Mengapa NVIDIA Menyimpan Gigabait Fail Pemasang pada Pemacu Keras Anda?

Sekiranya anda seorang pemain permainan (atau hanya pengguna PC) dengan grafik NVIDIA, pemacu NVIDIA mungkin akan membuang gigabait simpanan pada cakera keras anda. NVIDIA meninggalkan fail pemasang lama yang disimpan di dalam cakera keras anda sehingga anda terganggu dan menghapusnya secara manual ... jika anda menyedari bahawa anda perlu.

Sebagai seseorang yang menggunakan perkakasan grafik NVIDIA selama bertahun-tahun, ini telah mengganggu saya sejak sekian lama. Saya telah melihat fail-fail ini menggunakan ruang lebih dari 4 GB, dan, walaupun kedengarannya sedikit ruang untuk beberapa orang, banyak ruang yang terbuang pada SSD yang lebih kecil. Dan anda mungkin hanya akan memperhatikannya jika anda menggunakan alat analisis ruang cakera.

Kemas kini : NVIDIA menghubungi kami dengan beberapa maklumat baru. Dalam GeForce Experience 3.9.0, NVIDIA menambahkan alat pembersih yang secara automatik akan membuang versi pemacu lama. NVIDIA kini hanya menyimpan pemasang untuk versi pemacu semasa dan sebelumnya, yang akan berjumlah kira-kira 1 GB.

NVIDIA juga mengatakan mereka berencana untuk menambahkan fitur "Kembali ke pemacu sebelumnya" dalam versi GeForce Experience yang akan datang. Itulah sebabnya NVIDIA menyimpan fail ini pada cakera keras anda.

Tempat Fail Ini Disimpan

BERKAITAN: Empat Alat Percuma Terbaik untuk Menganalisis Ruang Hard Drive pada PC Windows Anda

Pada masa ini, NVIDIA menyimpan fail pemasangan pemacu grafik ini di C: \ ProgramData \ NVIDIA Corporation \ Downloader. Direktori ProgramData disembunyikan secara lalai, jadi anda harus melihat fail tersembunyi atau C:\ProgramDatamemasukkan bar lokasi pengurus fail anda untuk pergi ke sana.

Untuk melihat dengan tepat berapa banyak ruang yang digunakan fail ini pada PC anda, buka direktori NVIDIA Corporation di sini, klik kanan folder "Downloader", dan pilih "Properties".

Dalam tangkapan skrin di bawah, fail-fail ini hanya menggunakan ruang 1.4 GB pada sistem ujian kami. Namun, itu kerana kami membersihkan fail ini beberapa bulan yang lalu. Kami telah melihat belon folder ini jauh lebih besar pada masa lalu.

Versi sebelumnya perisian NVIDIA menyimpan fail pemasangan pemacu ini di C: \ Program Files \ NVIDIA Corporation \ Installer2, C: \ ProgramData \ NVIDIA Corporation \ NetService, dan tepat di bawah folder C: \ NVIDIA. Sekiranya anda belum memasang semula Windows atau memadamkan fail-fail ini untuk sementara waktu, fail tersebut mungkin masih disimpan dalam folder ini. Kami tidak pasti sama ada perisian NVIDIA pernah menghapusnya.

Apakah mereka?

Sekiranya anda membuka folder Downloader, anda akan melihat sejumlah folder dengan nama yang kelihatan rawak. Klik dua kali salah satu folder ini, dan anda akan melihat apa yang ada di dalamnya: Kemas kini pemacu NVIDIA dalam bentuk .exe.

Pada dasarnya, setiap kali perisian GeForce Experience NVIDIA memuat turun kemas kini pemandu, ia menyimpan salinan lengkap pemasang kemas kini di sini. Walaupun pemacu berjaya dipasang, pemasang ditinggalkan di sini.

Folder "terkini" menyimpan salinan kemas kini pemacu terkini yang tidak dikompresi. Ini hanya diperlukan semasa proses pemasangan pemacu, dan anda hanya memerlukannya lagi sekiranya anda perlu memasang semula pemacu terkini.

Mengapa NVIDIA Menjauhkannya?

Kami menghubungi NVIDIA untuk bertanya mengapa GeForce Experience menyimpan salinan semua pemasang ini dalam folder seperti ini, tetapi NVIDIA tidak memberi respons.

BERKAITAN: Cara Memulihkan Dari Kemas Kini Pemacu GPU Buruk

Kita boleh membayangkan apa ini. Sekiranya kemas kini pemandu menyebabkan masalah, anda boleh menuju ke folder ini untuk memasang semula kemas kini pemandu sebelumnya. Mereka semua ada di sini dan bersedia untuk pergi, jadi anda boleh kembali ke pemandu sebelumnya tanpa memuat turun lama jika anda menghadapi masalah.

Itu semua baik dan baik, tetapi berapa kerap pengguna benar-benar perlu mengembalikan pemacu grafik? Dan bukankah lebih baik hanya menyimpan satu atau dua pemacu "baik" terbaru, daripada menyimpan 4 GB pemacu yang menggunakan banyak versi? Bagaimanapun, walaupun pengguna perlu kembali ke pemacu lama, mereka selalu dapat memuat turun versi lama dari laman web NVIDIA. Tidak perlu membuang 4 GB ruang cakera keras "berjaga-jaga".

Ini lebih masuk akal apabila anda menganggap bahawa perisian GeForce Experience NVIDIA tidak memudahkan untuk kembali ke versi pemacu yang lain. Ia bahkan tidak memberitahu pengguna bahawa pemasang ini ada. Hampir tidak ada yang dapat mencari dan menjalankannya, jadi mengapa menyimpannya? Sekiranya fail-fail ini harus dilekatkan, Pengalaman GeForce harus menawarkan cara untuk mengelolanya sehingga pengguna tidak perlu menggali folder ProgramData untuk mengosongkan ruang.

Cara Memadamkannya

Walaupun kebenaran fail Windows lalai tidak akan membiarkan anda menghapus keseluruhan folder Pengunduh, kami mendapati bahawa anda hanya dapat membuka folder Pengunduh dan menghapus folder "terbaru" dan folder lain dengan nama rawak. Tinggalkan folder "config" dan fail "status.json".

Ini akan mengosongkan ruang yang digunakan oleh fail pemasang NVIDIA pada sistem anda. Namun, apabila GeForce Experience memuat turun fail pemacu baru dan memasangnya, fail pemacu baru itu akan disimpan di sini sehingga anda juga menghapusnya.

BERKAITAN: CCleaner Diretas: Apa yang Perlu Anda Ketahui

CCleaner juga dapat menghapus fail pemasang NVIDIA ini secara automatik. Pemasang yang tidak kemas yang dengan rakus menggunakan ruang cakera seperti ini tanpa memberi kawalan pengguna adalah sebab besar mengapa begitu banyak pengguna Windows akhirnya menjalankan alat seperti CCleaner. Sekiranya pembangun perisian berkelakuan lebih baik, maka banyak pengguna tidak akan terancam dari hack CCleaner.