Cara Menggunakan Diagnostik DirectX di Windows

DirectX adalah kumpulan API yang digunakan di Windows untuk program multimedia dan video, dan sangat penting bagi pemain. Alat Diagnostik DirectX memaparkan banyak maklumat mengenai DirectX, dan juga membolehkan anda melakukan ujian diagnostik asas pada sistem DirectX. Sekiranya anda ingin memeriksa versi DirectX yang anda jalankan - atau bahkan mengeluarkan fail yang penuh dengan maklumat diagnostik untuk menyelesaikan masalah - inilah caranya.

BERKAITAN: Apakah Direct X 12 dan Mengapa Penting?

DirectX (dan alat diagnostiknya) telah lama wujud. Versi pertama dikeluarkan pada Windows 95 hari. Versi terbaru, yang disertakan dengan Windows 10, adalah DirectX 12. Namun, versi khusus yang anda jalankan bergantung pada versi Windows yang telah anda pasang dan versi DirectX yang disokong oleh penyesuai grafik anda. Jadi, sebagai contoh, jika anda menjalankan Windows 10 tetapi menggunakan kad yang direka untuk DirectX 11, anda akan menjalankan DirectX 11. Tidak kira versi Windows dan DirectX yang anda miliki, namun langkah-langkah yang kami jelaskan di sini untuk menjalankan diagnostik masih perlu berlaku.

Untuk memulakan, klik menu Mula dan ketik "dxdiag." Tekan Enter untuk membuka Alat Diagnostik DirectX.

Pada kali pertama anda menjalankan alat ini, anda akan ditanya sama ada anda ingin memeriksa untuk melihat apakah pemacu video anda telah ditandatangani oleh Microsoft. Teruskan dan klik Ya. Alat ini tidak akan mengubah pemacu yang anda gunakan. Ini hanya akan memberitahu anda sama ada mereka ditandatangani atau tidak. Secara amnya, menggunakan pemandu yang ditandatangani memberikan persekitaran yang lebih stabil dan boleh dipercayai.

Setelah memeriksa pemacu anda, Alat Diagnostik DirectX terbuka ke tab Sistem. Tab ini menyenaraikan maklumat umum mengenai sistem anda dan, yang paling penting, versi DirectX yang anda pasang sekarang.

Anda juga akan melihat satu atau lebih tab Paparan, bergantung pada jumlah paparan yang telah anda sambungkan ke komputer anda. Tab Paparan menunjukkan maklumat khusus untuk penyesuai grafik dan monitor anda. Ia juga menunjukkan maklumat mengenai pemacu grafik anda dan ciri DirectX mana yang diaktifkan.

Perhatikan bahawa jika anda masih menggunakan Windows XP (atau belum melihat alat diagnostik sejak itu), tab Paparan pada versi lama juga membolehkan anda mengaktifkan atau mematikan ciri DirectX tertentu seperti DirectDraw, Direct3D Acceleration, dan AGP Pecutan Tekstur. Ini juga membolehkan anda menjalankan ujian pada beberapa ciri tersebut. Versi alat yang lebih baru menghilangkan kemampuan untuk mematikan ciri, membiarkan fungsi itu bergantung kepada pengeluar penyesuai grafik untuk merancang perisian pemacu mereka sendiri. Versi alat yang lebih terkini juga kini melakukan ujian secara automatik dan hanya menunjukkan kepada anda di kotak Catatan sekiranya terdapat masalah.

Tab Suara alat diagnostik menunjukkan kepada anda maklumat mengenai perkakasan suara, pemacu, dan peranti output yang digunakan pada sistem anda.

Tab Input menunjukkan maklumat asas mengenai peranti input (seperti tetikus dan papan kekunci anda) yang digunakan pada sistem anda, bersama dengan peranti yang berkaitan (seperti pengawal USB yang disambungkan oleh peranti).

Mungkin bahagian yang paling berguna dari DirectX Diagnostic Tool adalah kemampuan menyimpan semua maklumat yang ditunjukkan pada tab ini ke fail teks yang kemudian anda boleh kongsi dengan orang lain. Sekiranya anda bekerja dengan pegawai sokongan dari Microsoft atau pembangun aplikasi (atau bahkan melayari forum bantuan di internet), mereka mungkin meminta maklumat DirectX anda. Memuat naik fail teks (atau hanya menampal kandungannya) jauh lebih mudah daripada cuba menyampaikan semua maklumat pada setiap tab. Cukup klik butang "Simpan Semua Maklumat" untuk membuat fail teks dan simpan di mana sahaja anda mahu.

Dan itu sahaja. Alat Diagnostik DirectX menawarkan cara cepat untuk memastikan bahawa DirectX dipasang dan berjalan dengan betul dan untuk melihat maklumat mengenai peranti dan pemacu pada sistem anda yang berkaitan dengan multimedia dan video. Alat ini juga menawarkan cara mudah untuk menyimpan dan berkongsi maklumat itu dengan orang lain.