Cara Berkongsi Fail Komputer Anda Dengan Mesin Maya

Mesin maya adalah bekas terpencil, jadi sistem operasi tamu di mesin maya tidak mempunyai akses ke sistem fail komputer anda. Anda perlu menyediakan folder bersama dalam program seperti VirtualBox atau VMware untuk berkongsi fail.

Secara lalai, mesin maya tidak mempunyai akses ke fail pada komputer hos atau mesin maya lain. Sekiranya anda ingin memberikan akses tersebut, anda mesti menyediakan folder bersama dalam aplikasi mesin maya anda. Untuk membantu sistem operasi tetamu di dalam mesin maya memahami apa yang berlaku, aplikasi mesin maya menampilkan folder kongsi ini sebagai perkongsian fail rangkaian. Sistem operasi tetamu mengakses folder di PC anda seperti folder bersama di rangkaian.

Kami akan melihat bagaimana membuat folder bersama di dua aplikasi mesin maya yang paling popular — VirtualBox dan VMware Workstation Player — tetapi prosesnya serupa di aplikasi mesin maya yang lain.

BERKAITAN: Pemula Geek: Cara Membuat dan Menggunakan Mesin Maya

Kotak Maya

Ciri Folder Berkongsi VirtualBox berfungsi dengan sistem operasi tetamu Windows dan Linux. Untuk menggunakan ciri ini, pertama anda perlu memasang Penambahan Tetamu VirtualBox di mesin maya tetamu.

Dengan mesin maya berjalan, klik menu "Peranti" dan pilih pilihan "Masukkan gambar CD Tambahan Tetamu". Ini memasukkan CD maya yang boleh anda gunakan dalam sistem operasi tetamu untuk memasang Penambahan Tetamu.

Setelah Penambahan Tetamu dipasang, buka menu "Mesin" dan klik pilihan "Tetapan".

Di tetingkap "Tetapan", beralih ke tab "Folder Bersama". Di sini anda dapat melihat folder bersama yang telah anda sediakan. Terdapat dua jenis folder bersama. Folder Mesin adalah folder kekal yang dikongsi sehingga anda mengeluarkannya. Folder Sementara sementara dan dikeluarkan secara automatik semasa anda memulakan semula atau mematikan mesin maya.

Klik butang "Tambah" (folder dengan tanda tambah di atasnya) untuk membuat folder bersama baru.

Di tetingkap "Tambah Bagikan", anda dapat menentukan yang berikut:

  • Folder Path:  Ini adalah lokasi folder bersama pada sistem operasi hos anda (PC sebenar anda).
  • Nama Folder:  Ini adalah bagaimana folder bersama akan muncul di dalam sistem operasi tetamu.
  • Hanya baca:  Secara lalai, mesin maya mempunyai akses baca-tulis penuh ke folder bersama. Aktifkan kotak centang "Hanya baca" jika anda mahu mesin maya hanya dapat membaca fail dari folder bersama, tetapi tidak mengubahnya.
  • Pemasangan automatik:  Pilihan ini menjadikan sistem operasi tetamu cuba memasang folder secara automatik semasa but.
  • Jadikan Tetap:  Pilihan ini menjadikan folder bersama sebagai Folder Mesin. Sekiranya anda tidak memilih pilihan ini, ia menjadi folder sementara yang dikeluarkan dengan mesin maya dimulakan semula.

Buat semua pilihan anda dan tekan butang "OK".

Anda sekarang harus melihat folder bersama muncul sebagai perkongsian fail rangkaian. Sekiranya anda menggunakan sistem operasi tetamu Windows, buka File Explorer, pilih "Network", dan kemudian lihat di bawah komputer "VBOXSRV".

Pemain Stesen Kerja VMware

Folder Bersama VMware berfungsi dengan sistem operasi tetamu Windows dan Linux. Untuk menggunakan ciri ini, pertama anda perlu memasang Alat VMware di mesin maya tetamu. Buka menu "Pemain", arahkan ke menu "Kelola", lalu pilih opsi "Pasang Alat VMware". Ini membuka dialog yang meminta anda memuat turun alat dan, setelah selesai, memasukkan CD maya yang boleh anda gunakan dalam sistem operasi tetamu untuk memasang alat VMWare.

Setelah alat VMware dipasang, buka menu "Pemain", arahkan ke menu "Kelola", dan kemudian pilih pilihan "Tetapan Mesin Maya".

Di tetingkap "Tetapan Mesin Maya", beralih ke tab "Pilihan" dan pilih tetapan "Folder Bersama" di sebelah kiri. Folder bersama dilumpuhkan secara lalai, dan anda boleh mengaktifkannya dengan salah satu daripada dua cara. Pilih "Sentiasa diaktifkan" jika anda mahu ciri Folder Dikongsi tetap aktif walaupun anda menghidupkan semula mesin maya. Pilih "Diaktifkan hingga mati atau tangguhkan berikutnya" jika anda lebih suka mengaktifkan semula ciri secara manual setelah dimulakan semula.

Secara pilihan, anda boleh memilih pilihan "Peta sebagai pemacu rangkaian di tamu Windows" jika anda ingin bahagian yang dipetakan ke huruf pemacu di sistem operasi tamu anda dan bukannya perlu menggali folder bersama di rangkaian.

Setelah mengaktifkan fitur, klik butang "Tambah" untuk menambahkan folder bersama baru.

Di tetingkap “Add Shared Folder Wizard”, klik “Next” untuk melangkau layar selamat datang. Pada layar "Name the Shared Folder", gunakan kotak "Host path" untuk menunjukkan lokasi folder bersama pada sistem operasi host anda (PC sebenar anda). Gunakan kotak "Nama" untuk menaip nama folder seperti yang akan muncul di dalam mesin maya. Setelah selesai, klik butang "Seterusnya".

Pada layar "Tentukan Atribut Folder Bersama", pilih pilihan "Aktifkan bahagian ini". Sekiranya tidak, bahagian tersebut masih akan ditambahkan ke senarai saham anda dan anda boleh mengaktifkannya kemudian mengikut keperluan. Secara lalai, mesin maya akan mempunyai akses baca-tulis penuh ke folder. Pilih pilihan "Hanya baca" jika anda mahu mesin maya hanya dapat membaca fail dari folder bersama, tetapi tidak mengubahnya. Setelah selesai, klik butang "Selesai".

Anda sekarang harus melihat folder bersama muncul sebagai perkongsian fail rangkaian. Sekiranya anda menggunakan sistem operasi tetamu Windows, buka File Explorer, pilih "Network", dan kemudian lihat di bawah komputer "vmware-host".

BERKAITAN: Struktur Direktori Linux, Dijelaskan

Pada sistem tetamu Linux, anda mesti mencari Folder Dikongsi VMware di  /mnt/hgfs dalam direktori root. Sekiranya anda tidak pasti bagaimana caranya, lihat panduan kami untuk memahami struktur direktori Linux.

Sekiranya anda mempunyai banyak mesin maya, anda perlu menyediakan perkongsian fail secara berasingan di dalam setiap mesin maya, walaupun anda boleh menggunakan folder kongsi yang sama dalam beberapa mesin maya. Hati-hati semasa menggunakan folder bersama. Salah satu perkara hebat mengenai mesin maya ialah mereka beroperasi di kotak pasir mereka sendiri — diasingkan dari komputer sebenar anda. Sekiranya mesin maya anda terganggu, perisian hasad berpotensi melepaskan diri dari mesin maya anda dengan menjangkiti fail di folder bersama anda.