Cara Melumpuhkan Pusat Tindakan di Windows 10

Pusat Tindakan di Windows 10 mengumpulkan pemberitahuan dari Windows dan aplikasi lain, memaparkannya dalam satu bar sisi pop timbul yang boleh anda akses dari baki sistem Windows. Ia juga memiliki tombol untuk melakukan perintah sistem cepat seperti beralih WI-FI dan Bluetooth, mengatur waktu tenang, atau beralih ke mode tablet.

Pusat Tindakan berguna untuk melihat semua pemberitahuan baru-baru ini yang mungkin anda terlepas, kerana mereka hanya akan menunggu di Pusat Tindakan sehingga anda melihatnya. Ini adalah ciri baru kegemaran bagi banyak pengguna Windows 10, dengan ciri konfigurasi dan penyesuaian yang kukuh. Walaupun begitu, sebilangan orang menganggapnya tidak menarik. Nasib baik, mudah dihidupkan dan dimatikan dalam Tetapan anda. Sekiranya anda melumpuhkan Pusat Tindakan, anda masih akan melihat pemberitahuan timbul di atas dulang sistem anda. Mereka tidak akan dikumpulkan untuk anda lihat kemudian.

BERKAITAN: Cara Menggunakan dan Mengkonfigurasi Pusat Pemberitahuan Baru di Windows 10

Bagaimana Melumpuhkan Pusat Tindakan Dari Tetapan Bar Tugas

Anda boleh melumpuhkan Pusat Tindakan dengan satu togol pada Windows 10, tetapi togol itu agak terkubur di antara muka. Tekan Windows + I untuk memunculkan aplikasi Tetapan dan kemudian klik Sistem. Anda juga dapat membuka menu Start dan klik "Settings" untuk masuk ke window ini.

Di tetingkap Sistem, klik kategori "Pemberitahuan & tindakan" di sebelah kiri. Di sebelah kanan, klik pautan "Hidupkan atau matikan ikon sistem".

Tatal ke bawah ke bawah senarai ikon yang boleh anda aktifkan atau matikan, dan klik butang untuk melumpuhkan Pusat Tindakan. Tutup tetapan Windows dan anda sudah selesai.

Itu sahaja yang diperlukan - Pusat Tindakan harus hilang sepenuhnya untuk pengguna semasa.

Cara Melumpuhkan Pusat Tindakan dengan Penyunting Dasar Kumpulan Tempatan

Sekiranya anda menggunakan Windows 10 Pro atau Enterprise, anda juga boleh mematikan Pusat Tindakan dengan menggunakan Penyunting Dasar Kumpulan Tempatan. Apabila anda melumpuhkan Pusat Tindakan dengan cara ini, togol untuk menghidupkan dan mematikannya akan redup di tetingkap Tetapan. Anda hanya boleh mengaktifkannya dengan menukar polisi lagi.

BERKAITAN: Menggunakan Penyunting Dasar Kumpulan untuk Meretas PC anda

Jadi, mengapa bersusah payah? Sejujurnya, kebanyakan orang tidak akan. Tetapi dasar kumpulan memberi anda cara untuk mengunci komputer untuk pengguna lain. Jadi, sebagai contoh, anda boleh melumpuhkan Pusat Tindakan untuk semua pengguna komputer, hanya pengguna atau kumpulan tertentu, atau semua pengguna kecuali pentadbir. Mengapa anda mungkin mahu melakukannya bergantung kepada anda. Kita juga harus menyebutkan bahawa dasar kumpulan adalah alat yang cukup ampuh, jadi perlu meluangkan masa untuk mengetahui apa yang dapat dilakukannya. Jika anda menggunakan rangkaian syarikat, tolonglah semua orang dan tanyakan terlebih dahulu kepada pentadbir anda. Sekiranya komputer kerja anda adalah sebahagian daripada domain, kemungkinan juga merupakan sebahagian daripada dasar kumpulan domain yang akan menggantikan dasar kumpulan tempatan.

Di Windows 10 Pro atau Enterprise, tekan Start, ketik gpedit.msc, dan tekan Enter. Dalam Editor Dasar Kumpulan Tempatan, di panel sebelah kiri, lihat ke Konfigurasi Pengguna> Templat Pentadbiran> Menu Mula dan Bar tugas. Di sebelah kanan, cari item "Buang Pemberitahuan dan Pusat Tindakan" dan klik dua kali.

