Cara Menggunakan Pecah di Microsoft Word untuk Memformat Dokumen Anda dengan Lebih Baik

Adakah anda pernah bersusah payah mendapatkan format dokumen yang panjang seperti yang anda mahukan di setiap bahagian? Mari terokai alat Breaks di Word dan lihat bagaimana anda boleh menggunakan rehat untuk memformat dokumen anda dengan lebih baik.

Word merangkumi begitu banyak ciri, mudah untuk melupakan beberapa perkara yang boleh menjadi perkara tepat yang kita cari. Sebilangan besar dari kita telah menggunakan Pecahan Halaman di Word, tetapi Word juga merangkumi beberapa jeda lain untuk membantu memformat dokumen anda. Mari lihat setiap rehat dan lihat bagaimana anda boleh menggunakannya dalam dokumen anda.

Di mana semua rehat bersembunyi?

Sekiranya anda menggunakan Office 2007 atau 2010, anda boleh memasukkan Halaman Break dari tab Insert . Semua rehat lain disenaraikan di tab Layout Halaman . Klik butang Pecah , dan anda akan melihat semua 7 halaman dan jeda bahagian yang boleh anda gunakan di Word.

Ok, sekarang anda sudah bersedia untuk menambah jeda pada dokumen anda. Inilah yang dapat dilakukan oleh setiap orang:

Pemisah halaman

Page Break adalah yang paling banyak digunakan oleh kita, dan anda boleh menambahkannya dari tab Insert atau tab Layout Halaman . Seperti yang mungkin anda ketahui dari pengalaman, jeda halaman hanya memulakan anda di halaman seterusnya; semua format akan tetap sama dari halaman asal anda ke yang baru. Gunakan ini apabila anda ingin mula menaip di halaman baru tetapi mahu formatnya tetap sama.

Cuti Lajur

Adakah anda pernah menulis dokumen berbilang lajur dan mahu baris terakhir pada lajur menuju ke baris seterusnya? Anda hanya boleh menekan Enter beberapa kali, tetapi pemformatan anda akan kacau jika anda mengedit teks anda. Cara yang lebih baik adalah memasukkan Column Break. Ini akan memindahkan anda ke lajur seterusnya, meninggalkan teks sebelumnya di lajur pertama. Sekiranya anda kembali dan menambahkan lebih banyak teks ke lajur pertama, ia hanya akan turun di lajur yang sama melainkan anda menambah cukup untuk melimpahnya.

Pembungkus Teks

Ingin mempunyai teks kapsyen di sekitar gambar? Pilih teks di sebelah gambar, dan pilih Pembungkus Teks . Ini akan membolehkan anda menyimpan teks ini bersama-sama dengan pemformatan yang konsisten, dan akan mengalirkan sisa dokumen di bahagian ini.

Halaman Seterusnya, Pecahan Bahagian, dan Pecahan Halaman Genap / Ganjil

Jeda yang paling penting, pada pendapat kami, adalah rehat Halaman Seterusnya . Tidak seperti Jeda Halaman standard , pilihan ini memindahkan anda ke halaman seterusnya dan memberi anda format yang sepenuhnya terpisah di bahagian baru. Jeda Halaman Genap dan Ganjil membolehkan anda memasukkan jeda bahagian dan pergi ke halaman genap atau ganjil berikutnya, masing-masing, sehingga anda dapat dengan mudah memformat dokumen anda untuk halaman kiri dan kanan dalam buku. Sebagai pilihan, rehat berterusan melakukan perkara yang sama tanpa meletakkan anda di halaman baru.

Ingin beralih dari teks 2 lajur ke lajur tunggal, atau ingin menerapkan skema fon baru ke muka depan sahaja? Inilah rehat yang anda mahukan. Kini anda dapat memformat dokumen lengkap dengan sampul, isi, dan rujukan, semuanya dengan pemformatan unik mereka sendiri tetapi disimpan dalam dokumen yang sama.

Menggunakan Pecah Bahagian dengan Footer

Memformat footer dengan betul memerlukan lebih banyak kerja. Secara lalai, footer dokumen anda akan mempunyai kandungan yang sama walaupun pada halaman dengan rehat bahagian. Untuk mengubahnya, klik dua kali header atau footer di bahagian baru dokumen anda, dan klik butang Pautan ke Sebelumnya untuk mematikan pautan. Kini footer dan header anda akan menjadi unik sepenuhnya antara bahagian dokumen anda.

Anda juga boleh memilih untuk menyimpan halaman pertama atau halaman ganjil dan genap dengan footer dan tajuk yang berbeza. Untuk melakukan ini, tandakan kotak yang sesuai pada Pilihan di tab Reka Bentuk Footer dan Header .

Sekarang anda boleh memanfaatkan semua jenis rehat dokumen untuk mendapatkan format dokumen anda seperti yang anda perlukan. Microsoft sering menyebut bahawa 90% penggunanya hanya menggunakan 10% ciri di Office. Mudah-mudahan ini dapat membantu anda memanfaatkan sedikit lagi ciri Office untuk mempermudah format dokumen.