Cara Mendapatkan Data dari Hard Drive Lama (Tanpa Meletakkannya di PC)

Sekiranya anda telah lama menggunakan PC, anda mungkin mempunyai cakera keras lama (atau tiga) dari komputer terdahulu. Sekiranya anda memerlukan data pada pemacu lama, ada cara mudah untuk melakukannya tanpa memasang pemacu di dalam PC anda.

Ahhh kerumitan cakera keras lama. Hampir tidak ada pengguna geek, atau bahkan pemilik komputer biasa, yang tidak mempunyai beberapa pemacu lama. Sekiranya anda perlu mengeluarkan data dari pemacu lama — atau hanya ingin memeriksa pemacu dan mungkin memadamkannya sebelum dilupuskan — anda boleh membuka PC anda dan memasang pemacu di dalamnya. Tetapi itu banyak kerja untuk menyelesaikan keperluan sementara. Terdapat banyak penyelesaian yang lebih baik pada masa ini.

Cari Dok atau Penyesuai Luaran

BERKAITAN: Cara Mengubah Pemacu Keras Lama ke Pemacu Luaran

Terdapat pelbagai gaya alat yang membolehkan anda menyambungkan cakera keras sebagai pemacu luaran. Sekiranya anda ingin membuat pemacu luaran yang lebih kekal daripada cakera keras lama, anda boleh membeli kandang penuh. Setelah memasang pemacu anda di kandang dan memasang butang, pada dasarnya anda mempunyai pemacu luaran yang boleh anda sambungkan mengikut kehendak anda. Anda boleh mendapatkan kandang pemacu dengan harga hanya $ 10.

Masalah dengan enklosur adalah bahawa memerlukan hampir sama banyak masa untuk memasang pemacu di kandang seperti yang dilakukan untuk memasang pemacu di PC anda. Sekiranya anda mencari sesuatu yang membolehkan anda menghubungkan pemacu lama dengan mudah ke PC anda buat sementara waktu, anda boleh menggunakan dok atau penyesuai ringkas.

Dari sudut yang lebih mahal, anda boleh mengambil dermaga dengan harga sekitar $ 30-40 seperti dok USB 3.0 Anker ini. Keindahan dok seperti ini ialah anda boleh membiarkannya tersambung ke PC anda dan pasangkan cakera keras lama apabila anda memerlukan akses. Beberapa dok bahkan membolehkan anda menyambungkan dua cakera keras sekaligus. Sekiranya anda bekerja dengan pemacu lama secara rutin, sebuah dermaga sepadan dengan harganya. Satu-satunya masalah adalah bahawa hampir tidak ada yang membuat dok yang menyokong sambungan IDE dan SATA lagi. Oleh itu, jika anda perlu bekerja dengan pemacu IDE yang lama selain pemacu SATA, anda mungkin perlu mengambil dok kedua.

Sekiranya anda hanya perlu menyambung pemacu lama — atau hanya perlu melakukannya sekali — anda mungkin lebih baik menggunakan penyesuai. Dari segi sejarah, penyesuai seperti itu berada di sisi yang tidak stabil, tetapi peningkatan pada Windows dan perkakasan itu sendiri telah menghasilkan fungsi yang boleh dipercayai dengan harga yang sangat berpatutan.

Model yang kami sukai ialah Sabrent USB 3.0 to SATA / IDE Adapter ($ 23). Ia boleh dipercayai, pantas, dan dilengkapi dengan transformer molex sendiri supaya anda dapat menggerakkan pemacu. Di sinilah banyak penyesuai yang anda ketahui di sana: mereka menyediakan kabel, tetapi anda dijangka akan memberikan kuasa melalui PSU lama atau yang lain. Model Sabrent mengemas kedua-dua penyesuai dan bekalan kuasa bersama-sama supaya anda tidak ketinggalan untuk mengetahui cara menggerakkan pemacu anda. Paling baik, penyesuai ini menyokong pemacu SATA dan IDE.

