke folder. Anda boleh mengklik dua kali folder di desktop untuk membukanya, jadi memerlukan beberapa klik lagi untuk membuka fail anda — tetapi masih mudah dijumpai.

Contohnya, anda mungkin mempunyai folder berasingan untuk foto dan dokumen anda, atau menyimpan fail yang berkaitan dengan satu projek dalam foldernya sendiri. Dan ya, anda juga boleh menyeret dan melepaskan pintasan program ke folder.

Sekiranya anda ingin membersihkan desktop dengan cepat, anda boleh memilih semua yang ada di desktop anda dan kemudian seret dan lepaskan ke dalam folder. Anda kemudian boleh memindahkan item kembali ke desktop anda kerana anda memerlukannya.

Gunakan Desktop sebagai Kawasan Kerja Sementara

Desktop berfungsi dengan baik sebagai ruang kerja, memberi anda tempat yang sesuai untuk menyimpan fail yang sedang anda gunakan sekarang. Contohnya, anda mungkin menyimpan hamparan yang sedang anda kerjakan, dokumen yang telah anda pindai, foto yang baru saja anda ambil, atau perkara yang baru anda muat turun di desktop anda.

Untuk memastikan desktop berguna untuk tugas ini dan mencegahnya terlalu berantakan, cubalah menyimpan fail di desktop anda selama anda memerlukannya. Apabila anda selesai dengan projek atau tugas, pindahkan fail yang berkaitan ke folder lain seperti folder Dokumen atau Foto utama anda — atau bahkan membuangnya dalam folder di desktop anda.

Dengan kata lain, perlakukan desktop seperti anda harus menggunakan desktop atau kaunter fizikal — letakkan barang di atasnya semasa anda menggunakannya, dan kosongkan kemudian daripada membiarkannya menumpuk.

Masukkan Pintasan di Menu Mula dan Bar Tugas Anda

Program sering menambahkan pintasan ke desktop anda semasa anda memasangnya, yang menjadikan desktop anda semakin berantakan dari masa ke masa.

Cuba letakkan jalan pintas program di tempat lain, seperti pada bar tugas anda atau di menu Mula anda. Untuk menyematkan jalan pintas program ke bar tugas anda, klik kanan dan pilih "Pin ke Taskbar." Itu akan selalu muncul sebagai ikon di bar tugas anda, dan anda boleh menyeret ikon ke kiri atau kanan untuk meletakkannya.

Untuk mendapatkan lebih banyak ruang untuk ikon di bar tugas anda, anda boleh membuang beberapa perkara untuk mengosongkan ruang. Contohnya, untuk menyembunyikan kotak carian Cortana pada Windows 10, klik kanan bar tugas anda dan pilih Cortana> Tersembunyi. Anda juga boleh mengklik Cortana> Tunjukkan Ikon Cortana, yang akan menjadikan Cortana menjadi ikon bar tugas standard dan bukannya kotak carian besar.

Anda juga boleh meletakkan jalan pintas di menu Mula anda. Untuk melakukannya, klik kanan jalan pintas dan pilih "Pin to Start." Pada Windows 10, ia akan muncul sebagai jubin di sebelah kanan menu Mula anda. Pada Windows 7, ia akan muncul sebagai jalan pintas di sebelah kiri menu permulaan anda.

Anda juga dapat menyematkan aplikasi langsung dari menu Mula — klik kanan jalan pintas di daftar semua aplikasi di menu Mula dan pilih "Pin untuk Mula," atau seret ikon ke kawasan aplikasi yang disematkan.

Pada Windows 10, anda boleh menyeret dan melepaskan pintasan aplikasi yang disematkan di menu Mula anda untuk mengaturnya ke dalam kumpulan, dan klik tajuk pada bahagian atas kumpulan untuk memberikannya nama. Sebagai contoh, anda boleh membuat kumpulan "Work" dengan jalan pintas ke aplikasi yang anda gunakan untuk bekerja atau kumpulan "Games" yang berisi jalan pintas untuk permainan anda.

Juga, jika anda menggunakan Windows 10, anda dapat melepaskan semua aplikasi yang disematkan Microsoft di sana untuk menjadikan menu Mula menjadi milik anda. Jangan lepaskan sebarang pintasan yang tidak anda gunakan.

BERKAITAN: 10 Cara untuk Menyesuaikan Menu Mula Windows 10

Setelah anda memindahkan semua jalan pintas yang anda inginkan ke bar tugas dan menu Mula, anda boleh menghapusnya dari desktop anda seperti memadamkan fail apa pun — atau memindahkannya ke folder.

Sekiranya anda tidak sengaja memotong jalan pintas dan menginginkannya kembali pada desktop anda, buka menu Mula anda dan cari jalan pintas dalam senarai semua aplikasi yang anda pasang. Seret dan lepaskan jalan pintas ke desktop anda.

Pasang Pagar

Sekiranya anda suka menyimpan fail dan jalan pintas aplikasi di desktop anda, berikan Stardock's Fences. Utiliti ini membuat segi empat tepat (“pagar”) di desktop anda. Anda boleh membuat seberapa banyak pagar yang anda mahukan, menamakannya, dan memberikan warna yang berbeza kepadanya. Pindahkan fail, folder, dan jalan pintas masuk dan keluar dari pagar ini dengan seret dan lepas. Anda juga boleh mengubah saiznya. Sekiranya anda membuat pagar terlalu kecil untuk semua yang anda letakkan di dalamnya, pagar itu akan memperoleh bar tatal yang boleh anda gunakan untuk menatal kandungannya. Anda bahkan boleh "menggulung" pagar untuk menyembunyikan semua isinya buat sementara waktu.

Pagar menambah ciri organisasi yang sangat diperlukan pada desktop Windows. Anda bahkan boleh mengkonfigurasi peraturan di Pagar untuk secara automatik meletakkan fail ke dalam pagar yang sesuai ketika anda meletakkannya di desktop anda. Contohnya, anda boleh membuat peraturan yang secara automatik memasukkan fail gambar ke pagar Foto. Ini berfungsi sama dengan ciri Stacks yang ditambahkan oleh Apple ke macOS Mojave.

Pagar berharga $ 10, tetapi ada percubaan percuma selama 30 hari yang boleh anda mainkan. Sekiranya anda mendapati Pagar berguna selepas 30 hari itu, ia adalah berbaloi untuk dibeli.

Pagar juga menambah dua ciri kecil lain yang kemas. Pertama, anda boleh mengklik dua kali ruang terbuka di desktop anda untuk menyembunyikan semua pagar dan ikon yang terdapat di dalamnya. Klik dua kali cepat membawa mereka semua kembali, jadi ini adalah keseimbangan yang baik antara mempunyai desktop yang bersih dan satu dengan semua ikon yang anda gemari di sana.

Perkara yang menarik ialah pagar selalu mengingati kedudukannya di desktop anda. Sekiranya anda pernah bermain permainan (atau log masuk ke PC anda dari jauh) dan mempunyai resolusi monitor anda berubah pada anda, anda tahu bahawa itu boleh mengganggu ikon di desktop anda. Dengan ikon anda di pagar, anda tidak perlu risau. Mereka tinggal di tempat anda meletakkannya.

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Tumpukan Desktop Gaya MoOS macOS pada Windows

Sebilangan orang tidak setuju menyimpan fail di desktop sama sekali, tetapi tidak ada rasa malu dalam menggunakan desktop jika itu sesuai untuk anda. Itulah yang sebenarnya, Pastikan komputer anda tetap teratur, atau anda akan menghadapi masalah untuk mencari semua yang anda perlukan.