Cara Menggunakan Besi Solder: Panduan Pemula

Salah satu bentuk seni yang sangat dihargai oleh geeks adalah pematerian, tetapi tidak semua daripada kita mengetahui teknik yang betul. Ini adalah kemahiran yang mudah untuk ditambahkan ke resume geek anda, jadi mari kita pelajari bagaimana dan beberapa projek lama di luar rak.

(Kredit gambar: oskay)

Apa itu Pematerian?

(Kredit gambar: Foto Domain Awam)

Pateri solder adalah alat dengan hujung logam yang menjadi sangat panas. Kami bercakap seperti 800 darjah Fahrenheit, walaupun anda boleh menyesuaikan suhu pada besi yang baik. Tugasnya adalah untuk memindahkan haba ke perkara seperti wayar, kabel transistor, dan pad pada PCB. Setelah kawasan yang sesuai dipanaskan dengan betul, solder digunakan. Sekiranya anda merancang untuk menyolder, maka lebih baik anda membelanjakan $ 30- $ 40 pada besi 20-30 Watt dan bukannya pada harga $ 15 yang murah. Anda akan mendapat alat tahan lama yang berfungsi untuk pelbagai aplikasi yang lebih luas dan anda akan mendapat kawalan haba yang betul untuk boot. Terdapat juga senapang pemateri yang tersedia, tetapi anda hanya boleh menggunakannya semasa membaiki kabel tebal dan tidak pernah menggunakan PCB, kerana petua mempunyai voltan langsung yang melaluinya yang boleh merosakkan elektronik sensitif.

(Kredit gambar: Foto Domain Awam)

Solder adalah tiub nipis, biasanya digulung dalam kili, diperbuat daripada pelbagai aloi logam. Tugasnya adalah untuk menyatukan komponen individu. Komponen individu dan kuantitinya boleh berbeza-beza, tetapi untuk elektronik komputer, anda biasanya melihat timah 60% dan timbal 40%. Solder bebas plumbum juga tersedia, walaupun ia mempunyai suhu lebur yang lebih tinggi dan kurang "kebasahan," yang bermaksud anda mungkin memerlukan besi pematerian yang lebih baik untuk menggunakannya dan mengeluarkannya lebih membosankan. Solder bebas plumbum lebih baik untuk alam sekitar dan mempunyai faedah lain, dan ia berfungsi lebih kurang sama.

Bahagian dalam tiub dipenuhi dengan "fluks", bahan yang menghilangkan oksidasi dan membantu membersihkan permukaan yang terlibat dalam proses peleburan. Untuk penggunaan elektronik, anda mahukan solder rosin-core / rosin-flux. Asid-fluks digunakan dalam paip dan asid boleh merosakkan komponen sensitif pada PCB.

Utamakan keselamatan!

(Kredit gambar: dalam)

Ramai yang tidak pernah menggunakan besi pematerian takut merosakkan peralatan, tetapi yang lebih penting adalah bahaya untuk diri sendiri! Besi solder menjadi sangat panas (anggap, dan solder itu sendiri adalah logam cair. Pastikan memakai cermin mata keselamatan, jauhkan pakaian dan rambut, dan berhati-hati dengan jari anda. Lebih baik lagi, gunakan sarung tangan pelindung. Solder boleh mengandungi plumbum , jadi pastikan untuk mencuci tangan dengan bersih setelah mengatasinya. Ia juga sangat penting untuk bekerja di kawasan yang berventilasi baik kerana asap dari rosin boleh menyebabkan kerosakan pada paru-paru anda semasa dihirup. Secara jujur, ini adalah akal dan persediaan yang lebih biasa daripada apa pun Hanya mengambil langkah berjaga-jaga yang betul dan anda akan baik-baik saja.

Membersihkan dan Mengemas Petua

(Kredit gambar: Makmal Mae)

Untuk menyalurkan haba dengan betul, besi pematerian anda mestilah bebas dari sebarang solder lama. Setelah terkena udara, ia mengoksidasi dan dengan demikian melindungi dari panas. Kami mahu haba berkelakuan supaya kita dapat mengaplikasikan semuanya dengan cepat dan cekap. Petua yang kotor bermaksud anda perlu menahan besi lebih lama dan berisiko merosakkan haba pada PCB, dan tidak ada yang menginginkannya. Pastikan span basah tetap berguna, dan setelah besi pematerian dipanaskan sepenuhnya, perlahan-lahan mengikisnya pada span untuk mengeluarkan pateri lama. Hujungnya mestilah bagus dan berkilat, atau sekurang-kurangnya sangat dekat dengannya.

