Apakah Perbezaan Antara 1080p dan 1080i?

Paparan HDTV dan kandungan media HD dilabelkan dengan sebutan 1080p dan 1080i, tetapi apa sebenarnya maksud sebutan itu dan bagaimana kesannya terhadap keputusan pembelian dan menonton anda?

Sesi Pertanyaan & Jawapan hari ini diberikan oleh SuperUser — subdivisi Stack Exchange, kumpulan laman web Soal Jawab yang didorong oleh komuniti.

Soalan

Pembaca SuperUser Avirk ingin tahu mengenai sebutan yang dilihatnya di HDTV dan kandungannya serta bagaimana ia berlaku pada skrin komputer. Dia menulis:

Saya telah melihat resolusi 1080p berkali-kali dan saya tahu itu bermaksud 1080 piksel tetapi kadang-kadang saya juga melihat pilihan pada HDTV adalah 1080i. Oleh itu, saya ingin mengetahui perbezaan yang tepat di antara mereka dan adakah kualiti video 1080i juga tersedia untuk komputer riba?

Saya ada beberapa Googled dan ada masa 1080P dan bukannya 1080p adakah ada perbezaan di antara mereka juga atau mereka mewakili yang sama?

Mari cari jawapan penyumbang SuperUser untuk mengetahui perkara yang paling penting.

Jawapan:

Penyumbang SuperUser Rsp menerangkan dengan terperinci menjelaskan perbezaan antara 1080p, 1080i, dan ketika yang satu lebih disukai daripada yang lain. Dia menulis:

Saya melihat pelbagai masalah dalam jawapan dan komen di sini (bahkan dalam beberapa jawapan yang sangat tinggi yang memberikan maklumat yang sangat baik) yang merangkumi kekurangan kecil yang memerlukan penjelasan hingga beberapa ketidaktepatan yang serius, jadi saya berpendapat bahawa beberapa penjelasan diperlukan.

Persoalannya secara khusus:  Apakah perbezaan antara 1080p dan 1080i?  jadi saya akan mulakan dengan menggariskan persamaan dan perbezaan utama, saya akan menambahkan beberapa petua mengenai cara memilih format terbaik dan kemudian saya akan menerangkan masalah yang saya dapati di sini.

Sebilangan maklumat yang disajikan di bawah ini disesuaikan dari jawapan saya ke Interlacing pada monitor komputer tetapi ditulis semula untuk mematuhi topik perbezaan antara 1080p dan 1080i.

Resolusi

Kedua-dua 1080p dan 1080i mempunyai 1080 garis mendatar resolusi menegak yang dengan nisbah aspek skrin lebar 16: 9 menghasilkan resolusi 1920 × 1080 piksel (2.1 megapiksel). Tidak benar bahawa 1080i mempunyai resolusi menegak yang lebih rendah daripada 1080p.

Bingkai vs medan

1080p adalah video berdasarkan bingkai atau progresif-scan di mana anda berurusan dengan bingkai. Anda mempunyai kadar bingkai dan dinyatakan dalam bingkai per saat.

1080i adalah video berasaskan medan atau interlaced atau interleave di mana anda berurusan dengan bidang. Anda mempunyai kadar medan dan dinyatakan dalam bidang sesaat.

Medan mengandungi separuh garis bingkai, sama ada garis genap atau garis ganjil, dan jika satu bidang terdiri daripada garis genap, maka bidang berikutnya akan terdiri daripada garis ganjil dan seterusnya.

Kekerapan

1080p mempunyai kadar bingkai 25 bingkai sesaat untuk TV di negara PAL, 30 / 1.001 bingkai sesaat untuk TV di negara NTSC dan 24 bingkai sesaat untuk sinematografi.

1080i mempunyai kadar medan 50 medan sesaat untuk TV di negara PAL dan 60 / 1.001 medan sesaat di negara NTSC.

(Perhatikan bahawa bukan 30 bingkai dan 60 medan sesaat untuk NTSC tetapi sebenarnya 30 / 1.001 dan 60 / 1.001 yang kira-kira 29.97 dan 59.94 tetapi perbezaannya penting. Baca mengenai pengekodan warna NTSC di Wikipedia untuk melihat mengapa.)

Bagaimana memikirkannya

1080p pada 25 bingkai sesaat: Bayangkan anda mengambil 25 gambar sesaat dan menyimpannya sebagai bitmap. Setiap bingkai adalah gambar penuh dari seketika yang diberikan. Setiap piksel dalam bingkai itu ditangkap pada masa yang sama.

