Cara Bermain Permainan Steam VR Tanpa Wayar di Oculus Quest Anda

Oculus Quest adalah alat dengar yang berdiri sendiri. Ia bebas daripada wayar alat dengar PC sahaja. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakannya di PC untuk memainkan permainan Steam VR, anda memerlukan perisian khas untuk melakukannya tanpa wayar.

Penggantian Tanpa Wayar untuk Oculus Link

Oculus Link adalah cara rasmi menggunakan Quest sebagai alat dengar Steam VR, dan memerlukan kabel USB. Ia bagus, walaupun agak laggi daripada peranti khusus, seperti Rift S atau Valve Index. Namun, cukup baik untuk membuat Quest terasa seperti alat dengar PC semasa dipasang. Walau bagaimanapun, anda masih memerlukan kabel dengan Pautan, jadi jika anda ingin menggunakan wayarles sepenuhnya, anda memerlukan perisian khas.

ALVR adalah aplikasi percuma yang dapat menghubungkan Quest dan PC anda. Anda menjalankan aplikasi di PC anda, yang memasang pemacu khas untuk Steam VR dan menjalankan pelayan yang disambungkan oleh Quest. Anda melancarkan aplikasi di Quest anda, yang menghubungkan ke pelayan dan mengalirkan video. Input dan pergerakan pengawal dihantar kembali ke pelayan, yang muncul sebagai alat dengar biasa di Steam VR. Hasilnya adalah pengalaman tanpa wayar sepenuhnya - PC anda boleh berada di bilik tidur anda, semasa anda bermain di ruang tamu anda yang lebih luas.

Pengalaman itu sendiri pastinya beg campuran. Bermain permainan PC penuh melalui Steam VR tanpa wayar adalah pengalaman hebat berbanding dengan terikat. Apabila berfungsi, ia berfungsi dengan baik, dan semestinya patut dicuba, walaupun hanya untuk perkara baru. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ia cukup kereta.

Apabila ia tidak berfungsi, anda terjebak dengan artefak beku dan mampatan dalam VR, yang tidak menyenangkan mata. Latensi bukanlah masalah besar untuk permainan kasual. Sekiranya anda ingin memainkan sesuatu yang pantas, seperti Beat Saber , anda mungkin ingin terus menggunakan kabel atau hanya menjalankan permainan di Quest.

Ia sama sekali tidak berfungsi pada Wi-Fi 2,4 GHz. Anda perlu menggunakan lebih cepat 5 GHz, dan sambungan berwayar dari PC ke penghala anda. Sekiranya anda dapat bermain lebih dekat dengan penghala anda, itu juga membantu.

ALVR adalah pilihan percuma yang paling popular di luar sana. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mencuba sesuatu yang lain, Virtual Desktop adalah aplikasi rasmi $ 20 yang melakukan perkara yang sama dan mengalir dari desktop sebenar anda. Anda masih perlu memasang versi sideloaded untuk menggunakan SteamVR, dan pengalamannya akan sama.

Menyiapkan ALVR

Untuk memulakan, anda harus memuat turun ALVR. Pergi ke halaman GitHubnya dan muat turun siaran terbaru. Muat turun fail ALVR.zip, yang merupakan pelayan yang akan dijalankan pada PC anda. Anda juga perlu memuat turun ALVRClient, yang merupakan aplikasi yang perlu anda muatkan ke Quest anda.

Hidupkan Mod Pembangun pada Pencarian anda. Dari Aplikasi Oculus di iPhone atau Android anda, cari Quest anda di bawah menu tetapan, kemudian pilih More Settings> Developer Mode, dan hidupkan.

Ini akan membawa anda ke laman web Oculus, di mana anda harus mendaftar sebagai pembangun dan membuat "Organisasi". Ini benar-benar percuma, tetapi sedikit mengganggu.