Seterusnya, kita akan "mengemas" hujungnya. Ini akan melindungi hujungnya dan membiarkan haba bertindak lebih baik dengan adanya pateri baru. Pada seterika panas, sapukan sedikit pateri segar dengan teliti dan lap hujungnya. Ia mesti tetap berkilat jika anda melakukannya dengan betul. Sebaik sahaja anda meletakkan hujungnya, anda harus mula menyatukan komponen anda bersama-sama. Setelah beberapa kali bergabung, bersihkan dan timah semula, dan sekali lagi sebelum memasukkan besi anda ke dalam simpanan. Ini akan sangat membantu meningkatkan jangka hayat alat anda. Besi pemateri yang baik semestinya dapat bertahan lama dengan cara ini.

Bahagian Bergabung

(Kredit gambar: Memateri Buku Komik Mudah)

Pegang besi di tangan dominan anda dan sekeping pateri panjang di tangan anda yang lain. Semasa menyolder dua komponen bersama, anda ingin menyentuh kawasan di mana ia bergabung dengan besi pematerian. Pegang di sana selama lebih kurang satu saat, kemudian geser pateri di bawah hujung seterika, pasangkannya ke PCB (rujuk gambar di atas, titik kursor ke solder). Tahan selama satu atau dua saat lagi, makan berapa banyak pateri yang anda perlukan. Jumlah ini akan berbeza-beza bergantung pada projek, aplikasi, dan diameter pateri, jadi periksa arahan anda dan pelajari gambar untuk mendapatkan idea yang baik mengenai hasil akhirnya.

(Kredit gambar: Memateri Buku Komik Mudah)

Sekarang, ini sangat mustahak. Tarik solder terlebih dahulu, dan terus pegang seterika sesaat lagi. Ini membolehkan pateri terus mencair dan mengumpul, membentuk sendi yang baik. Kemudian, anda boleh mengeluarkan besi. Proses keseluruhan tidak boleh memakan masa lebih dari 5 saat, dan biasanya anda menargetkan 3-4.

Tunggu beberapa saat dan jangan ganggu solder. Ia menyejuk dengan cepat, tetapi bergerak atau meniup pada sendi akan menyebabkannya merosot. Sambungan pateri yang buruk akan kelihatan sangat teroksida, terlalu kusam, dan kasar. Ini juga kelihatan seperti bola solder yang terbentuk di kawasan itu. Sambungan yang baik harus lancar dan seragam, dan sisinya akan cekung. Ia tidak akan kelihatan seperti bola yang diangkat, ia akan kelihatan rata.

Mematikan

Semasa memutuskan sambungan atau membuat kesilapan, anda sering dapat mengatasi yang asal dan menambahkan sentuhan solder baru. Sekiranya anda ingin mengambil langkah tambahan dan melakukannya dengan betul, anda boleh mengeluarkan solder lama sepenuhnya dan mulakan dengan kawasan kerja yang baru. Terdapat dua alat yang boleh anda gunakan untuk ini, "solder sucker" berasaskan vakum atau solder sumbu.

(Kredit gambar: Wikimedia Commons)

Penyedut solder pada asasnya adalah pam seperti jarum suntikan tangan kecil. Ia mencipta dan menggunakan tekanan vakum untuk menyedut solder dari apa sahaja yang ada. Ini adalah alat yang hebat untuk dimiliki dan berfungsi dengan baik.

(Kredit gambar: Wikimedia Commons)

Sumbat pateri adalah tembaga tenunan yang diikat oleh pateri lama. Lebih mahal dan boleh dibelanjakan, jadi saya biasanya tidak mengesyorkannya. Sebilangan pekerjaan, bagaimanapun, akan mendapat banyak manfaat dari sentuhan kemasan bersih yang disediakan oleh sumbu solder. Kedua-dua alat mempunyai kelebihan, dan kemungkinan dalam karier pematerian anda perlu menggunakan satu atau yang lain secara khusus dari semasa ke semasa. Mempunyai kawasan kerja yang bersih sangat penting, kerana memberikan hasil terbaik dan meminimumkan risiko kerosakan.

Pematerian tidak begitu sukar. Anda hanya perlu fokus, menjaga tangan yang stabil, dan selamat. Pateri solder yang baik akan terbukti menjadi pelaburan yang luar biasa, yang membawa kepada susunan projek geek yang jauh lebih luas. Sekarang setelah anda tahu caranya, berlatih supaya anda bersedia untuk mempamerkan kemahiran anda!

Ada beberapa "petua" pematerian anda sendiri? Kongsi kisah panas anda dalam komen!