Pelancar Aplikasi Terbaik dan Dok untuk Menyusun Desktop Anda

Adakah desktop anda begitu berantakan sehingga anda tidak dapat menemui apa-apa? Adakah menu Mula anda begitu lama sehingga anda perlu menatal untuk melihat program apa yang ada? Sekiranya demikian, anda mungkin memerlukan pelancar aplikasi untuk mengatur desktop anda dan menjadikan hidup anda lebih mudah.

Kami telah membuat senarai banyak pelancar aplikasi yang berguna dalam pelbagai bentuk. Anda boleh memilih dari program dok, pelancar aplikasi mudah alih, menu Mula dan penggantian Taskbar, dan pelancar berorientasikan papan kekunci.

Pelancar Aplikasi Dock

Dok adalah pelancar aplikasi grafik yang meningkatkan dan menyusun desktop anda. Mereka biasanya sangat disesuaikan dan boleh diperpanjang.

RocketDock

RocketDock adalah pelancar aplikasi, atau dok, untuk Windows yang terletak di sepanjang tepi desktop anda. Ia dimodelkan selepas bar alat pelancaran Mac OS X dan mengandungi jalan pintas untuk melancarkan program dan membuka fail dan folder. Anda juga boleh memperluas fungsi dok menggunakan doklet dan rupa dok boleh disesuaikan.

Kami sebelumnya telah menunjukkan kepada anda cara memasang, menggunakan, dan memperluas RocketDock dan bagaimana menjadikan RocketDock mudah alih.

ObjekDock

ObjectDock adalah dok lain untuk Windows yang serupa dengan RocketDock. Ini membolehkan anda mengatur jalan pintas, program, dan menjalankan tugas di dok animasi yang menarik. Anda juga dapat menambahkan fungsi tambahan ke dok sebagai widget, seperti widget cuaca, jam, kalendar, dan widget status bateri. Siapkan dok anda dengan cepat dengan mengimport pintasan Lancar Pantas dan item Bar Tugas yang disematkan. Dok anda boleh diletakkan di mana-mana tepi skrin anda.

Terdapat juga versi berbayar ($ 19,95) ObjectDock yang membolehkan anda membuat dermaga seberapa banyak yang anda mahukan dan menambahkan tab ke dok anda. Ia juga menyediakan fungsi seperti Aero-Peek untuk pertukaran tugas yang lebih baik dan membolehkan anda mengakses ikon dulang sistem anda di dok anda.

Pelancar RK

RK Launcher adalah satu lagi utiliti dok percuma untuk Windows yang menyediakan bar yang menyenangkan secara visual di tepi skrin anda yang mana anda boleh menambahkan jalan pintas ke program, fail dan folder dengan mudah. Dok boleh diletakkan di mana-mana tepi skrin anda atau di salah satu sudut. Anda boleh menyesuaikan sepenuhnya penampilan dengan tema dan ikon tersuai dan menambah fungsi dengan doklet. Ini banyak ciri dan kemampuan untuk meminimumkan program ke dok menjadikan RK Launcher sebagai pengganti Taskbar yang hebat.

Dok XWindows

XWindows Dock adalah program dok percuma untuk Windows yang meniru bar alat pelancar Mac. Ini sepenuhnya disesuaikan dan mengandungi kesan grafik seperti pantulan, ketelusan, bayangan, kabur, dll. Laman web mereka mendakwa bahawa mereka hanya menggunakan teknologi terkini dan bahawa "anda mendapat dok paling kuat, stabil dan terpantas untuk platform Windows." Pengurus pemalam baru juga menyediakan bekas tumpukan baru, mirip dengan Stack doket yang tersedia untuk RocketDock, dengan pandangan kipas / grid.

Sliderdock

Sliderdock adalah program dok percuma untuk Windows yang berbeza dengan program dok yang kami tunjukkan selama ini. Ini membolehkan anda menambahkan jalan pintas program, fail, dan folder dengan mudah ke setiap dok pekeliling, atau dering, dengan menyeret dan melepaskan. Anda boleh mempunyai banyak cincin ikon. Memutar roda tetikus di setiap dering memutar ikon memberikan akses cepat ke ikon. Anda juga boleh menggunakan pintasan papan kekunci untuk mengakses ikon di dok anda. Sliderdock dapat disesuaikan sepenuhnya, dari penampilan cincin dan ikon hingga tingkah laku dermaga.