Untuk melumpuhkan Pusat Tindakan, tetapkan pilihan ke Diaktifkan. Klik OK dan mulakan semula komputer anda (hanya log keluar dan hidup semula tidak akan berfungsi). Sekiranya anda mahu mengaktifkannya lagi, kembali ke skrin ini dan tetapkan ke Dinonaktifkan atau Tidak Dikonfigurasi.

Apabila anda selesai, jika anda melihat tetingkap Tetapan biasa, anda akan melihat bahawa pilihan itu redup dan anda tidak dapat lagi mengaksesnya.

Lumpuhkan Pusat Tindakan dengan Mengedit Pendaftaran

Anda juga boleh melumpuhkan Pusat Tindakan di Windows Registry dengan versi Windows 10. Oleh itu, jika anda merasa lebih selesa bekerja di Windows Registry daripada di Local Policy Policy Editor (atau jika anda tidak mempunyai Windows 10 Pro atau Enterprise), anda juga boleh membuat pengeditan Pendaftaran cepat untuk melumpuhkan Pusat Tindakan Windows 10. Ini hanya akan melumpuhkannya untuk pengguna semasa, tetapi akan mengaburkan pilihan Tetapan sehingga mereka tidak dapat menghidupkannya kembali.

BERKAITAN: Belajar Menggunakan Registry Editor Seperti Pro

Amaran standard: Registry Editor adalah alat yang kuat dan penyalahgunaannya dapat menjadikan sistem anda tidak stabil atau bahkan tidak dapat dikendalikan. Ini adalah peretasan yang cukup mudah dan selagi anda mematuhi arahan, anda tidak akan menghadapi masalah. Walaupun begitu, jika anda belum pernah bekerja dengannya, pertimbangkan untuk membaca tentang cara menggunakan Registry Editor sebelum anda memulakannya. Dan semestinya sandarkan Registry (dan komputer anda!) Sebelum membuat perubahan.

Untuk memulakan, buka Editor Registri dengan menekan Start dan ketik "regedit." Tekan Enter untuk membuka Registry Editor dan beri izin untuk membuat perubahan pada PC anda. Dalam Editor Pendaftaran, gunakan bar sisi kiri untuk menavigasi ke kekunci berikut:

HKEY_CURRENT_USER \ PERISIAN \ Polisi \ Microsoft \ Windows \ Explorer

Seterusnya, anda akan membuat nilai baru di dalam kunci Explorer. Klik kanan ikon folder Explorer dan pilih Baru> Nilai DWORD (32-bit). Namakan nilai baru DisableNotificationCenter.

Sekarang, anda akan mengubah nilai itu. Klik dua kali nilai DisableNotificationCenter yang baru dan tetapkan nilainya menjadi 1 di kotak "Nilai data".

Klik OK, keluar dari Registry Editor, dan mulakan semula komputer anda untuk melihat perubahannya. Dan jika anda ingin mengembalikan Pusat Tindakan, ikuti arahan yang sama, tetapi tetapkan nilainya menjadi 0.

Muat turun Hack Pendaftaran Satu Klik Kami

Sekiranya anda tidak mahu masuk ke dalam Registry sendiri, kami telah membuat dua hacks pendaftaran yang boleh dimuat turun yang boleh anda gunakan. Satu hack mematikan pusat tindakan dan satu menghidupkannya semula. Kedua-duanya disertakan dalam fail ZIP berikut. Klik dua kali yang anda mahu gunakan, klik pada arahan, dan kemudian mulakan semula komputer anda.

Pusat Tindakan Hacks

BERKAITAN: Cara Membuat Hacks Registry Windows Anda Sendiri

Peretasan ini sebenarnya hanyalah kunci Explorer, dilucutkan ke nilai DisableNotificationCenter yang kami jelaskan di atas, dieksport ke fail .REG. Menjalankan hack Disable Action Center (Pengguna Semasa) menambah nilai DisableNotificationCenter (dan kunci Explorer jika belum ada) untuk pengguna yang sedang log masuk dan menetapkannya ke 1. Menjalankan hack Pusat Aktifkan (Pengguna Semasa) menetapkan nilai hingga 0. Jika anda suka bermain-main dengan Registry, ada baiknya meluangkan masa untuk belajar membuat hacks Registry anda sendiri.

Dan di sana anda memilikinya! Sekiranya anda tidak suka menggunakan Pusat Tindakan, atas sebab apa pun, hanya memerlukan beberapa saat untuk mematikannya. Sekiranya anda ingin melumpuhkannya untuk pengguna tertentu di komputer yang dikongsi, anda juga boleh melakukannya.