Cara Memasang Windows 95 dalam Mesin Maya

Windows 95 Microsoft adalah lompatan besar dari Windows 3.1. Ini adalah pelepasan pertama Windows dengan menu Mula, bar tugas, dan antara muka desktop Windows khas yang masih kami gunakan hingga kini. Windows 95 tidak akan berfungsi pada perkakasan PC moden, tetapi anda masih boleh memasangnya di mesin maya dan menghidupkan kembali zaman kegemilangan tersebut.

BERKAITAN: Cara Memasang Windows 3.1 di DOSBox, Menyiapkan Pemacu, dan Main Permainan 16-bit

Ini mungkin berguna jika anda ingin bermain permainan lama yang tidak berfungsi dalam mod keserasian Windows 10, walaupun Windows 98 mungkin lebih sesuai untuk permainan era Windows 9x. Atau anda boleh melakukannya untuk sedikit nostalgia. Kami tidak akan menyalahkan anda.

Apa yang Anda Perlu

Anda memerlukan dua perkara untuk ini: Fail Windows 95 ISO dan imej cakera but Windows 95. Tidak seperti sistem operasi moden, cakera pemasangan Windows 95 tidak boleh di-boot. Anda mesti mula-mula memasuki persekitaran MS-DOS dari cakera boot Windows 95, yang mungkin menjadi disket pada masa itu, untuk memulakan pemasangan.

Sekiranya anda mempunyai CD Windows 95 lama, anda boleh memasukkannya ke dalam PC anda dan membuat fail ISO darinya. Walaupun fail ISO Windows 95 tersedia dalam talian, ingatlah bahawa Windows 95 masih di bawah hak cipta Microsoft, dan tidak dapat diunduh secara sah dari web. Oleh itu, mulailah menggali laci lama anda.

Sebaik sahaja anda mendapat fail ISO 95 Windows, anda boleh memuat turun gambar disket boot dari AllBootDisks. Anda mungkin hanya perlu memuat turun fail "Windows95a.img". Windows 95b (juga dikenali sebagai Windows 95 OSR2) hanya tersedia untuk OEM (Pengilang Peralatan Asal), jadi mana-mana cakera Windows 95 yang anda bohong akan dikeluarkan oleh pelepasan Windows 95 yang asli (juga dikenali sebagai Windows 95 RTM) atau Windows 95a keluaran (juga dikenali sebagai Windows 95 OSR1), yang disertakan dengan Service Pack 1 yang terpasang.

Langkah Pertama: Buat Mesin Maya Anda

BERKAITAN: Pemula Geek: Cara Membuat dan Menggunakan Mesin Maya

Kami akan melakukan ini di VirtualBox, yang benar-benar percuma untuk digunakan dan tersedia di Windows, macOS, dan Linux. Anda boleh melakukannya dalam program mesin maya lain seperti VMware, tetapi proses mengkonfigurasi perisian mesin maya akan sedikit berbeza.

Setelah memasang VirtualBox, klik butang "Baru" untuk membuat mesin maya baru.

Masukkan nama apa sahaja yang anda suka dan pilih "Windows 95" dari kotak Versi. Sekiranya anda menamakannya "Windows 95", VirtualBox secara automatik akan memilih versi Windows yang betul.

Pilih berapa banyak RAM yang ingin anda dedahkan ke mesin maya anda. VirtualBox mengesyorkan 64 MB, sementara blog Microsoft rasmi The Old New Thing mendakwa bahawa Windows 95 tidak akan boot jika mempunyai memori lebih dari 480 MB. Anda boleh membezakan perbezaan dan menggunakan 256 MB dengan selamat, yang akan lebih daripada cukup untuk aplikasi Windows 95 lama.

Teruskan melalui wizard sehingga anda diminta untuk membuat cakera keras maya anda. VirtualBox secara automatik akan mencadangkan 2.0 GB, dan anda mungkin tidak mahu melupakannya. Versi runcit Windows 95 hanya menyokong sistem fail FAT16, yang bermaksud mereka tidak dapat menggunakan pemacu berukuran lebih dari 2 GB.