1080i pada 50 medan sesaat: Bayangkan bahawa anda merakam 50 gambar sesaat tetapi hanya menyimpan separuh daripada bitmap setiap kali - kadang-kadang anda menyimpan garis ganjil dan kadangkala garis genap. (Perhatikan bahawa tidak sama dengan menyimpan gambar dengan resolusi menegak yang lebih rendah.) Setiap bidang adalah separuh daripada gambar penuh dari saat yang diberikan. Setiap piksel di medan tersebut ditangkap pada masa yang sama.

50 bahagian ≠ 25 gambar penuh

Berbeza dengan beberapa komen di sini, video bersilang pada 50 Hz tidak bermaksud 25 gambar penuh sesaat ditunjukkan. Ini bermaksud bahawa 50  bahagian  gambar ditunjukkan tetapi itu adalah separuh daripada 50 gambar berbeza yang ditangkap pada 50 detik masa yang berbeza dalam setiap saat. Anda bukan sahaja tidak mempunyai 50 gambar penuh sesaat - anda tidak mempunyai gambar penuh sama sekali.

Masalah dengan 1080i

Jalinan menyebabkan banyak masalah. Contohnya anda tidak boleh dengan mudah:

 • skala video
 • putar video
 • buat gerakan perlahan video
 • membuat gerakan pantas video
 • jeda video
 • ambil bingkai gambar pegun
 • mainkan video secara terbalik

tanpa melakukan beberapa muslihat dan kehilangan kualiti. Anda tidak mendapat masalah dengan video progresif. Selain itu pengekodan video lebih sukar kerana codec tidak pernah mempunyai bingkai penuh untuk dikerjakan.

Masalah dengan 1080p

Kelemahannya ialah 1080p seperti yang digunakan sekarang mempunyai kadar bingkai yang hanya separuh daripada kadar medan 1080i sehingga gerakannya terasa kurang lancar - sebenarnya ia adalah dua kali lebih sedikit bendalir yang banyak. Anda dapat melihatnya di TV rata besar yang sering melepaskan video untuk dapat memaparkannya di skrin LCD mereka (yang, tidak seperti paparan CRT, bersifat progresif) yang menyebabkan mereka memaparkan gambar dengan resolusi yang sangat tinggi tetapi dengan tersentak gerakan dan beberapa artifak yang menyahtali.

Masalah lain ialah biasanya 1080i diperlukan untuk penyiaran TV yang bermaksud bahawa 1080p tidak dapat dipastikan untuk beberapa aplikasi.

Terbaik dari kedua-dua dunia

Menggunakan 1080p progresif dengan 50 atau 60 / 1.001 bingkai penuh sesaat pada masa akan datang berpotensi untuk menyelesaikan masalah di atas tetapi ia memerlukan pelbagai peralatan studio yang baru termasuk kamera, sistem penyimpanan dan penyuntingan sehingga mungkin tidak akan berlaku dalam masa terdekat. Standard SDI yang digunakan secara meluas untuk menyambungkan peralatan video HD tidak mempunyai lebar jalur yang mencukupi.

Saat ini satu-satunya cara untuk melakukan gerakan lancar dengan pengimbasan progresif adalah 720p yang mempunyai kecepatan bingkai dua kali lebih cepat daripada 1080p tetapi resolusi hanya 1280 × 720 piksel (bukan 1920 × 1080 piksel) yang mungkin atau mungkin bukan masalah untuk beberapa aplikasi. Tidak ada 720i.

Kesimpulannya

Tidak ada pemenang yang jelas di sini.

Kemas kini:  Berikut adalah beberapa panduan umum untuk memilih format yang betul:

 1. Adakah untuk TV definisi tinggi? Gunakan  1080i  atau apa sahaja yang diperlukan.
 2. Adakah untuk TV definisi standard? Gunakan  720p  dan kemudian ubah menjadi 576i atau 480i. *
 3. Adakah untuk Internet dan resolusi lebih penting daripada gerakan cecair? Gunakan  1080p .
 4. Adakah untuk Internet dan pergerakan cecair lebih penting daripada resolusi? Gunakan  720p .

(Semuanya beranggapan bahwa 1080p memiliki frame rate 25 atau 30 / 1.001 frame / s, 1080i memiliki rate medan 50 atau 60 / 1.001 bidang / s dan 720p memiliki frame rate 50 atau 60 / 1.001 frame / s sebagai kini berlaku. Semoga format progresif beresolusi tinggi seperti 1080p dengan kadar bingkai 50 atau 60 / 1.001 bingkai / s atau mungkin lebih tinggi akan menjadikan cadangan ini usang di masa hadapan.