Lingkaran Dok

Circle Dock adalah satu lagi program dok bulat percuma untuk Windows, tetapi berbeza dengan Sliderdock. Apabila anda mengaktifkan Circle Dock, ia dapat dipaparkan tepat di kursor tetikus anda, walaupun tetikus anda berada di tepi layar. Segala ikon di dok yang berada di luar layar dapat diakses menggunakan roda tetikus atau kekunci anak panah. Anda boleh menambahkan folder, pintasan, pautan, dan pengurusan tanpa had di sub-tahap. Latar belakang dan ikon di dok anda boleh disesuaikan sepenuhnya. Circle Dock menyokong pelbagai monitor dan desktop maya dan mudah alih. Untuk menjalankannya, cukup ekstrak fail dan jalankan fail .exe.

Winstep Nexus Dock

Winstep Nexus Dock adalah program dok percuma yang boleh disesuaikan sepenuhnya untuk Windows yang menyediakan pantulan ikon secara langsung di antara banyak kesan gula-gula mata yang lain. Keupayaan drag-and-drop Nexus Dock memudahkan anda menguruskan aplikasi, fail, pencetak, dll. Gunakan drag-and-drop untuk memindahkan, menyalin, dan menyusun semula objek di dalam dan luar dok. Jatuhkan dokumen ke objek aplikasi di dok anda untuk memuatkannya secara automatik dalam program yang sesuai. Seret item seperti Control Panel dan My Computer ke dok anda menggunakan sokongan sistem fail maya Nexus Dock. Dokumen, gambar, dan fail video yang diseret ke dok anda dipaparkan sebagai lakaran kecil untuk memudahkan pengenalan. Tukar penampilan ikon di dok anda dengan menyeret dan melepaskan fail .ico, .png, atau .tif kegemaran anda ke objek di dok.Nexus Dock juga boleh bertindak sebagai pengganti Taskbar dengan kemampuannya untuk menunjukkan program yang minimum, berjalan dan baki sistem di dok anda.

Terdapat versi Ultimate berbayar (dari $ 24.95) Nexus Dock yang mempunyai ciri tambahan, seperti beberapa dok dan keupayaan untuk mengelompokkan jalan pintas ke sub-dok bersarang, dok berlabuh, dan kemampuan untuk menduplikasi, menghapus dan mematikan dan mengaktifkan dok yang ada .

WinLaunch

WinLaunch adalah pelancar aplikasi mudah alih percuma untuk Windows yang diambil dari Mac OS X Lion. Ia mula diminimumkan dan diaktifkan, pada mulanya, menggunakan pintasan papan kekunci Shift + Tab. Apabila diaktifkan, ikon desktop Windows disembunyikan dan latar belakang Windows kabur, menunjukkan ikon pada pelancar. Ikon boleh dikumpulkan seperti yang anda lakukan di iOS; seret dan lepaskan satu ikon ke ikon lain untuk membuat kumpulan yang boleh diganti namanya, seperti yang ditunjukkan dalam gambar berikut. Anda juga dapat memindahkan dan menghapus item dan membuat folder baru menggunakan "mod Jiggle", yang diaktifkan dengan menekan tetikus pada item. Tambahkan ikon ke peluncur dengan menekan kekunci "F", mengurangkan pelancar ke tetingkap yang dapat digerakkan ke mana anda boleh menyeret pintasan, fail, atau folder.

CATATAN: WinLaunch memerlukan Microsoft .NET Framework 4, yang boleh dimuat turun menggunakan salah satu pautan berikut:

  • Pemasang Berdiri
  • Pemasang Web (akses internet diperlukan semasa pemasangan)

Pelancar Aplikasi Mudah Alih

Berikut adalah senarai pelancar aplikasi yang mudah alih. Mereka berguna untuk melancarkan aplikasi mudah alih pada pemacu kilat USB, atau jika anda tidak mahu memasang program perisian lain pada PC anda.

PortableApps.com

PortableApps.com adalah penyelesaian perisian mudah alih yang sangat popular untuk Windows yang membolehkan anda membawa perisian kegemaran anda pada mana-mana peranti storan mudah alih (pemacu kilat USB, iPod, kad memori, cakera keras mudah alih, dll.), Serta di tempat tempatan penyimpanan dan di awan. Ini adalah sumber terbuka dan platform percuma dan menyediakan banyak program mudah alih yang berguna. Ia pada dasarnya berfungsi sebagai desktop mudah alih dan anda dapat menyimpan semua tetapan dan pilihan anda untuk semua program mudah alih anda. Ia dilengkapi dengan pelancar aplikasinya sendiri, memberikan akses mudah ke program anda.