Windows 95b (aka OSR2), yang hanya dikeluarkan untuk pembuatan peranti dan tidak pernah dijual secara runcit, memang menyokong FAT32. Oleh itu, jika anda menggunakan Windows 95 versi ini, secara teorinya anda boleh menggunakan ruang sehingga 32 GB.

Jangan boot mesin sebaik sahaja anda selesai membuatnya. Pertama, anda perlu menukar beberapa tetapan. Klik kanan mesin maya Windows 95 anda dan pilih "Tetapan".

Klik kategori "Sistem", klik tab "Percepatan", dan hapus centang "Aktifkan virtualisasi perkakasan" Aktifkan VT-x / AMD-V ".

Sekiranya anda membiarkan pilihan ini diaktifkan, anda akan dapat memasang Windows 95, tetapi ia hanya akan menunjukkan skrin hitam ketika but selepas itu.

Seterusnya, klik kategori "Penyimpanan" dan pilih pemacu maya di bawah pengawal Floppy. Klik butang disket di sebelah kanan Floppy Drive dan klik "Pilih Fail Floppy Maya" dalam menu. Semak imbas ke fail boot disk .img dan pilih.

Akhirnya, klik pemacu cakera Kosong di bawah pengawal IDE, klik ikon cakera di sebelah kanan Pemacu Optik, dan klik "Pilih Fail Disk Optik Maya". Semak imbas ke fail ISO 95 Windows anda dan pilih.

Klik "OK" untuk menyimpan tetapan anda apabila anda selesai.

Langkah Kedua: Siapkan C Maya Anda: Pandu

Anda sekarang hanya boleh mengklik dua kali mesin maya Windows 95 di perpustakaan anda untuk memakainya. Ia akan boot ke prompt DOS.

Perhatikan bahawa mesin maya akan menangkap papan kekunci dan tetikus anda setelah anda mengklik di dalamnya, tetapi anda boleh menekan kekunci host - itulah kekunci Ctrl yang betul pada papan kekunci anda, secara lalai - untuk membebaskan input dan menggunakan desktop PC anda secara normal. Kunci dipaparkan di sudut kanan bawah tetingkap mesin maya.

Pertama, anda perlu membahagikan pemacu maya yang anda buat. Ketik perintah berikut pada prompt dan tekan Enter:

fdisk

Proses ini sangat mudah. Anda akan memulakan dengan pemacu kosong, jadi anda hanya mahu membuat partisi DOS. Itulah pilihan lalai, iaitu "1". Anda hanya perlu menerima pilihan lalai untuk melalui proses fdisk.

Anda hanya boleh menekan "Enter" tiga kali selepas melancarkan fdisk untuk membuat partisi DOS, membuat partisi utama, dan bersetuju bahawa anda ingin menggunakan ukuran maksimum pemacu dan menjadikan partition aktif.

Anda akan diberitahu bahawa anda mesti memulakan semula mesin maya anda sebelum meneruskan. Untuk melakukan ini, klik Input> Papan Kekunci> Masukkan Ctrl-Alt-Del di VirtualBox. Tekan kekunci Ctrl kanan untuk membebaskan tetikus anda terlebih dahulu, jika perlu.

Anda sekarang perlu memformat partisi baru anda, yang akan tersedia di mesin maya sebagai pemacu C: Untuk memformatnya, ketik perintah berikut pada prompt A: \> dan tekan Enter:

format c:

Ketik Y dan tekan Enter untuk menyetujui proses format apabila diminta. Anda kemudian akan diminta untuk memasukkan label untuk pemacu. Anda boleh memasukkan apa sahaja yang anda suka, atau tidak sama sekali. Tekan "Enter" selepas itu untuk menyelesaikan prosesnya.

Langkah Ketiga: Lancarkan Pemasang Windows 95

Anda kini perlu menyalin fail dari fail ISO Windows 95 ke pemacu C: anda. Secara teorinya, anda seharusnya dapat menjalankan program Persediaan dari pemacu cakera sendiri untuk memasang Windows 95. Walau bagaimanapun, ini menghasilkan ralat, kerana pemacu cakera tidak dipasang setelah pemasang dimulakan semula, dan pemasang tidak dapat mencari pemacu fail yang diperlukannya. Sebaliknya, kami merasa lebih mudah dengan hanya menyalin fail ke pemacu C: dan jalankan pemasang dari sana.

