Cara Memasang Microsoft Office di Linux

Pengguna Linux dapat menggunakan LibreOffice, Google Docs, dan bahkan Aplikasi Web Office Microsoft, tetapi beberapa orang masih memerlukan - atau hanya menginginkan - versi desktop Microsoft Office. Nasib baik, ada cara untuk menjalankan Microsoft Office di Linux.

Ini sangat berguna jika anda masih menggunakan Windows XP yang tidak akan disokong dan tidak mahu membayar yuran peningkatan untuk menaik taraf komputer anda ke Windows 7 atau 8. Ini jelas tidak disokong oleh Microsoft, tetapi ia masih berfungsi dengan baik.

Cara Memasang Microsoft Office

Terdapat beberapa cara untuk memasang Microsoft Office di Linux:

  • Wine : Wine adalah lapisan keserasian Windows yang membolehkan anda menjalankan program Windows di Linux. Ia tidak sempurna, tetapi cukup dioptimumkan untuk menjalankan program popular seperti Microsoft Office dengan baik. Wain akan berfungsi lebih baik dengan versi Office yang lebih lama, jadi versi Office yang lebih lama, semakin besar kemungkinan ia berfungsi tanpa masalah. Wain adalah percuma, walaupun anda mungkin perlu melakukan tweak sendiri.
  • CrossOver : CrossOver adalah produk berbayar yang menggunakan kod dari versi percuma Wain. Walaupun memerlukan banyak wang, CrossOver melakukan lebih banyak kerja untuk anda. Mereka menguji kod mereka untuk memastikan bahawa program popular seperti Microsoft Office berjalan dengan baik dan memastikan peningkatan tidak akan melanggarnya. CrossOver juga memberikan sokongan - jadi jika Office tidak berjalan dengan baik, anda mempunyai seseorang untuk dihubungi yang akan membantu anda.
  • Mesin Maya : Anda juga dapat memasang Microsoft Windows di mesin maya menggunakan program seperti VirtualBox atau VMware dan memasang Microsoft Office di dalamnya. Dengan Mod lancar atau Mod Perpaduan, anda mungkin boleh melihat tetingkap Office muncul di desktop Linux anda. Kaedah ini memberikan keserasian terbaik, tetapi juga paling berat - anda harus menjalankan versi penuh Windows di latar belakang. Anda memerlukan salinan Windows, seperti cakera Windows XP lama yang telah anda letakkan, untuk dipasang di mesin maya.

Kami akan memberi tumpuan untuk menggunakan Wine atau Crossover untuk memasang Office secara langsung di Linux. Sekiranya anda ingin menggunakan mesin maya, yang perlu anda lakukan ialah memasang VirtualBox atau VMware Player dan membuat mesin maya baru. Program ini akan memandu anda melalui pemasangan Windows dan anda boleh memasang Office di dalam Windows virtual anda seperti biasa.

BERKAITAN: 4+ Cara Menjalankan Perisian Windows di Linux

Memasang Microsoft Office Dengan Wain

Kami menguji Office 2007 dengan proses ini, kerana Office 2013 diketahui tidak berfungsi dengan baik dan Office 2010 nampaknya tidak disokong dengan baik. Sekiranya anda ingin menggunakan versi Office yang lebih lama, seperti Office 2003, kemungkinan anda akan berfungsi dengan lebih baik lagi. Sekiranya anda ingin memasang Office 2010, anda mungkin perlu melakukan beberapa perubahan lagi - periksa halaman Wine AppDB untuk versi Office yang ingin anda pasang untuk maklumat lebih lanjut.

Pertama, pasang pakej Wine dari repositori pakej perisian pengedaran Linux anda. Di Ubuntu, buka Pusat Perisian Ubuntu, cari Wine, dan pasang pakej Wine.

Seterusnya, masukkan cakera Microsoft Office ke dalam komputer anda. Buka di pengurus fail anda, klik kanan fail setup.exe, dan buka fail .exe dengan Wine.

Pemasang akan muncul dan, jika semuanya berjalan lancar, anda seharusnya dapat melalui proses pemasangan di Linux seperti biasa di Windows.

Kami tidak menghadapi masalah semasa memasang Office 2007, tetapi ini akan berbeza-beza bergantung pada versi Wain anda, edaran Linux, dan terutama pelepasan Microsoft Office yang ingin anda gunakan. Untuk lebih banyak petua, baca Wine AppDB dan cari versi Microsoft Office yang ingin anda pasangkan. Anda akan mendapat lebih banyak arahan pemasangan yang lebih mendalam di sana, diisi dengan petua dan peretasan yang telah digunakan orang lain.

Anda juga boleh mencuba menggunakan alat pihak ketiga seperti PlayOnLinux, yang akan membantu anda memasang Microsoft Office dan program Windows lain yang popular. Aplikasi seperti itu dapat mempercepat dan mempermudah proses anda. PlayOnLinux juga tersedia secara percuma di Pusat Perisian Ubuntu.

Mengapa Anda Mungkin Ingin Menggunakan CrossOver

Sekiranya kaedah Wine tidak berfungsi atau anda menghadapi masalah, anda mungkin ingin mencuba menggunakan CrossOver. CrossOver menawarkan percubaan dua minggu percuma, tetapi versi penuh akan dikenakan biaya $ 60 jika anda ingin terus menggunakannya.

Selepas memuat turun dan memasang CrossOver, anda dapat membuka aplikasi CrossOver dan menggunakannya untuk memasang Office. Anda boleh melakukan semua yang boleh anda lakukan dengan CrossOver dengan versi standard Wine, tetapi CrossOver mungkin memerlukan lebih sedikit penggodaman untuk membuat sesuatu berfungsi. Sama ada ini sepadan dengan kosnya terpulang kepada anda.

Menggunakan Microsoft Office di Linux

Selepas pemasangan, anda akan menemui aplikasi Microsoft Office di pelancar desktop anda. Di Ubuntu, kami terpaksa log keluar dan log masuk sebelum jalan pintas muncul di pelancar desktop Unity.

Office berfungsi dengan baik di Linux. Wine menunjukkan folder rumah anda ke Word sebagai folder Dokumen Saya, jadi mudah untuk menyimpan fail dan memuatkannya dari sistem fail Linux standard anda.

Antaramuka Office jelas tidak kelihatan seperti di rumah di Linux seperti pada Windows, tetapi berfungsi dengan baik. Setiap program Office harus berjalan seperti biasa, walaupun ada kemungkinan beberapa ciri - terutama yang jarang digunakan yang belum banyak diuji - mungkin tidak berfungsi dengan baik di Wine.

Sudah tentu, Wine tidak sempurna dan anda mungkin menghadapi beberapa masalah semasa menggunakan Office in Wine atau CrossOver. Sekiranya anda benar-benar mahu menggunakan Office pada desktop Linux tanpa masalah keserasian, anda mungkin ingin membuat mesin maya Windows dan menjalankan salinan Office yang maya. Ini memastikan anda tidak akan menghadapi masalah keserasian, kerana Office akan berjalan pada sistem Windows (maya).