CodySafe

CodySafe adalah alternatif untuk PortableApps.com, menyediakan pelancar aplikasi percuma untuk Windows dan akses ke program mudah alih. Anda boleh memuat turun program mudah alih dari laman CodySafe, tetapi anda juga digalakkan untuk mendapatkan program dari laman web seperti PortableApps.com, PortableFreeware.com, dan PenDriveApps.com. Anda boleh mengelompokkan dan mengkategorikan aplikasi mudah alih anda dan menyesuaikan CodySafe menggunakan kulit, tema, dan suara.

CodySafe juga tersedia dalam versi berbayar ($ 19,90, $ 29,90, dan dari $ 89,90) yang menyediakan peningkatan jumlah ciri tambahan, seperti subkumpulan dan subkategori, akses ke Depot Aplikasi, perlindungan kata laluan, dan penyulitan perkakasan.

Lihat artikel kami mengenai CodySafe untuk maklumat lebih lanjut.

Pelancar Aplikasi Mudah Alih

Portable Application Launcher (PAL) adalah pelancar Windows percuma yang mengatur jalan pintas anda ke dalam kumpulan dan kategori. Ia diakses dari dulang sistem atau kekunci panas yang ditentukan pengguna. Anda juga dapat menyesuaikan menu menggunakan gaya. Program mudah alih dalam Format PortableApps.com (PAF) boleh dipasang secara automatik ke PAL. Selain menyediakan menu yang mudah untuk melancarkan aplikasi, Anda juga dapat menambahkan dokumen ke layar Dokumen khas dan alat dan utiliti di layar Ekstra, seperti catatan, kalendar, dan akses mudah ke Koleksi Perisian Percuma.

Pembuka selera

Appetizer adalah pelancar aplikasi mudah alih bebas sumber terbuka untuk Windows yang membolehkan anda mengatur program anda pada dok yang boleh disesuaikan dan boleh diubah suai yang dapat dipaparkan secara mendatar atau menegak. Ubah saiz ikon ke salah satu daripada tiga saiz yang berbeza dan tambahkan ikon tersuai anda sendiri. Susun ikon dengan menyeret dan menjatuhkannya di dok dan kumpulkan ikon anda ke dalam menu. Sesuaikan dok Appetizer menggunakan kulit.

PStart

PStart adalah pelancar dulang sistem Windows yang mudah untuk aplikasi. Ia direka untuk menjalankan aplikasi mudah alih, tetapi juga dapat digunakan pada cakera keras tempatan anda sebagai menu Mula tambahan yang menyediakan fitur pencarian program cepat. Gunakan PStart untuk membuka dokumen dan folder penting, serta program mudah alih.

Semasa anda memasang PStart, anda boleh memilih untuk memasang PStart ke cakera keras tempatan anda atau ke peranti yang boleh ditanggalkan. PStart menggunakan jalan kerabat ketika dipasang sebagai aplikasi mudah alih. Sekiranya huruf pemacu yang berbeza diberikan ke pemacu denyar USB anda ketika dimasukkan ke komputer lain, aplikasi, fail, folder mudah alih anda masih dapat dibuka dengan betul.

Terdapat juga tab Cari untuk mencari fail dengan cepat dan tab Catatan untuk menyimpan maklumat yang tidak mahu anda lupakan.

ASuite

ASuite adalah satu lagi pelancar aplikasi mudah alih percuma untuk Windows yang serupa dengan PStart. Ia memaparkan jalan pintas program, fail, folder, dan pautan laman web anda dalam struktur pohon pada tab Daftar Sama seperti PStart, ia juga direka untuk berjalan pada media yang boleh ditanggalkan, seperti pemacu denyar USB. ASuite menggunakan jalan relatif, seperti PStart, sehingga program, fail, dan folder anda dapat dibuka di mana-mana komputer Windows tanpa masalah. Program ini memerlukan pemasangan, tetapi boleh dipasang ke mana-mana pemacu, tempatan atau boleh ditanggalkan.

CATATAN: Semasa menggunakan ASuite di Windows 7, kami mengesyorkan anda memasang program ke lokasi selain "C: \ Program Files." ASuite perlu menulis tetapan semasa anda menyiapkannya dan anda akan mendapat ralat jika dipasang ke lokasi di mana anda tidak mempunyai kebenaran menulis sepenuhnya.