Pertama, ketahui huruf pemacu pemacu cakera anda dipasang sebagai. Ini dipaparkan semasa mesin maya anda boot. Pada mesin maya kami, ini adalah pemacu R: Sekiranya anda terlupa dan tidak dapat melihatnya di skrin, anda boleh menghidupkan semula mesin maya anda sekali lagi dengan pilihan Ctrl + Alt + Delete di menu papan kekunci untuk melihat maklumat ini.

Jalankan arahan berikut untuk menyalin fail dari cakera Windows 95 ke pemacu C: anda, menggantikan R: dengan huruf pemacu apa pun yang sesuai dengan pemacu cakera maya anda.

xcopy R: \ C: \ PASANG \ / S

Apabila proses selesai, anda kini boleh beralih ke pemacu C: dan melancarkan program penyediaan dari program INSTALL, seperti:

c:
cd PASANG
persediaan

Tekan Enter sekali lagi untuk meneruskan apabila diminta.

Program penyediaan Windows 95 grafik akan muncul. Mulai sekarang, anda boleh melakukan semuanya secara grafik tanpa mengacaukan arahan DOS.

Proses pemasangan sebenarnya adalah mudah. Pada kebanyakan skrin, anda boleh menerima pilihan lalai dan mempercepat prosesnya. Anda akan diminta memasukkan kunci produk Windows 95 anda sebelum proses pemasangan selesai. Edisi Windows 95 yang berbeza memerlukan kunci produk yang berbeza, jadi pastikan anda menggunakan kunci yang betul.

Ketika anda sampai di layar Menganalisis Komputer Anda, pastikan untuk memeriksa pilihan "Penyesuai Rangkaian" dan "Kad Suara, MIDI, atau Tangkapan Video" untuk memastikan semua perkakasan mesin maya dikesan dan dikonfigurasi dengan betul.

Apabila anda diminta membuat Disk Permulaan, anda boleh memilih "Tidak, saya tidak mahu cakera permulaan" diteruskan. Ini bukan tahun 1995 dan anda tidak akan memasangnya pada PC sebenar.

Proses pemasangan yang sebenarnya akan sangat cepat pada perkakasan moden, walaupun di mesin maya.

Pada akhir proses penyediaan, Windows akan meminta anda menyalakan semula dan memberitahu anda untuk membuang disket dari komputer anda. Untuk melakukan ini, klik Peranti> Floppy Drive> Buang Cakera dari Pemacu Maya. Klik "OK" untuk reboot PC anda dan teruskan selepas itu.

Proses penyediaan akan terus menyiapkan perkakasan anda. Anda akan diberitahu bahawa anda mesti memberikan nama kumpulan kerja untuk meneruskan, tetapi anda boleh memasukkan apa sahaja yang anda suka di sini.

Akhirnya, anda akan diminta untuk menyediakan zon waktu anda dan menyediakan pencetak. Anda hanya dapat mengklik "Batal" di tetingkap Add Printer Wizard untuk melewatkan konfigurasi pencetak ketika muncul.

Akhirnya, PC anda akan reboot dan anda akan diminta membuat kata laluan. Anda kemudian akan disajikan dengan desktop Windows 95. Anda sudah selesai — kini anda mempunyai mesin maya Windows 95.

Untuk benar-benar kembali ke tahun 90-an, buka Windows Explorer dari menu Mula Windows 95 dan menuju ke folder C: \ Install \ Funstuff \ Videos. Anda akan menemui video muzik untuk Weezer's Buddy Holly ("Weezer") dan Edie Brickell's Good Times ("Goodtime"), yang disertakan pada cakera Windows 95. Terdapat juga treler filem untuk filem Rob Roy , yang juga dirilis pada tahun 1995.

Video dalam folder "Highperf" lebih berkualiti daripada yang terdapat di folder Video utama, jadi pastikan untuk menontonnya - PC moden anda dapat mengatasinya!