Bagaimana Menghilangkan Pemberitahuan, Suara, dan Perisian Avast

Avast adalah aplikasi antivirus yang sangat bising. Ia menyampaikan pemberitahuan dengan kuat, memaparkan iklan, dan mengumpulkan banyak perisian tambahan. Anda boleh mematikan beberapa (atau semua) gangguan ini untuk menenangkan Avast.

BERKAITAN: Apakah Antivirus Terbaik untuk Windows 10? (Adakah Windows Defender Cukup Baik?)

Langkah-langkah berikut dilakukan dengan perisian Antivirus Percuma Avast. Versi percuma Avast membolehkan anda mematikan segala-galanya kecuali "tawaran" pop timbul untuk produk Avast yang lain. Itu hanya harga yang anda bayar untuk menggunakan versi percuma. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai program antivirus yang kami cadangkan, lihat panduan ini.

Sesuaikan Pemasangan Anda untuk Menghapus Tambahan Tidak Perlu

Semasa memasang Avast, anda dapat mengklik pautan "Sesuaikan" untuk mengelakkan Avast memasang perisian tambahan yang mungkin tidak anda inginkan.

Sekiranya anda sudah memasang Avast dan ingin melalui skrin Customize Installation sekali lagi, anda boleh menuju ke Panel Kawalan> Nyahpasang Program dan klik dua kali "Avast" dalam senarai.

Klik pautan "Ubah" di tetingkap Avast untuk memilih komponen mana yang ingin anda pasang.

BERKAITAN: Jangan Gunakan Sambungan Penyemak Imbas Antivirus Anda: Mereka Sebenarnya Boleh Membuat Anda Kurang Selamat

Secara lalai, Avast memasang "Perlindungan yang disyorkan", termasuk "Penyemak Imbas SafeZone" yang sepenuhnya terpisah, dua pelanjutan penyemak imbas yang berbeza, perkhidmatan VPN, peti besi kata laluan, program pembersihan PC, dan utiliti yang memeriksa kemas kini perisian desktop anda yang lain .

Kami mengesyorkan agar anda tidak menggunakan pelanjutan penyemak imbas antivirus anda. Kami juga lebih suka perkhidmatan VPN lain, pengurus kata laluan, dan alat pembersih PC. Perkara ini tidak diperlukan.

Anda boleh memilih bahagian Avast yang anda mahu pasang dengan tepat di sini atau hanya klik "Komponen mana yang ingin anda pasang?" kotak dan pilih "Perlindungan minimum" untuk mendapatkan perisian antivirus.

Lumpuhkan Suara Avast

Tetapan Avast selebihnya tersedia di antara muka penggunanya. Untuk mengaksesnya, klik kiri ikon "Avast" oren di kawasan pemberitahuan anda atau klik kanan dan pilih "Buka Antaramuka Pengguna Avast". Ikon bulat ini mungkin tersembunyi di belakang anak panah ke atas di sebelah kiri ikon dulang sistem anda.

Klik ikon "Tetapan" berbentuk roda gigi di sudut kanan atas tetingkap Avast untuk membuka skrin Tetapan.

Luaskan kategori "Bunyi" di bawah panel Umum untuk mencari pilihan suara. Anda boleh mencabut pilihan "Aktifkan Suara Avast" untuk mematikan Avast sepenuhnya.

Sekiranya anda hanya melihat pemberitahuan lisan Avast mengganggu, anda boleh hapus centang kotak "Gunakan suara suara (bila ada)" di sini.

Lumpuhkan (Sebilangan besar) Munculan Avast

Luaskan bahagian "Popup" pada panel General di tetingkap Avast's Settings untuk mencari tetapan pop timbul Avast.

Anda tidak boleh mematikan penambahan pop timbul untuk produk Avast melainkan anda mempunyai versi Avast berbayar. Sekiranya anda melakukannya, anda boleh hapus centang kotak "Tunjukkan tawaran pop timbul untuk produk Avast lain" di sini.

Anda boleh mematikan jenis munculan lain - maklumat, kemas kini, peringatan, dan pop timbul amaran — dengan menetapkannya untuk ditampilkan selama "0" saat di sini.

Avast juga akan memaparkan pemberitahuan apabila kemas kini antivirus gagal. Sekiranya anda kerap mengalami masalah sambungan dan tidak mahu melihat pesan ralat ini, anda dapat mengklik bahagian "Kemas kini" di tetingkap Tetapan dan hapus centang kotak "Tunjukkan kotak pemberitahuan jika ada kesalahan".

Anda juga dapat mengaktifkan kotak centang “Silent / Gaming Mode” di bahagian atas panel Umum untuk menghentikan semua mesej pop timbul Avast sehingga anda mematikan mod senyap.

Ini akan menghalang Avast daripada menunjukkan pemberitahuan kepada anda ketika mengesan perisian hasad, jadi mungkin bukan tetapan yang anda mahu aktifkan.

Lumpuhkan "Ciri" Tandatangan E-mel Avast

Ciri ini tidak akan mengganggu anda, tetapi akan mengganggu orang yang anda hantar e-mel. Avast secara automatik menambahkan tandatangan ke e-mel yang anda hantar, mengiklankannya sendiri.

Untuk mematikan ciri ini, hapus centang pilihan "Enable Avast Email Signature" pada panel General di tetingkap Avast.

Avast kebanyakannya tenang dan keluar dari jalan anda sekarang, melindungi PC anda secara senyap di latar belakang. Anda hanya perlu melihat tawaran pop timbul untuk produk berbayar Avast.