SE-TrayMenu

SE-TrayMenu menyediakan pengganti untuk Quick Launch Toolbar yang hilang di Windows 7 (ia juga dapat digunakan di XP, Vista, dan Windows 8). Gunakan SE-TrayMenu untuk mendapatkan akses cepat ke aplikasi dan perintah sistem yang paling sering digunakan menggunakan menu pop timbul yang dapat disesuaikan dari baki sistem Windows. Tambahkan program, dokumen, folder, dan pautan internet dengan cepat ke menu menggunakan drag-and-drop. Menu juga boleh disesuaikan sepenuhnya.

SE-TrayMenu boleh dipasang atau digunakan sebagai program mudah alih.

Lihat artikel kami mengenai SE-TrayMenu untuk maklumat lebih lanjut.

Menu Mula Mudah Alih

Menu Mula Mudah Alih adalah pelancar aplikasi yang ringkas dan percuma untuk Windows yang serupa dengan menu Mula yang boleh dipasang pada pemacu denyar USB atau cakera keras tempatan. Atur program anda dalam sistem menu sederhana dan lancarkan dengan menggunakan ikon dulang sistem. Apabila anda menutup Menu Mula Mudah Alih pada pemacu denyar USB, aplikasi yang dijalankan juga dapat ditutup secara automatik. Menu Mula Mudah Alih juga membolehkan anda memasang dan melepaskan bekas TrueCrypt secara automatik.

Mula Menu, Taskbar, dan Pelancar Aplikasi Windows Desktop

Program berikut adalah pelancar aplikasi yang mengganti atau meningkatkan menu Start Windows, Taskbar, atau Desktop. Kami juga menyenaraikan pelancar yang hadir dalam bentuk Gadget untuk desktop Windows 7.

Pelancar Jumplist

Jumplist-Launcher adalah pelancar program Windows percuma yang membolehkan anda menggabungkan aplikasi pada Taskbar, menggabungkan beberapa aplikasi ke dalam satu senarai lompat. Ia tidak memerlukan pemasangan, jadi anda boleh menjalankannya terus pada cakera keras tempatan anda atau pada pemacu denyar USB. Anda boleh menambahkan hingga 60 program dalam kumpulan tersuai di dalam satu senarai lompat dan seret dan lepaskan pintasan, fail, dan folder ke dialog penyediaan Jumplist-Launcher.

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat artikel kami mengenai Jumplist-Launcher.

7Tumpukan

7Stacks adalah pelancar aplikasi percuma untuk Windows yang meniru fungsi tumpukan dari Mac OS X. Setelah anda memasang 7Stacks, ikon ditambahkan ke desktop yang membolehkan anda membuat tumpukan baru dengan mudah sebagai jalan pintas di desktop. Anda kemudian boleh menyematkan hingga 10 timbunan yang berbeza ke Taskbar. Sekiranya anda tidak mahu menyematkan tumpukan ke Bar tugas, anda boleh menggunakan mod menu dan meninggalkan pintasan ke timbunan anda di desktop. Anda boleh membuat timbunan dari folder khas, seperti Dokumen Saya, atau dari folder biasa pada cakera keras anda.

CATATAN: Di Windows 7, timbunan disematkan ke Taskbar. Di Windows XP dan Vista, tumpukan disematkan ke Toolbar Pelancaran Pantas.

Lihat artikel kami mengenai 7Stacks untuk maklumat.

Pelancar 8Start

8Start Launcher adalah pelancar aplikasi percuma untuk Windows yang membolehkan anda mengatur pintasan, kegemaran URL, fail, folder, dan pautan aplikasi dengan mudah ke dalam kumpulan dan kategori. Peluncur dapat diakses melalui dulang sistem, menggunakan hotkey, atau dengan mengklik butang tetikus tengah. Ia mudah alih dan boleh menggunakan jalan relatif, menjadikannya berguna sebagai pelancar aplikasi untuk program mudah alih pada pemacu kilat USB. Rupa peluncur boleh disesuaikan menggunakan kulit dan anda boleh menggunakan fail gambar tersuai (.jpg, .png, .ico, .bmp, .gif) sebagai ikon butang.

ViPad

ViPad adalah pelancar aplikasi percuma dan alat organisasi desktop untuk Windows yang membolehkan anda mengumpulkan pintasan program kegemaran anda, pautan laman web, pintasan alat sistem, fail, folder, dan lain-lain di satu tempat. Anda bahkan boleh mengkategorikan item ke tab yang diperibadikan. Gunakan drag-and-drop untuk meletakkan item di pelancar dan menyusun semula item.