Sambungkan Pemacu Keras

Memutuskan perkakasan yang anda mahukan adalah bahagian paling sukar dalam usaha ini. Selepas anda mendapatkan perkakasan, yang perlu anda lakukan ialah menyambungkan pemacu ke dalamnya, dan kemudian menyambungkan perkakasan ke PC.

Sekiranya anda menggunakan dok, ia sangat mudah. Sambungkan dok ke PC anda seperti anda menyambungkan pemacu luaran. Jatuhkan cakera keras ke dalam slot dan hidupkan dok.

Sekiranya anda menggunakan penyesuai, anda perlu menggunakan sisi penyesuai yang sesuai (ia mempunyai sisi untuk 3.5 IDE, 2.5 IDE, dan SATA). Pasangkan penyesuai ke port USB di komputer anda, pasangkan kuasa melalui unit penyesuai molex, dan kemudian hidupkan suis pada kabel kuasa untuk memberi kuasa ke pemacu. Di bawah ini, anda dapat melihat bagaimana penyesuai kelihatan apabila disambungkan dengan betul ke pemacu IDE.

Catatan: Sekiranya anda menggunakan pemacu IDE, anda perlu memastikan pelompat di pemacu ditetapkan ke tetapan Master.

Akses Data Anda

Apabila anda menghidupkan dokumen atau penyesuai dan pemacu berputar, pemacu akan muncul secara automatik di Windows sebagai pemacu yang boleh ditanggalkan dengan cara yang sama seperti pemacu keras luaran yang baru - tidak memerlukan perisian atau pemacu. Di bawah ini, anda dapat melihat pemacu (pemacu M kami) dikesan di sebelah kanan pemacu luaran sebenar (pemacu L).

Sekiranya anda membuka pemacu, anda harus semua folder dan fail lama.

Perhatikan bahawa, ketika membuka folder — terutama folder pada cakera keras lama yang telah dipasang Windows di dalamnya — anda mungkin akan mendapat mesej amaran yang menyatakan bahawa anda tidak mempunyai izin akses.

Ini hanya bermaksud bahawa folder atau fail mempunyai kebenaran yang diberikan oleh sistem operasi sebelumnya. Anda boleh terus maju dan klik "Teruskan" untuk meminta Windows memberikan izin akses ke akaun yang sedang anda log masuk.

BERKAITAN: Cara Memahami Mereka yang Membingungkan Kebenaran Fail / Berkongsi Windows 7

Menetapkan kebenaran mungkin memerlukan sedikit masa, bergantung pada ukuran folder. Anda hanya perlu melakukan ini sekali sahaja. Sekiranya arahan kebenaran mudah yang ditunjukkan di atas tidak berfungsi (atau anda bahkan tidak mendapat permintaan, tetapi kesalahan akses), periksa primer kami pada kebenaran fail Windows untuk mempelajari cara mengedit izin secara manual dan masuk ke fail anda .

Sekiranya pemacu anda tidak muncul, dan anda telah menghubungkan kedua-dua kabel kuasa dan data dengan betul, terdapat tiga kemungkinan masalah:

  • Ia adalah pemacu IDE yang lebih lama dan anda tidak mengatur pelompat dengan betul
  • Sistem fail pemacu tidak dapat dibaca oleh sistem operasi anda
  • Pemacu rosak

Ingat, apa yang anda lakukan pada pemacu dengan kabel penyesuai data / kuasa pada dasarnya memasangnya seperti yang anda lakukan dengan pemacu dalaman (tetapi tanpa keretakan membuka casing). Sekiranya komputer anda tidak dapat membaca pemacu dalam keadaan seperti itu (kerana pemacu mempunyai sistem fail yang tidak serasi atau mengalami kerosakan / kerosakan secara fizikal), ia juga tidak dapat membacanya melalui persediaan USB.

Walaupun begitu, halangannya semudah plug and play. Dengan harga $ 20-40, anda mempunyai cara bebas untuk memeriksa pemacu anda, mengambil data lama, membandingkannya dengan sandaran anda, menghapus data, dan sebaliknya berinteraksi dengan pemacu seolah-olah dipasang tepat di casing komputer.