Apa itu Pengecasan Pantas, dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Sebilangan besar keluaran telefon utama pada masa kini hadir dengan peningkatan kadar pengecasan. Bagaimana pengecas pantas berfungsi, dan bagaimana pengecasnya menjadi lebih pantas? Cari di sini.

Kebangkitan Pengecasan Pantas

Hampir setiap telefon bimbit terbaru di pasaran menawarkan beberapa jenis pengecasan pantas. Pengilang sering mengeluarkan nombor seperti "80% dalam 30 minit" atau "pengisian penuh dalam masa kurang dari satu jam" dalam pemasaran peranti terbaru mereka.

Penggunaan pengecasan pantas yang meluas adalah tindak balas terhadap peningkatan penggunaan telefon, dengan banyak orang harus mengisi semula telefon mereka lebih dari sekali sehari. Itu juga keperluan. Oleh kerana saiz telefon semakin besar setiap tahun, mereka memerlukan bateri yang lebih besar untuk mengikuti penggunaan tenaga tambahan. Tanpa pengecasan pantas, kita perlu menunggu berjam-jam untuk menambah telefon kita.

Pada tahap paling asas, pengecasan pantas hanya meningkatkan jumlah watt (W) yang dihantar ke bateri telefon. Port USB asas menghantar 2.5W ke peranti yang disambungkan, dan pengecas lebih cepat menaikkan jumlah ini. Peranti generasi semasa biasanya mempunyai bata kuasa 15W langsung dari kotak. Beberapa pengeluar mempunyai pengecas 50W, 80W, dan 100W.

Bagi pengguna akhir, semudah menggunakan pengecas pantas yang sesuai untuk telefon mereka. Walau bagaimanapun, bagi pengeluar, ia tidak semudah menggunakan bata kuasa lebih tinggi.

BERKAITAN: Jangan Bimbang tentang Bateri Telefon Pintar Anda, Cukup Gunakannya

Proses Pengecasan Pantas

Sebelum kita melangkah lebih jauh, anda harus memperhatikan formula mudah. Watt, atau kuasa, dihitung sebagai hasil arus (A, atau ampere) dikalikan dengan voltan (V, atau volt). Arus adalah jumlah arus elektrik yang diangkut, sementara voltan adalah daya yang mendorong arus ini ke hadapan. Oleh itu, pengecasan 3A / 5V akan memberikan kuasa 15W.

Satu perkara yang anda akan perhatikan ialah banyak pengeluar mengatakan kemampuan mereka untuk melakukan pengecasan separa cepat, seperti dapat mengisi 50-80% bateri dalam masa setengah jam. Ini kerana cara bateri lithium-ion yang boleh dicas semula di dalam telefon menerima kuasa. Sekiranya anda pernah memantau cara bateri diisi, anda akan menyedari bahawa kelajuan pengecasan semakin perlahan dari masa ke masa.

Proses pengisian boleh dibahagikan kepada tiga bahagian. Lihat carta "Gambar 1: Tahap pengisian lithium-ion" dalam artikel ini oleh Battery University untuk maklumat lebih terperinci teknikal. Secara ringkas, inilah yang ditunjukkan:

  • Tahap 1 - Arus Tetap:  Voltan meningkat ke puncaknya, sementara arus tetap pada tahap tinggi. Ini adalah fasa di mana banyak kuasa dihantar dengan cepat ke peranti.
  • Tahap 2 - Ketepuan:  Ini adalah fasa di mana voltan telah mencapai puncaknya dan arus turun.
  • Tahap 3 - Trickle / Topping:  Bateri terisi penuh. Pada fasa ini, daya akan perlahan-lahan masuk, atau secara berkala akan mengenakan jumlah “topping” yang rendah semasa telefon menghabiskan bateri.

Jumlah daya dan panjang setiap proses bergantung pada standard pengecasan pantas. Piawai adalah proses pengisian yang ditetapkan yang sesuai dengan peranti, pengecas, dan output daya tertentu. Pengilang yang berbeza mengembangkan pelbagai standard pengecasan yang mampu menghasilkan output dan masa pengecasan yang berbeza-beza.

