Cara Melumpuhkan Putaran Auto Skrin pada Windows 10

Windows 10 dapat memutar paparan anda secara automatik jika anda mempunyai PC atau tablet yang boleh ditukar — sama seperti telefon pintar anda. Anda boleh mengunci putaran skrin di tempatnya, jika anda mahu.

Putaran skrin automatik hanya tersedia pada peranti dengan pecutan terpasang. Windows menggunakan komponen perkakasan ini untuk menentukan orientasi fizikal skrin semasa.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Putaran

Pusat Tindakan mempunyai jubin tindakan pantas yang menghidupkan atau mematikan putaran automatik. Untuk membukanya, klik ikon pemberitahuan pada bar tugas di sudut kanan bawah skrin anda, atau tekan Windows + A.

Klik atau ketuk jubin "Kunci Putaran" di bahagian bawah panel Pusat Tindakan untuk mengaktifkan Kunci Putaran. Ini menghalang skrin anda berputar secara automatik dan mengunci skrin anda dalam orientasi semasa.

Rotation Lock diaktifkan semasa jubin diserlahkan, dan dilumpuhkan semasa gelap.

Sekiranya anda tidak melihat jubin ini, peranti anda mungkin tidak menyokong putaran skrin automatik. Ada kemungkinan bahawa dalam menyesuaikan Pusat Tindakan, anda membuang jubin itu dan perlu menambahkannya semula.

Anda juga boleh menukar Rotation Lock dari aplikasi Tetapan. Untuk melakukannya, pergi ke Tetapan> Sistem> Paparan. Tatal ke bawah untuk mencari gelangsar "Kunci Putaran" dan tetapkan ke kedudukan "Hidup". Alihkannya ke "Mati" untuk mematikan kunci Putaran dan mengaktifkan putaran skrin automatik.

Mengapa Kunci Putaran Kelabu?

Dalam beberapa kes, jubin tindakan cepat "Kunci Rotasi" dan pengalih "Kunci Rotasi" di aplikasi Tetapan mungkin tampak kelabu.

Sekiranya anda mempunyai PC yang boleh ditukar, ini berlaku semasa peranti anda dalam mod komputer riba. Contohnya, jika anda mempunyai komputer riba dengan engsel 360 darjah, kunci putaran akan berwarna kelabu ketika berada dalam mod komputer riba biasa. Sekiranya anda mempunyai peranti dengan layar yang dapat ditanggalkan, kunci putaran akan berwarna kelabu semasa skrin disambungkan ke papan kekunci. Ini kerana, dalam mod komputer riba standard, skrin tidak akan berputar secara automatik.

Apabila anda mengubah peranti anda ke mod tablet — contohnya, dengan memutar layarnya kembali ke peranti dengan engsel 360 darjah, atau memutuskan skrin dari papan kekunci — putaran automatik akan diaktifkan dan pilihan Kunci Putaran akan menjadi ada.

Sekiranya Kunci Putaran tetap berwarna kelabu walaupun peranti anda berada dalam mod tablet dan layar berputar secara automatik, cuba reboot PC anda. Ini mungkin pepijat.