Alat Pelancar Aplikasi Windows 7

Alat Pelancar Aplikasi Windows 7 menyediakan pelancar aplikasi yang sangat kecil yang dipaparkan di desktop anda sebagai alat. Anda boleh menyeret dan melepaskan pintasan program, fail, dan folder terus ke alat. Anda juga dapat menambahkan kegemaran dari Firefox, Opera, dan IE ke alat supaya anda dapat mengakses laman web dengan cepat.

Pelancar Aplikasi Hanya Linux

Sekiranya anda menggunakan Linux, periksa pelancar aplikasi berguna berikut yang hanya tersedia untuk Linux.

Navigator Tetingkap Avant

Avant Window Navigator (AWN) adalah bar navigasi seperti dok untuk Linux yang meningkatkan dan mengatur desktop Linux anda. Ia juga dapat digunakan untuk melacak tingkap terbuka AWN sangat disesuaikan dan sesuai dengan tema Ubuntu anda. Tema percuma tersedia untuk menyesuaikan rupa bar anda, serta tambahan untuk memperluas fungsi bar.

Lihat artikel kami mengenai AWN untuk mengetahui cara memasang dan menyesuaikan AWN pada mesin Ubuntu anda.

Gnome-Do

Gnome-Do adalah program berorientasikan papan kekunci untuk Linux yang membolehkan anda dengan cepat mencari banyak item di persekitaran desktop GNOME anda, seperti aplikasi, penanda buku Firefox, fail, dan lain-lain, dan melakukan tindakan biasa pada item tersebut, seperti Jalankan dan Buka. Ia berasaskan plugin, yang membolehkan anda memperluasnya dengan mudah untuk menangani item dan tindakan baru.

Docky

Docky adalah aplikasi dok untuk Linux yang menjadikan pembukaan aplikasi biasa dan menguruskan windows lebih cepat dan mudah. Ia serupa dengan Avant Window Navigator dan digabungkan sepenuhnya ke dalam desktop GNOME. Selain menjadi peluncur aplikasi, Docky juga dapat mengatur aplikasi berjalan Anda dan menjadi tuan rumah berbagai doket, termasuk monitor CPU, laporan cuaca, dan jam. Aplikasi dapat disatukan dengan Docky untuk menambahkan item tambahan ke menu konteksnya atau mengubah ikon mereka untuk memaparkan lebih banyak maklumat.

Pelancar Aplikasi Papan Kekunci

Pelancar aplikasi berikut adalah untuk anda yang lebih suka menggunakan papan kekunci berbanding tetikus. Mereka membuat aplikasi pelancaran dan membuka fail dengan cepat dan mudah.

Cari dan Jalankan Robot (FARR)

Find and Run Robot (FARR) adalah pelancar aplikasi percuma untuk maniak papan kekunci. Ia menggunakan fungsi "carian langsung" adaptif untuk membolehkan anda mencari program dan dokumen dengan cepat di komputer hanya dengan menaip. Paparkan tetingkap FARR menggunakan hotkey kustom, dan kemudian mulailah mengetik huruf pertama aplikasi, file, atau folder yang ingin Anda temukan dan hasilnya langsung muncul. Anda juga boleh menggunakan FARR untuk menjalankan carian web, menghantar e-mel, memanipulasi fail, dan banyak lagi. Plugin, add-on, dan sambungan juga tersedia untuk FARR.

Pelancaran

Launchy adalah utiliti percuma untuk Windows, Linux, dan Mac yang direka untuk membantu anda melancarkan dokumen, fail, folder, dan penanda halaman anda dengan hanya beberapa penekanan tombol. Ini juga mengindeks program di menu Mula Anda di Windows, menyediakan akses cepat ke program kegemaran anda. Launchy dibuka sebagai tetingkap kecil di mana anda menaip istilah carian anda. Hasilnya dipaparkan di bawah tetingkap semasa anda menaip. Terdapat kulit untuk menyesuaikan tampilan Launchy dan plugin untuk memperluas fungsinya. Plugin hanya tersedia jika anda menggunakan Launchy di Windows.

Pelancar Aplikasi Windows 7 (7APL)

Windows 7 App Launcher (7APL) membolehkan anda melancarkan banyak aplikasi sekaligus di Windows menggunakan hotkey atau ciri senarai melompat Windows 7. Anda membuat profil yang mengandungi semua aplikasi yang ingin anda mulakan sekaligus dan menggunakan hotkey pada setiap profil. Untuk menjalankan profil dari senarai lompat, sematkan fail 7APL.exe ke Taskbar.