Piawaian Pengecasan Pantas

Berikut adalah pelbagai standard pengecasan pantas yang telah dilaksanakan dalam telefon bimbit:

  • Penghantaran Kuasa USB:  Setiap telefon bimbit mempunyai kabel pengisian yang menggunakan USB — bahkan kabel Lightning untuk iPhone Apple mempunyai sambungan USB di ujung yang lain. USB 2.0, yang telah menjadi spesifikasi umum selama dua dekad, mempunyai output daya maksimum 2.5W. Kerana terdapat syarat untuk port USB memberikan lebih banyak tenaga, standard USB-PD dibuat. USB-PD mempunyai output maksimum 100W dan digunakan untuk pelbagai jenis peranti, termasuk kebanyakan telefon bimbit unggulan. Semua peranti USB 4 akan merangkumi teknologi USB-PD, yang diharapkan dapat membantu menyeragamkan ini.
  • Qualcomm Quick Charge:  Qualcomm adalah chipset yang paling banyak digunakan untuk peranti Android unggulan, dan pemproses terbaru mereka mempunyai keserasian terpadu dengan standard Quick Charge milik mereka. Quick Charge 4+ terbaru mempunyai output kuasa maksimum 100W.
  • Pengecasan Pantas Samsung Adaptive:  Standard ini digunakan oleh peranti Samsung, terutamanya garis Galaxy mereka. Standard ini mempunyai output kuasa maksimum 18W dan secara automatik mengubah kelajuan pengecasan untuk mengekalkan jangka hayat bateri.
  • OnePlus Warp Charging:  OnePlus menggunakan standard Warp Charging proprietari, yang mengecas peranti mereka sehingga 30W. Daripada meningkatkan voltan seperti kebanyakan piawaian lain, Tidak seperti pilihan lain dalam senarai ini, pengisian 30W berkelajuan penuh juga tersedia.
  • Pengecasan Oppo Super VOOC: Oppo menggunakan standard proprietari yang mengecas peranti mereka sehingga 50W.

Sebilangan besar syarikat yang tidak mempunyai teknologi pengecasan sendiri menggunakan USB-PD atau Qualcomm Quick Charge, atau menyesuaikannya dengan peranti khusus mereka. Syarikat seperti Apple, LG, Samsung, dan Google menggunakan standard ini untuk telefon bimbit mereka.

Sebilangan besar penyelesaian ini meningkatkan kelajuan pengecasan dengan meningkatkan voltan penyesuai mereka. Penyelesaiannya adalah penyelesaian Oppo dan OnePlus, yang meningkatkan arus berbanding voltan dengan ketara. Pengecasan pantas dengan peranti ini memerlukan penggunaan kabel proprietari mereka.

BERKAITAN: USB4: Apa Yang Berbeza dan Mengapa Penting

Masa Depan Pengisian

Teknologi pengecasan terus bertambah baik dan semakin baik, kerana pengeluar terus meningkatkan kelajuan pengecasan. Dalam beberapa tahun ke depan, lebih banyak syarikat akan bereksperimen dengan teknologi pengecasan, dan standard baru akan muncul di industri ini. Walau bagaimanapun, kemungkinan besar piawaian ini masih menggunakan USB-PD sebagai tulang belakang mereka.

Terdapat juga kemunculan pengecasan pantas tanpa wayar. Memancarkan sejumlah besar kuasa secara wayarles boleh menjadi berbahaya tanpa pengurusan haba yang betul. Pengecasan tanpa wayar masih jauh lebih perlahan daripada kabel kerana syarikat teknologi masih memikirkan cara menguruskan kepanasan. Itulah sebabnya syarikat seperti OnePlus telah mengeluarkan caj tanpa wayar 30W yang mempunyai kipas yang besar untuk memberikan aliran udara yang mencukupi.

BERKAITAN: Bagaimana Pengecasan Tanpa Wayar Berfungsi?