Setelah dihidupkan, mulakan semula Quest anda, pasangkannya dengan kabel, dan anda akan melihat skrin di bawah yang meminta anda mempercayai komputer ini. Pilih "Sentiasa Benarkan", dan kemudian klik "OK."

Untuk sideloading, kaedah termudah adalah dengan menggunakan SideQuest, kedai pihak ketiga untuk aplikasi sideloaded. Anda tidak terhad kepada aplikasi di SideQuest — anda boleh memasang aplikasi yang mana anda mempunyai fail APK.

Buka, dan anda akan melihat alat dengar anda disambungkan di sudut kiri atas.

Seret fail ALVRClient.apk ke SideQuest, yang akan memasangnya dengan segera. Anda tidak akan menemui ALVR di skrin utama anda — ia tersimpan di "Perpustakaan" di bawah "Sumber Tidak Dikenal".

Cabut kepala alat dengar anda dari PC, dan muatkan aplikasi ALVR di Quest. Anda akan disambut dengan skrin utama yang agak tidak menyenangkan dan tersinggung, memberitahu anda untuk menyambung ke peranti dari pelayan.

Buka zip fail ALVR.zip, dan kemudian pindahkan folder ke lokasi di mana anda tidak akan menghapusnya secara tidak sengaja. Jalankan ALVR.exe untuk memulakan pelayan.

Setelah dimuat, anda boleh mengubah beberapa tetapan, tetapi lalai harus berfungsi dengan baik. Klik "Sambungkan" pada PC anda. Setelah disambungkan, klik "Sambung Auto Kali Seterusnya", untuk membolehkan alat dengar anda menyambung semula secara automatik sekiranya sambungan tamat.

Dari sini, anda boleh memuatkan permainan Steam VR. ALVR akan memperlihatkan peranti ini sebagai alat dengar biasa, dan, jika sambungannya kukuh, ia seharusnya berfungsi seperti satu.

Memperbaiki Beberapa Kesalahan Biasa

Sekiranya gambar anda membeku atau anda melihat artifak visual, pastikan alat dengar anda disambungkan ke Wi-Fi 5 GHz. Sekiranya anda boleh, tetapkan lebar saluran ke 40 MHz juga.

Beberapa penghala menggunakan SSID yang sama (nama rangkaian) untuk jalur 2,4 dan 5 GHz, yang boleh menjadi masalah. Quest kami gagal menggunakan Wi-Fi 2,4 GHz, dan satu-satunya cara untuk memperbaikinya adalah dengan memecah nama rangkaian.

Namun, penghala Fios kami tidak membenarkan ini, secara lalai. Kami terpaksa mematikan tetapan yang sangat terkubur untuk “Self-Organizing Network Enabled” di bawah Wireless Settings> Advanced Security Settings> Other Wireless Wireless Options. Kemudian, kami dapat memecahbelahkan rangkaian.

Setelah menyambungkan Quest ke Wi-Fi 5 GHz dan melupakan rangkaian yang lain, kami mendapat pengalaman yang lebih lancar.

Sekiranya tidak membetulkannya, anda mungkin perlu memulakan semula ALVR atau menolak kadar bit atau resolusi dalam tetapan video. Sebaliknya, jika anda mempunyai pengalaman yang lancar dengan video yang sedikit kabur, anda boleh menaikkan kadar bit.

Masalah lain yang kami hadapi adalah dengan audio desktop. Kami menggunakan Kabel VB dan Voicemeeter untuk penghalaan audio lanjutan dan menghadapi masalah dengan bunyi pada mulanya Kami harus menukar peranti output secara manual ke yang betul. Kami kemudian memulakan semula semuanya: ALVR, Steam VR, dan permainan.

Setelah anda menyelesaikan masalah ini, halangan, kegagapan, atau kelambatan umum tidak dapat dihindari tanpa peralatan khusus, seperti Vive Wireless Adapter. Pasti ada kompromi yang harus dibuat dengan persediaan ini.