7APL tidak perlu dipasang. Cukup ekstrak fail .zip dan klik dua kali fail .exe.

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat artikel kami mengenai Windows 7 App Launcher.

Kebakaran

Blaze adalah pelancar aplikasi untuk Windows yang membolehkan anda mencari fail dan folder dan web anda, serta program pelancaran. Juga, gunakan Blaze untuk melakukan pengiraan di tempat dan penukaran asas. Buat e-mel dalam perjalanan dan lakukan perintah pada tetingkap Explorer tertentu.

Blaze tersedia dalam versi mudah alih yang menyokong jalan relatif. Ia mengindeks folder pada pemacu denyar USB atau cakera keras luaran anda, walaupun jika anda memasang pemacu ke komputer lain dan diberi huruf pemacu yang berbeza, Blaze masih akan mengetahui di mana untuk mencari barang anda.

CATATAN: Untuk menjalankan Blaze, .NET Framework 3.5 mesti dipasang di komputer hos. Klik salah satu pautan di bawah untuk memuat turunnya.

  • Pemasang mandiri
  • Pemasang web (memerlukan akses Internet semasa pemasangan)

Lihat artikel kami mengenai Blaze untuk maklumat lebih lanjut.

Pelaksana

Executor adalah pelancar pelbagai guna untuk Windows yang membolehkan anda menjalankan program dengan cepat dan mencari apa sahaja dari satu lokasi pusat. Ini seperti versi dialog Windows yang lebih maju dan disesuaikan. Ia beroperasi menggunakan kata kunci dan setiap kata kunci dapat diberikan hotkey, jadi Executor juga dapat melakukan seperti banyak pengurus hotkey yang popular. Susun atur, penampilan, dan tingkah laku Pelaksana dapat disesuaikan.

Lihat artikel kami mengenai Pelaksana untuk maklumat lebih lanjut.

Pelancaran Utama

Key Launch adalah pelancar aplikasi yang membolehkan anda mengabaikan menu Mula dan pintasan desktop dan melancarkan program menggunakan papan kekunci anda. Tentukan alias untuk melancarkan program menggunakan singkatan. Sebagai contoh, anda dapat menentukan "w" untuk "Microsoft Word" dan itu membolehkan anda menekan Ctrl + Space dan kemudian "w" untuk membuka Word.

Famulus

Famulus adalah pelancar fail dan aplikasi yang ringkas dan mudah alih untuk Windows. Tekan dan tahan kekunci '*' pada pad angka selama sepersekian saat untuk memunculkan permintaan teks. Ketik perintah khusus yang telah ditentukan ke dalam prompt dan tekan kekunci Enter untuk menjalankan fail, folder, aplikasi atau laman web yang berkaitan. 5 arahan sebelumnya yang dimasukkan disimpan untuk memudahkan akses Mulakan perintah anda dengan simbol '@' untuk menjalankan URL, laluan fail, atau perintah sistem secara langsung.

CATATAN: Sekiranya anda menggunakan komputer riba tanpa pad angka, anda boleh menukar kunci pengaktifan dalam tetapan.

Pelancar Aplikasi ControlPad

ControlPad membolehkan anda menggunakan papan kekunci nombor anda sebagai sistem pelaksanaan perintah untuk Windows. Konfigurasikan mana-mana kod numerik (atau kata kunci) untuk melaksanakan program, membuka dokumen, membuka laman web, atau mengirim serangkaian penekanan tombol ke sistem operasi. Tekan kekunci '*' pada papan kekunci nombor selama kira-kira satu saat untuk mengakses tetingkap di mana anda memasukkan kod angka atau kata kunci. Kemudian, tekan kekunci '/' pada papan kekunci nombor untuk menetapkan kod atau kata kunci pada program, fail, folder, dll.

CATATAN: Sekiranya anda menggunakan komputer riba tanpa papan kekunci nombor, terdapat Mod Laptop khas yang menggunakan F12 (tekan dan tahan kekunci) dan bukannya kekunci '*' sebagai kunci yang mengaktifkan ControlPad.

Seolah-olah semua pilihan untuk peluncur aplikasi ini tidak mencukupi, anda juga dapat membuat pelancar aplikasi berkuasa tinggi di Windows menggunakan Quick Launch Toolbar. Untuk melakukan ini di Windows 7, anda perlu menambahkan Quick Launch Toolbar kembali ke Taskbar. Anda juga boleh memasang program percuma yang membolehkan anda mengumpulkan jalan pintas di Quick Launch Bar dan menambah tajuk, pemisah, dan submenu.