Cara Membuat Templat Tersuai di PowerPoint

PowerPoint menyediakan sumber yang sangat berguna yang disebut templat yang secara automatik membina asas dan kerangka persembahan anda. Sekiranya anda tidak dapat mencari yang sesuai untuk anda, anda boleh membuatnya sendiri. Inilah caranya untuk melakukannya.

Buat Templat PowerPoint Kustom

Untuk membuat templat PowerPoint tersuai, pertama anda perlu membuka persembahan kosong. Anda boleh melakukannya dengan mengklik tab "File" dan kemudian memilih "Baru" di panel kiri.

Perpustakaan templat besar akan muncul, tetapi kerana bukan itu yang kami cari, teruskan dan pilih pilihan "Persembahan Kosong".

Seterusnya, anda perlu memilih orientasi dan ukuran slaid. Dalam kumpulan "Sesuaikan" pada tab "Reka Bentuk", pilih butang "Ukuran Slaid". Menu drop-down kecil akan muncul. Di sini, klik pilihan "Sesuaikan Ukuran Slaid".

Kotak dialog "Slide Size" akan muncul. Di sini, anda boleh (1) menyesuaikan ketinggian dan lebar slaid atau hanya memilih pilihan yang telah ditentukan dari menu lungsur turun, dan (2) memilih orientasi slaid.

Selebihnya pembuatan templat akan dilakukan di Slide Master PowerPoint. Slide Master membolehkan anda menyesuaikan fon, tajuk, dan warna persembahan di satu tempat, menerapkan pilihan ke semua slaid anda. Ini membolehkan anda mengekalkan konsistensi sepanjang templat, serta menghilangkan keperluan untuk membuat perubahan pada setiap slaid individu.

BERKAITAN: Cara Menukar Font Lalai di PowerPoint

Untuk mengakses slaid master, klik pada tab "View" dan kemudian pilih "Slide Master" dalam kumpulan "Master Views".

Slide Master akan muncul di panel kiri. Slide Master adalah lakaran kecil teratas yang muncul di panel. Setiap sub-lakaran kecil menunjukkan setiap susun atur slaid yang tersedia dalam tema anda. Pengeditan yang anda buat kepada Slide Master akan mempengaruhi setiap susun atur slaid.

Di sinilah keajaiban berlaku. Pertama, anda boleh memilih tema yang unik untuk templat PowerPoint anda. Untuk melakukannya, pilih "Tema" dalam kumpulan "Edit Tema" pada tab "Slide Master".

Menu drop-down akan muncul, menyajikan perpustakaan besar tema untuk dipilih. Setiap tema dilengkapi dengan fon dan kesannya sendiri. Telusuri koleksi dan pilih yang anda suka.

Anda juga boleh memilih gaya latar untuk tema yang anda pilih. Pilih "Gaya Latar Belakang" dalam kumpulan "Latar Belakang" dan kemudian pilih gaya yang anda suka dari menu lungsur.

Sekiranya anda ingin menyesuaikan placeholder dalam slaid, anda dapat melakukannya dengan memilih salah satu pilihan dari menu "Insert Placeholder". Anda boleh mendapatkan pilihan ini dalam kumpulan "Master Layout".

Setelah memilih slaid di mana anda mahu memasukkan tempat letak dari panel di sebelah kiri dan jenis tempat letak yang ingin anda masukkan dari menu, klik dan seret kursor anda untuk melukis kotak tempat letak.

Ulangi proses ini sehingga anda berpuas hati dengan penempatan tempat dalam templat anda. Setelah anda selesai dengan ini, yang tinggal hanyalah menyimpan templat tersuai anda.

Simpan Templat Tersuai Anda

Untuk menyimpan persembahan PowerPoint (.pptx) sebagai templat (.potx), klik tab "Fail" dan kemudian butang "Simpan Sebagai".

Dalam kumpulan "Lokasi Lain", pilih pilihan "Semak Imbas".

Kotak dialog "Save As" akan muncul. Pilih kotak di sebelah "Simpan sebagai Jenis" dan kemudian pilih "Templat PowerPoint" dari senarai pilihan.

Apabila anda memilih jenis fail PowerPoint Template, PowerPoint mengarahkan anda ke folder "Custom Office Templates". Di sinilah anda mahu menyimpan templat anda. Klik butang "Simpan".

Templat anda sekarang akan disimpan dan siap digunakan. Untuk mencari templat anda pada saat anda membuka PowerPoint, klik tab "Fail" dan pilih butang "Baru". Seterusnya, pilih tab "Custom" dan kemudian pilih pilihan "Custom Office Templates".

Anda sekarang akan melihat templat tersuai anda. Pilihnya untuk mula menggunakan templat PowerPoint khusus anda.