*) Untuk nombor 2, pastikan bahawa 720p anda mempunyai kadar bingkai 50 fps jika format sasaran anda adalah PAL atau SECAM dan 60 / 1.001 jika format sasaran anda adalah NTSC (sayangnya itu bermakna tidak ada format yang dapat ditukarkan ke kedua-duanya PAL / SECAM dan NTSC). Alasan saya mengesyorkan menggunakan 720p untuk rakaman adalah dengan sangat mempermudah proses edisi apabila setiap bingkai lengkap tanpa interlacing (membuang setiap baris lain di hujungnya lebih mudah daripada membuat garis yang hilang jika anda memerlukannya) dan anda mempunyai beberapa resolusi tambahan untuk bekerjasama sehingga anda boleh mengezum sedikit gambar tanpa membuat hasilnya kelihatan kabur. (Sekiranya ada yang mempunyai pengalaman buruk menggunakan 720p untuk menyiapkan bahan untuk penyiaran TV SD PAL atau NTSC, maka beri komen supaya saya dapat mengemas kini cadangan ini.)

Menjelaskan masalah

Inilah bahagian-bahagian yang saya dapati dalam jawapan dan komen di sini yang menurut saya memerlukan penjelasan:

Pengimbasan Progresif lebih diinginkan dalam hampir semua kes.

Saya berpendapat bahawa pengimbasan progresif sememangnya lebih baik dalam semua aspek, tetapi jika kita tidak berbicara secara teori mengenai idea jalinan tetapi secara khusus mengenai standard 1080p dan 1080i seperti yang digunakan sekarang, maka seseorang harus mengambil kira hakikat bahawa 1080i sering diperlukan untuk Penyiaran TV dan menukar 1080p ke 1080i akan menghasilkan gerakan tersentak.

P lebih baik daripada saya dalam kebanyakan kes yang saya percayai, yang penting.

Sekali lagi, ya, progresif lebih baik daripada menjalin semua perkara lain yang sama, tetapi video progresif dengan kadar bingkai dua kali lebih kecil daripada kadar medan video interlaced (yang berlaku pada 1080p dan 1080i) adalah sesuatu yang sangat berbeza, terutamanya jika video interlaced dengan kadar medan tinggi diperlukan untuk penyiaran TV dan kadar medan tinggi tidak dapat dihasilkan semula dari bahan yang dirakam secara progresif dengan kadar bingkai yang lebih rendah.

[Pada 1080i] semua garis ganjil dipaparkan, diikuti oleh semua garis genap. Ini bermakna hanya 1/2 resolusi (540 baris atau baris piksel) yang ditampilkan di layar pada bila-bila masa - dengan kata lain, hanya 540 baris piksel yang dipaparkan pada waktu tertentu.

Tidak. Untuk LCD semua 1080 baris selalu dipaparkan, untuk paparan CRT biasanya kurang daripada separuh daripada garis yang ditunjukkan pada waktu tertentu yang sama berlaku untuk 1080i dan 1080p.

Ungkapan "hanya baris 540 piksel ditampilkan pada waktu tertentu" sangat menyesatkan. Semua 1080 baris piksel biasanya dipaparkan sekaligus (dan walaupun tidak, mereka masih kelihatan di mata manusia), tetapi hanya separuh daripadanya akan dikemas kini dalam bingkai tertentu. Ini secara efektif adalah kadar penyegaran, bukan resolusi, yang dipotong separuh.

Walaupun benar bahawa frasa "hanya baris 540 piksel ditampilkan pada waktu tertentu" sangat menyesatkan, tidak benar bahawa kadar penyegaran dipotong separuh, kerana pada 1080i kadar penyegaran dua kali lebih cepat daripada dengan 1080p jadi sebenarnya sebaliknya.

1080i60 bermaksud anda mendapat 60 setengah bingkai (garisan bergantian) sesaat, jadi hanya 30 bingkai lengkap sesaat.

Dengan 1080i60 anda sebenarnya mendapat kurang dari 60 medan (atau "setengah bingkai") sesaat, tetapi itu tidak bermaksud anda mendapat 30 (atau hampir 30) bingkai lengkap sesaat. Sebenarnya anda tidak mendapat satu pun bingkai lengkap sesaat.

Lebih banyak sumber

Inilah yang saya anggap sebagai sumber terbaik untuk subjek video berasaskan lapangan (aka interlaced atau interleaved) dan berasaskan bingkai (aka progresif-imbasan):

 • Semua Tentang Bidang Video oleh Chris Pirazzi
 • Panduan Pengaturcara untuk Sistem Video oleh Chris Pirazzi

Lihat juga artikel berikut di Wikipedia:

 • 1080p
 • 1080i
 • Bingkai (video)
 • Medan (video)
 • Imbasan progresif
 • Video bersilang
 • Menyahtanda

Saya harap ia dapat menjelaskan perkara tersebut.

Ada yang perlu ditambah dengan penjelasannya? Bunyi dalam komen. Ingin membaca lebih banyak jawapan daripada pengguna Stack Exchange yang mahir teknologi? Lihat utas perbincangan lengkap di sini.