Bolehkah Anda Melihat Siapa yang Melihat Profil Twitter Anda?

Naluri semula jadi untuk bertanya-tanya siapa yang melihat profil Twitter dan Tweet anda, tetapi walaupun banyak perkhidmatan mengaku menawarkan ciri ini, sebenarnya tidak mungkin.

Sambungan dan Sambungan Penyemak Imbas Tidak Pasti

Seperti dengan Facebook, mudah untuk mencari pelanjutan penyemak imbas yang menyatakan untuk memberitahu anda siapa yang melihat Profil Twitter anda. Kami mengesyorkan agar berhati-hati memasang pelanjutan penyemak imbas dari syarikat yang anda tidak percayai, dan kebanyakan peluasan yang menawarkan ciri ini tidak berasal dari syarikat besar dan terkenal. Selain itu, walaupun sambungan yang bukan penipuan semata-mata yang hanya mencuri data anda tidak akan berfungsi seperti yang anda harapkan. Sebagai gantinya, mereka hanya memberitahu anda apabila orang lain yang juga memasang pelanjutan mengunjungi profil Twitter anda.

BERKAITAN: Adakah Ada Cara untuk Melihat Siapa yang Melihat Profil Facebook Anda?

Walaupun kedengarannya menarik, ini bermaksud peluasan melacak setiap laman web yang anda kunjungi sekiranya anda mengunjungi profil seseorang yang juga memasang pelanjutan. Saya tidak pasti tentang anda, tetapi saya pasti tidak menganggap memberikan peluasan dengan semua data penyemakan imbas saya adalah pertukaran yang baik untuk dimaklumkan sekiranya ada orang lain yang menggunakan pelanjutan yang sama melihat profil saya.

Terdapat juga beberapa perkhidmatan pihak ketiga yang bukan pelanjutan penyemak imbas di luar sana, tetapi mereka masih menjual apa yang boleh mereka lakukan. Perkhidmatan ini semuanya dimasukkan ke dalam API Twitter dan memang boleh melakukan perkara seperti memberitahu anda apabila anda mendapat atau kehilangan pengikut, atau ketika seseorang menyebut anda. Tetapi hampir tidak sama dengan memberitahu anda siapa yang melihat profil anda atau Tweet tertentu. Perkhidmatan pengesanan penglibatan yang lebih baik seperti Crowdfire tidak menjual apa yang boleh mereka lakukan.

Analisis Twitter Boleh Memberi Anda Beberapa Maklumat, Tetapi Tidak Ada Yang Spesifik

Tidak seperti Facebook, sebenarnya ada cara untuk mendapatkan beberapa maklumat mengenai berapa banyak orang yang melihat profil atau tweet anda. Pergi ke halaman analisis Twitter dan log masuk dengan akaun Twitter anda. Anda akan melihat sesuatu seperti ini.

Anda dapat melihat bahawa dalam 28 hari terakhir, saya telah tweet sebanyak 52 kali. Secara keseluruhan, Tweet saya telah dilihat oleh 28,100 orang. 758 orang telah mengunjungi profil saya, dan saya telah disebutkan sebanyak 60 kali. Tweet utama saya bulan ini disaksikan oleh 910 orang.

Klik ke halaman "Tweets" dan anda mendapat perincian setiap hari, tweet demi tweet mengenai jumlah orang yang melihat dan terlibat dengan tweet anda.

Begitu juga, halaman "Penonton" menunjukkan demografi luas tentang orang yang mengikuti anda atau melihat tweet anda. Anda dapat melihat perkara seperti dari mana asalnya, jantina yang mereka laporkan ke Twitter dan bahasa mereka.

Walaupun semua ini adalah perkara yang menarik - dan agak berguna jika anda ingin membina jenama atau mendapatkan gambaran keseluruhan aktiviti, hampir tidak ada gunanya jika anda berusaha untuk mengetahui sama ada anda suka atau atasan anda memeriksa Akaun Twitter.