Windows 10 Mengubah Cara Alt + Tab Berfungsi, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

Kemas kini Redstone 5 Windows 10 mempunyai ciri "Set" yang menambah tab ke hampir setiap tetingkap di desktop anda. Tetapi ia juga mengubah cara Alt + Tab berfungsi, kerana tab tersebut muncul di pengalih Alt + Tab biasa yang anda gunakan untuk beralih antara tingkap.

Anda boleh melumpuhkan ini, jika anda mahu, untuk menjadikan Alt + Tab berfungsi lebih seperti dulu. Redstone 5 kini boleh didapati dalam borang Pratonton Insider, dan akan dikeluarkan pada musim gugur 2018 dengan nama yang berbeza yang mungkin tidak ada kaitan dengan anjing.

Kemas kini : Sehingga 20 April 2019, Set kelihatan dibatalkan. Ciri ini kemungkinan tidak akan kembali dalam masa terdekat.

Apa itu Set?

Ciri Set pada Windows 10 menambah tab pada bar tajuk hampir setiap aplikasi. Ia menyokong aplikasi desktop tradisional yang menggunakan bar tajuk Windows standard dan aplikasi UWP baru dari Store juga. Beberapa aplikasi menggunakan bar tajuk tersuai mereka sendiri — misalnya, Chrome, Firefox, Steam, dan iTunes — jadi mereka tidak akan menyokong Set.

Aplikasi yang berfungsi dengan Set akan memasukkan bar tab ke dalam bar tajuknya. Klik butang "+" pada bar tajuk untuk membuka tab baru. Dalam versi semasa Redstone 5, ini membuka tab penyemak imbas Microsoft Edge baru dalam aplikasi apa pun.

Anda juga boleh menyeret tab ini di antara tetingkap. Oleh itu, jika anda membuka tetingkap File Explorer dan tetingkap Notepad, anda boleh menyeret tetingkap Notepad ke bar tab tetingkap File Explorer. Anda akan mempunyai tetingkap dengan tab File Explorer dan Notepad, dan anda boleh mengklik butang “+” untuk menambahkan tab penyemak imbas Edge.

Ini betul-betul cara baru untuk mengatur aplikasi terbuka anda. Anda boleh menggabungkan tingkap dengan "Set" ini. Sebagai contoh, jika anda menulis dokumen di Microsoft Word, anda boleh mengklik butang “+” untuk membuka tab penyemak imbas Edge dan mencari sesuatu, kemudian beralih kembali ke tab Word anda — semuanya tanpa pernah meninggalkan tingkap.

Kombo Kekunci Alt + Tab Sekarang Menunjukkan Tab, Terlalu

Microsoft mengubah cara Alt + Tab berfungsi untuk mempermudah pertukaran antara tab Set. Sekarang, apabila anda menekan Alt + Tab, Windows menunjukkan kedua-dua tab dan tetingkap. Sebagai contoh, jika anda mempunyai dua tetingkap terbuka yang mengandungi total empat tab, anda akan melihat empat lakaran kecil yang berbeza dalam paparan Alt + Tab dan bukannya dua.

Ini adalah perubahan yang lebih besar lagi jika anda menggunakan Microsoft Edge untuk melayari laman web. Sekiranya anda mempunyai beberapa tab terbuka di Microsoft Edge, Alt + Tab sekarang menunjukkan setiap tab penyemak imbas yang anda buka sebagai lakaran kecil yang berasingan, bukan hanya menunjukkan tetingkap terbuka anda. (Perubahan ini tidak mempengaruhi aplikasi seperti Google Chrome dan Mozilla Firefox, yang menggunakan jenis tab mereka sendiri yang tidak berdasarkan pada Set.)

Anda masih boleh beralih antara tingkap yang hanya terbuka dengan menekan Tab + Windows atau mengklik ikon "Tugas Tugas" di sebelah kanan Cortana di bar tugas anda. Paparan ini menunjukkan gambar kecil hanya tetingkap terbuka anda.

Cara Membuat Tab Alt + Hanya Menunjukkan Windows

Untuk menjadikan pengalih Windows Alt + Tab berperilaku seperti dulu, pergi ke Tetapan> Sistem> Multitasking.

Tatal ke bawah ke bahagian "Set", klik dropdown di bawah "Menekan Alt + Tab menunjukkan pilihan yang paling baru digunakan", dan kemudian pilih tetapan "Hanya Windows".

Anda masih boleh menggunakan pintasan papan kekunci untuk beralih antara tab, walaupun setelah mengubah tetapan ini. Tekan Windows + Ctrl + Tab untuk beralih ke tab seterusnya atau Windows + Ctrl + Shift + Tab untuk beralih ke tab sebelumnya.