Bagaimana Menambah Gadget Kembali ke Windows 8 dan 10 (dan Mengapa Anda Mungkin Tidak)

Alat desktop dan Bilah Sisi Windows adalah ciri khas dalam Windows Vista dan Windows 7. Tetapi Microsoft mengeluarkan alat desktop, dan anda tidak akan menjumpainya di Windows 8 atau 10.

Alat Desktop Windows Dihentikan Kerana Risiko Keselamatan

Ada sebab ini dihentikan pada Windows 8 dan 10: Platform alat desktop Microsoft mempunyai pelbagai masalah keselamatan. Itu bukan hanya pendapat kami - itulah yang dikatakan oleh Microsoft.

Penasihat keselamatan rasmi Microsoft mengenai perkara ini menjelaskan dua masalah besar. Pertama, Microsoft mengatakan bahawa ia mengetahui adanya alat desktop yang sah yang mengandungi kerentanan keselamatan yang dapat dimanfaatkan oleh penyerang. Penyerang dapat memanfaatkan kerentanan dalam alat untuk mendapatkan kawalan ke atas seluruh komputer anda, jika anda masuk sebagai akaun pengguna dengan hak pentadbir.

Kedua, komputer anda mungkin terganggu jika penyerang membuat alat jahat dan meminta anda memasangnya. Pasang alat dan ia dapat menjalankan kod yang diinginkan di komputer anda dengan izin sistem sepenuhnya anda.

Dengan kata lain, alat desktop bukan sekadar platform alat ringan. Gadget adalah program Windows penuh dengan akses penuh ke sistem anda, dan ada alat pihak ketiga dengan kelemahan keselamatan yang diketahui yang tidak akan pernah diperbaiki. Tetapi ramai pengguna Windows mungkin tidak menyedari memasang alat sama berbahaya dengan memasang program.

Itulah sebabnya Windows 8 dan 10 tidak menyertakan alat desktop. Walaupun anda menggunakan Windows 7, yang merangkumi alat desktop dan fungsi Windows Sidebar, Microsoft mengesyorkan untuk melumpuhkannya dengan alat "Perbaiki" yang boleh dimuat turun.

Ya, Microsoft sedang berusaha untuk meletakkan jubin hidupnya sendiri dan bukannya alat desktop. Tetapi, jika jubin langsung tidak cukup baik untuk anda, ada platform alat desktop yang lebih baik.

Perkara Yang Harus Anda Lakukan: Dapatkan Rainmeter untuk Gadget Desktop Moden

BERKAITAN: Cara Menggunakan Rainmeter untuk Menyesuaikan Desktop Windows Anda

Terdapat cara untuk mengaktifkan semula alat desktop pada Windows 8 dan 10 jika anda benar-benar mahu. Walau bagaimanapun, kami sangat menyarankannya. Bukan hanya masalah keselamatan, tetapi alat desktop Microsoft adalah platform mati, jadi sukar untuk mencari alat yang kukuh untuknya.

Sebaliknya, kami mengesyorkan memuat turun Rainmeter. Manakala platform wiget desktop yang lain seperti alat desktop Microsoft, alat Google Desktop, dan Yahoo! Widget (dahulu dikenali sebagai Konfabulator) semuanya dipaksakan oleh syarikat induknya, Rainmeter masih kuat. Rainmeter adalah platform widget desktop sumber terbuka percuma dengan komuniti besar orang membuat alat desktop, yang dikenali sebagai "kulit". Terus terang, ia lebih cantik dan lebih disesuaikan daripada pilihan lain yang pernah ada. Anda akan menjumpai banyak kulit yang boleh disesuaikan sehingga ke setiap sudut dan celah.

Memasang dan mengkonfigurasi Rainmeter adalah lebih rumit daripada menggunakan alat desktop Windows, tetapi ada baiknya jika anda mahukan platform alat desktop moden yang jauh lebih disesuaikan daripada apa-apa yang pernah ditawarkan oleh Windows sendiri.

Cara Mengaktifkan Semula Gadget Desktop (Sekiranya Anda Benar-benar Mesti)

Sekiranya anda benar-benar mahu memulihkan alat desktop yang asli ke Windows 10 atau 8.1, anda boleh menggunakan salah satu daripada dua program pihak ketiga: 8GadgetPack atau Gadgets Revived. Kedua-duanya sangat serupa, tetapi 8GadgetPack nampaknya lebih digalakkan dan merangkumi lebih banyak alat.

Setelah memasang 8GadgetPack atau Gadgets Revived, anda hanya dapat mengklik kanan desktop Windows anda dan memilih "Gadgets". Anda akan melihat tetingkap alat yang sama yang anda ingat dari Windows 7. Seret dan lepaskan alat ke bar sisi atau desktop dari sini untuk menggunakannya. Anda dapat mengkonfigurasi gadget seperti yang Anda bisa di Windows 7 - klik kanan alat dan pilih "Pilihan" untuk mengakses pilihan konfigurasi yang mungkin dimiliki gadget.

Ada baiknya 8GadgetPack menyertakan pelbagai alat desktop, kerana sukar untuk mencarinya dalam talian ketika ini. Microsoft menurunkan laman web galeri alat desktopnya sendiri beberapa tahun yang lalu. Sekiranya anda mencari lebih banyak alat desktop, hanya perlu memerhatikan alat desktop pihak ketiga yang mungkin berniat jahat.

Anda tidak akan menemui sebilangan besar alat pihak ketiga untuk platform mati ini seperti yang anda mahukan untuk Rainmeter. Walaupun Windows alat desktop telah disokong, Rainmeter adalah alternatif dan yang lebih tinggi sekarang yang memegang benar lebih daripada biasa. Mencubanya. Anda tidak akan kecewa.